'Azért Diane Keaton aranyköpéseit nem jegyeztem le'

2005.12.21. 14:28
A Rómeó és Júlia Júliája, Claire Danes DiCaprio helyett Sarah Jessica Parker vőlegényét csábítja, aki a Kőkemény család című karácsonyi filmben "a majdnem sógora". Danes az interjúban beszél a Diane Keaton nevű ikonról és a nehéz ünnepi összejövetelekről is.

Hogy jött a képbe?

A merev Meredithet, akit Sarah Jessica Parker játszik, a jegyese, Everett hazaviszi, hogy bemutassa a családjának, a Stone családnak. Akik azonban ellenségesek vele, mire bepánikol és engem hív segítségül, hiszen én vagyok a húga, Julie. Itt jelenek meg én a filmen, és csak rontok a helyzeten: Everett-tel egymásba szeretünk. Szóval sok az ellentmondásos szituáció, a végén óriási káosz lesz. Nagyjából.

Úgy értem, hogy jött ez a szerepötlet? Miért vállalta el? Nem hasonlít az eddigi filmjeire: a DiCaprióval forgatott Rómeó és Júliára vagy a Terminátor 3-ra.


Klikk a képre!

Szerettem a forgatókönyvet. Alaposan összerakott és jól szerkesztett. Meg persze az igazi profiknak is tetszett, akiktől csak úgy hemzseg a szereplőgárda. Ez is segített a döntésben. Amúgy sem szokatlan szerepválasztás a részemről. Csináltam már néhány vígjátékot.

Ez egy szimpla komédia.

Mélységei is vannak. Éppen a karakterem a változások mozgatórugója.

Nehezen tudtam követni a sztorit, ahogy elmondta. Akkor Ön kibe is szeret bele?

Everett Stone-ba, akit Dermot Mulroney játszik (Álljon meg a nászmenet!, a szerk). Próbálok nem beleszeretni, és nem engedem, mert nem lehet. Jó kislány vagyok.

Milyen volt a forgatás?

Csodálatos. El se tudom képzelni, mennyi különböző emberrel találkoztam a forgatáson. Mindenkinek nagyon speciális, egyedi stílusa van. Ez egy kiváltság, hogy itt lehettem, és nézhettem őket, ahogy dolgoznak.

Az anyát játsszó Diane Keaton?

Ő egy ikon. Egyike a legképzettebb és leginspirálóbb színészeknek a mai Amerikában.

Mit tanult tőle?

Azért nem rohangáltam a lakókocsimba, hogy lejegyzeteljem Diane Keaton aranyköpéseit, és ő sem adott nekem különórákat, de tény, hogy megnyugtató volt számomra egy zsenit dolgozni látni, mert rádöbbentett, hogy mennyire megéri a nehéz munka. Mindemellett elképesztő tartalékai vannak a természetes tehetségből is, amire remekül épít.

Mennyit dolgozott Sarah Jessica Parkerrel azon, hogy jól összeszokott testvérpárt alakítsanak?

Na ehhez sem kellett nagy speciális tréning. Csak sokat dumáltunk, hogy elüssük az időt. Nagyon bírom, barátok vagyunk és így a bensőséges viszony a vásznon is ösztönösen jött.


Klikk a képre!

Összességében kevés filmet forgat.

Válogatós vagyok. Olyan filmeket akarok csinálni, amik még tíz év múlva is nézhetőek. Nem tehetem meg, hogy olyan filmben játsszak, amire nem mennék be a moziba.

Ez egy karácsonyi film. Milyenek a családi karácsonyi összejövetelei?

Évről évre nehezebb, néha elég rosszul sikerül. Ezek nagyon érzékeny pillanatok a katasztrófa mindig benne van a levegőben. Anyámnak öt testvére van, elég nagy a család és ott kell ülni és nézni a másikat, ha akarod, ha nem. Ez néha elég kockázatos.

Fordította Mazányi Eszter