Megérezzük a hollywoodi sztrájkot?

2008.03.22. 12:00
Üresen konganak a frissen épített filmstúdiók is Magyarországon, de ez nemcsak a 20 százalékos adókedvezmény felfüggesztése miatt van.

"A fóti stúdióban most nincs semmi munka, pedig az elmúlt 4-5 évben ilyenkor már mindig forgott ott film - mondta az Indexnek az idei helyzetről Márton Gergő rendezőasszisztens, aki utoljára a 65 millió dolláros költségvetésű Diótörőben dolgozott 2007-ben. Megerősítve azokat az információinkat, hogy üresen kong a Korda és a pomázi stúdió mellett a fóti Mafilm is. - Pedig tavaly novemberben, amikor leálltunk, a főnökeim azzal búcsúztak, hogy akkor februárban találkozunk."

Tavaly két szuperprodukciót forgattak Magyarországon, Guillermo del Toro képregényfilmjét, a Hellboy 2-t, és a 65 millió dolláros költségvetésű Diótörőt. A Nemzeti Filmirodához bejelentkezett filmek költségvetésének összege 57, 4 milliárd volt az egy évvel korábbi 24 milliárdhoz képest. Állítólag idén nagyon sok film bejelentkezett már tavaszra is magyarországi forgatásra, hisz az előrehozott december 31-es határideig leadott pályázatok megkapják a filmtörvényünk uniós felfüggesztése előtt járt 20 százalékos adókedvezményt, de idén több hazai filmes panaszkodott arról, hogy a tervekkel ellentétben nem indulnak el ezek a beígért külföldi koprodukciók. A pályázott filmek listájáról a filmiroda nem adhat tételes tájékoztatást. Mi eddig is csak a Nine Miles Down című Nick Nolte főszereplésével készült amerikai-magyar filmről meg a Budapest című alacsony költségvetésű brazil-magyar filmről értesültünk, aminek a munkálatai valóban lezajlottak Magyarországon.

Eddig hiába vártak

"Várunk, és bízunk benne, hogy lesznek filmek. Egyelőre csak a Robin Hoodról tudok, de az jön minden évben" - nyilatkozta Fülöp Gergő rendezőasszisztens, aki korábban dolgozott a Münchenben, az I Spy-ban, Underworldben, tavaly a Diótörőben, és éppen reklámot forgatott, mikor hívtuk. De nem mindenki ilyen türelmes.

"Ami március-áprilisban indult volna el, abból még nincsen semmi - mondta Felső László, aki három éve forgat werkfilmeket. - Pedig nekem egy amerikai horror és egy angol koprodukciós film volt tervben." A gyártás most "várakozó álláson van", így a werkfilmes több ismerőséhez hasonlóan egy kereskedelmi tévénél vállalt munkát.

Szeptemberben a Hegylakó jön hozzánk

A hoppon maradt szakemberek után azokat a produkciós cégeket kérdeztük, akik a tavalyi év nagyobb durranásait hozták ide. "Az idén is 2-3 hollywoodi filmet várunk az országba, mi az egyikkel tárgyalunk" - mondta el Cirkó József a HCC Médiától, aki tavaly a Diótörőnek és az Eichmannak is társproducere volt. Szerződésük egyelőre két, 4-5 millió eurós költségvetésű európai koprodukcióra van, de ezek is csak az év második felében indulnak: az egyiket július-augusztusban, a másikat szeptemberben kezdik forgatni.

A szeptemberi egy pszichothriller, amiben a tévésorozatos Hegylakó, Adrien Paul főszerepet kapott. Ami viszont A vihar háza (House of Storm) című filmet igazán meredekké teszi, hogy az alapanyaga a cápafogas Réz András novellája. A másik fogásuk, az Évára várva (Waiting for Eve) meg egy "csendes, aranyos dráma", aminek a főszerepeit angol és német színészekre bíznák, az epizódszereplőket viszont magyar színészek közül válogatják majd ki. Anglia mellett a Balaton környékén, a Bükkben és a Mátrában is forgatnak majd, és előfordulhat, hogy stúdiót egyáltalán nem is használnak.

