Nem látszottak a kötelek, amivel a kis Dakotát rögzítettük

2007.11.21. 07:10
A századokon át tartó családi harcot az utolsó pengeváltásig kidolgoztam, foglalta össze Piroch Gábor kaszkadőrszakértő Csupó Gábor fantasyjében, a Holdhercegnőben a munkáját, ami Fóton ért véget a múlt héten.

"Ez egy gyönyörű mese két elátkozott családról, akik évszázadok óta harcban állnak, és akiket csak a 13 éves Maria képes megmenteni a pusztulástól" - árulta még el a történetről a Terminátort is helyettesítő kaszkadőr, aki legmeghatóbbnak azt tartotta a forgatáson, hogy a 13 éves főszereplőtől, Dakota Richardstól kapott a napokban egy angyalos képeslapot. Ezzel köszönte meg, hogy Piroch vigyázott rá a reptetésnél is. "A főszereplő kislány önfeláldozóan levetette magát egy szikláról, és belezuhant a tengerbe 14 méter magasról. A cgi miatt nem látszottak a kötelek, amivel Dakotát rögzítettük" - idézte fel az esetet.

A 25 millió dollárból készült brit-magyar szuperprodukcióról nem nagyon nyilatkozhattak a magyar résztvevők, a kaszkadőrön kívül még a társproducert, az eurofilmes Váradi Gábort sikerült szóra bírnunk, ő elmondta, hogy az 50 munkanapból álló végső forgatási etapra csak a cgi-animációs jelenetek maradtak. Ezek elvileg egy barlangban játszódtak, a két női főszereplő közreműködésével.

Elizabeth Goudge 1946-os The Little White Horse című könyvének mozifeldolgozásán alapult a film, tette még hozzá a producer. Dakota játszotta a kislány Mariát, és a Roninban Robert De Nirót vezénylő Natascha McElhone Adélt, a felnőtt főszereplőt. A magyar producer többet nem nagyon árult el, így visszatérünk a kaszkadőrhöz.

”Gyönyörű helyeken forgattunk Magyarországon: Pilis erdeiben és a cseszneki várban, barlangokban. Már csak az operatőr, David Eggby képe miatt is érdemes lesz megnézni a filmet – mondta lelkesen Piroch, aki már augusztusban elkezdte a felkészülést a filmre, nemcsak a lovas jelenetek miatt, hanem mert neki kellett felügyelnie a 150 fős stáb balesetmentes forgatását: „sokat forgattunk erdőben, és várakban, mindig figyelnem kellett, nehogy valaki felbukjon egy gyökérben, vagy elcsússzon egy lépcsőfokon.”

„Főleg kötéllel reptetések voltak – magyarázta a veszélyesebb jelenetekről. - Mint amikor a film főhőse, Maria csapdát állít a család ellenségeinek az erdőben. Egy fiú belelép a hurokba, és a kötél felrántja négy méter magasra. Ezt Dobogókőn vettük fel, a Zsiványsziklánál. A tengerből kiemelkedő Holdhercegnőt meg a Róna utcai filmgyárban reptettük” – mondta még.

És hogy mikor jött még jól a cgi? ”Az unikornisok szarváért sem kellett izgulni, hogy leesik, mert a lóra csak utólag rajzolták rá, és az oroszlánokat meg teljesen nélkülözhettük a forgatásról, így nem kellett vállalni ezeket a nyűgöket sem” - sorolta az előnyöket, de elmondta, egyelőre nem fél attól, hogy emiatt kevesebb munkájuk marad a szakmában. "Még a 300-ban is kaszkadőrök röpködtek a harcosok helyett."