Jean Reno lehetne Rejtő új idegenlégiósa

2007.06.15. 13:50
Ötven százalék az esélye annak, hogy Pálfi György Jean Renóval és Vincent Cassellel elkészítse a Csontbrigádot, mondta az Indexnek a film producere, Váradi Gábor.

"A Csontbrigádot elég nagy figyelem övezte, húsz cég ismerkedett meg a szinopszissal és a terveinkkel" - mondta Váradi Gábor, producer, aki a cannes-i filmfesztivál European Producers Club fórumán keresett koprodukciós partnereket Pálfi György új filmjéhez. A producer szerint a Csontbrigádot 4-5 millió euróból (1,2 milliárd forint) lehetne olyan színvonalon leforgatni, hogy az vállalható legyen. Az összeg még nem is tartalmazza a színészek fizetését.

"És mekkora lesz a többletköltség? Milyen színészekkel tervezi Pálfi leforgatni a légiós történetet?" - faggattuk Váradit, mert a rendező épp Horvátországban nyaral, és nem nyilatkozott. "Jean Reno és Vincent Cassel az elsődleges célunk." "Ez most hasraütés" - kérdeztük. "Egyáltalán nem. A lehetséges francia koprodukciós partnerrel ez kivitelezhető. Csak a színészeken fog múlni, hogy tetszik-e nekik a forgatókönyv" - mondta.

"Ötven-ötven százalék az esély a két színész szereplésére, mivel a francia koprodukciós parnerünk több filmet forgatott már velük és közvetlen kapcsolatban vannak Renóval és Cassellel is" - részletezte Váradi. A cannes-i "házalóanyagukból" kiderül, hogy szeretnék a színészek között látni Cillian Murphyt is, aki legutóbb a Sunshine-ban mentette meg a világot.

A színészek

A két francia színész közül a Leon, a profi hallgatag bérgyilkosaként ismert 59 éves Jean Reno az ismertebb, aki a Luc Besson-filmek mellett (a rendezőnél az első főszerepe az 1988-as Nagy kékségben volt) a nemzetközi koprodukcióban készült Roninban is játszott. A 41 éves Vincent Cassel a Geroge Clooney és Brad Pitt nevével fémjelzett Ocean's Twelve és Ocean's Thirteen című filmekből lehet ismerős, de a Matthieu Kassovitz rendezte 1995-ös Gyűlölettel futott be. (Ismertségét szép mellű feleségének, Monica Belluccinak is köszönheti.)

"Ez már egy következő szint Pálfinál a Hukkle és a Taxidermia sikerei után, mivel az utóbbi megmutatta, lehet látványos filmet forgatni kisebb költségvetéssel, kétmillió euróból is. Egyenes út ez felfelé, remélem, hogy sikerül megteremteni a feltételeket" - vázolta a jövőképet a producer. A projekt jelenlegi állapotában még nem tudni, hogyan oszlanak meg a költségek, de Váradiék szeretnék, ha a három ország koprodukciójaként elgondolt alkotásban a magyaroké lenne a legnagyobb hányad. A lehetséges francia partnerrel július első hetében lesz az első tárgyalás.


Marokkói terepszemlén Pálfi és Pohárnok

"Az operatőr, Pohárnok Gergely és Pálfi már voltak kint Marokkóban feltérképezni a környezetet, mert pontos elképzeléseik vannak arról, milyennek kell lennie Rejtő Jenő világának" - mondta Váradi, aki hozzátette, hogy Pálfi és felesége, Ruttkay Zsófia most írják a forgatókönyv második változatát. A sztori lényege: Henry Fécamp bevállal egy gyilkosságot, hogy ezzel barátjának és a nőnek, akibe mindketten szerelmesek, boldog élete lehessen. Így idegenlégiós táborba kerül, ami tulajdonképpen haláltábor. Rejtőnek ez a legdepressziósabb regénye, 1938-ban írta, és ezzel kísértetiesen megjósolta későbbi halálát: 1943-ban ugyanis egy ukrajnai munkatáborban végezte 38 évesen.

A Csontbrigád című filmet várhatóan 2008 tavaszán, vagy őszén kezdhetik el a forgatni, mert "Észak-Afrikában nyáron olyan meleg van, amit nem lehet bírni".

Fülig Jimmy és a többiek


Palásthy György: Meztelen diplomata, 1963

Az első Rejtő-adaptációra 1937-ig kellett várni, akkor az Úrilány szobát keres című filmet készítette el Balogh Béla Kabos Gyulával, aminek sztorija egy igazi Rejtő-féle kavarodás sok szereplővel és történetszállal, ebbe a film bele is keveredett. Az 1963-as Meztelen diplomata pedig még ennél is szövevényesebb, már-már olyan, mint egy Tarantino-film. Azért ez a film is csalódás volt, mert bár Márkus László Félixként mindenkit lejátszott, kicsit puhányabb figurát hozott, mint ahogy a Vesztegzár a Grand Hotelban című regény alapján elképzeltük. Egy évvel később készült el Zsurzs Éva rendezésében a Férjhez menni tilos!, a főszereplő-páros (Darvas Iván és Benkő Gyula) még itt került legközelebb az optimálishoz, viszont a szerepek meg távol álltak a Gorcsev Iván-kategóriától. Az 1971-ben elkészült A halhatatlan légiós volt talán a legjobb Juhász Jácint felejthetetlen alakításával. Egyébként ebben a filmben a Láthatatlan légió és a Csontbrigád motívumait ötvözték az alkotók.

Huszonhat éven keresztül aztán egy filmes sem mert Rejtő Jenőhöz nyúlni, 1996-ban végül Bujtor István készítette el az akkori Postabank-vezérrel, Princz Gáborral A három testőr Afrikában című mozit. Sajnos a főszereplők is megöregedtek a várakozás alatt: Csülök az 58 éves Koncz Gábor volt, a szűzlány Barret Yvonne-t a 38 éves Nyertes Zsuzsa alakította, és még a legmegbocsáthatóbb túlzás a 71 éves Kállai Ferenc Fedor Kvasztics szerepében. A közönségnek mégis bejött a Tunéziában forgatott film, 1997-ben megkapta a Moziüzemeltetők Díját, mivel az adott évben ez hozta be a legtöbb nézőt.


A három testőr Afrikában, 1996

A rajzfilmrendező Varsányi Ferenc terve még nem valósult meg, ő 1988-ban élő szereplők, háromdimenziós hátterek és animáció kombinálásával akarta megfilmesíteni a Piszkos Fredet. Erre 2001-ig 50 millió forintot költöttek, ehhez jött még a 2005-ös pályázaton megítélt 15 millió forint.