Hamarosan Don Johnson is befut

A 16 millió dolláros Good magyar produkciós cége, a Laurin idén többek között a Miami Vice-os Dohn Johnsont hozza Magyarországra. A színész feltalálót játszik a Fabrication című vígjátékban, ami 10 millió dollárból készül amerikai-magyar koprodukcióban. "A feltalálót börtönbe zárják, és a szabadulása után próbál visszailleszkedni a családjába és a a megváltozott világba" - vázolta fel Johnson szerepét Sipos Kornél, a Laurin alapítója.

A másik filmjük a Great Ghost Rescue, ehhez Helen Huntot szeretnék megnyerni. "Ez olyan lesz, mint a Gyűrűk Ura meg az Adams Family együtt. Ez egy fantasy-vígjáték"- mondta a 15 millió dollár feletti költségvetésű angol-magyar koprodukcióról. Az adókedvezményt az átvizsgálás ellenére mindkét filmnél igénybe tudják venni, mert már tavaly bejelentkeztek a Nemzeti Filmirodánál. A forgatások viszont náluk is csak a jövő hónaptól indulnak, az egyik áprilisban, a másik május-június körül.

"Számos produkcióval tárgyalunk" - mondta Howard Ellis, akinek a cége, a Mid Atlantic tavaly a 75 millió doláros költségvetésű Hellboy 2-t hozta Magyarországra, de ezekről majd csak akkor nyilatkozik, ha elkezdik az előkészítésüket. Egyelőre ő is csak egy biztos produkcióról tudott beszámolni: a Robin Hood című BBC-sorozat harmadik szériájának előkészítését jövő héten kezdik meg, a forgatás május elején indul, és november közepéig tart majd a fóti stúdió középkori díszleteiben. Ezeket megrongálta a március elsejei vihar, de a károkat jövő hétre kijavítják, a Máriássy műterem lerepült tetejét viszont hónap végéig szerelik.

Az adókedvezmény a ludas?

"Mivel az év első két hónapjában az adókedvezmény bizonytalan volt, akik az év elején kezdtek volna forgatni, inkább kivárnak" - igazolta először a feltevésünket Cirkó József. "Ha az adókedvezményre akarja kihegyezni, ennek is szerepe van ebben, de nem ez az igazi ok" - tette aztán hozzá a producer, aki arra számít, hogy az adókedvezmény kérdése "a hónap végéig rendeződni fog", és inkább a hollywoodi sztrájkot hibáztatja.

"Most egyszerűen nincs mit forgatni sem Európában, sem Amerikában - mondta. - A filmszakma most globálisan nem nagyon csinál semmit." A lemaradást szerinte viszont az év második felében behozzuk. "Akkor az lesz a probléma, hogy ezt a rengeteg filmet hogy tudjuk Magyarországon elhelyezni - jósolta. - Volumenben ugyanakkora, vagy valamivel kevesebb lesz az idei filmes költés, mint tavaly."

"Az adókedvezmény helyzetéről folyamatosan tájékoztatjuk a partnereinket - mondta ugyanerről Howard Ellis. - Mivel mindannyian arra számítunk, hogy a tárgyalások pozitív eredménnyel zárulnak, emiatt egyikünk sem aggódik."

Mindenki a sztrájkra mutogat

"2008 a hollywoodi sztrájkok miatt indul lassabban mint 2007 - fejtegette aztán Ellis. - Az írók sztrájkja majdnem három hónapig tartott, és ezzel szinte minden olyan film fejlesztése leállt, ami 2008 első negyedévében indult volna. Most ez lezárult, de a következő akadály a fenyegető színészsztrájk. Ez tovább lassítja majd a filmek indulását, amíg a színészek szerződéseiről nem sikerül megegyezni."

"A színészek és az ügynökeik most kivárnak - tapasztalta ugyanezt a problémát Sipos. - Ha nem lesz sztrájk, akkor majd mindenki egyszerre elindul, és a színészekért többet tudnak kérni. Ha lesz sztrájk, akkor meg minél előbb el kell kezdeni dolgozni, hogy a sztrájk előtt befejezzük a filmet."

"A színészsztrájkról korai beszélni addig, amíg április elején el nem kezdődnek a tárgyalások - nyilatkozta erről Návai Anikó, a Magyar Filmbizottság Los Angeles-i képviselője. - Addig a stúdiók, a producerek és a rendezők egyedi alapon döntenek arról, hogy a tavaszra tervezett forgatások közül mit halasztanak el. Tény, hogy a színészsztrájk lehetőségével számolnak Hollywoodban, és ez már most érezteti a hatását az előkészületben lévő produkciókon."