Hároméves börtönbüntetést kaphatnak a Da Vinci-kódért

2007.06.20. 15:59
Egy évvel a Da Vinci-kód bemutatása után egy Rómához közeli falu papjai feljelentették az alkotókat vallásgyalázás miatt. A csúszás indoka: most látták csak a filmet.

A héten kezdődik a tárgyalás a Da Vinci-kód című film ügyében, miután benyújtotta panaszát egy kis olasz falu, Civitavecchia közelében élő papcsoport, írta a Guardian.

A beadványban tíz embert, köztük a könyv szerzőjét Dan Brownt és a rendezőt, Ron Howardot vádolják. A vád az, hogy vallásukban megsértették a papokat azzal, hogy Jézusnak és Mária Magdolnának gyereke született. Hároméves börtönbüntetésre ítélhetik a jogi szakértők szerint az alkotókat az olasz Büntetőtörvénykönyv 528. cikkelye alapján. Az alpereseket akkor tartóztathatják le, ha Olaszországba mennek.

Késő bánat

Az államügyész irodájában megerősítették a tényt, hogy bűnügyi vizsgálatot indítanak a film ellen. Az biztos, hogy a Rómától 70 kilométerre lévő tengerparti faluban megtartják a tárgyalást, még akkor is, ha a bíró később elveti az ügyet. Mikor a sajtó arról kérdezte az ügyészséget, hogy miért 13 hónappal a bemutató után tettek feljelentést a Da Vinci-kód ellen, rövid választ adtak: "Most látták a filmet".

Ron Howard Olaszországban készíti elő a Da Vinci-kód folytatását, az Angyalok és Démonokat, amiért Tom Hanks még magasabb gázsit kap. A regény egyébként megelőzte a Da Vinci-kódot, és a stúdió tervei szerint 2008 elején kezdenék forgatni.

A könyv és a 2006 májusában bemutatott film is nagy botrányt kavart egyházi körökben, sokan tiltakozásukat fejezték ki: két indiai államban tiltották be mindkettőt, Ázsiában is arra kérték a hívőket, ne nézzék meg a filmet.