Gyurcsány nem nézte meg a Da Vinci-kódot

2006.05.18. 23:31
A miniszterelnök azért nem ment el az amerikai film magyarországi premierjére, mert a Da Vinci-kód sértő lehet a vallásos emberek számára.

Gyurcsány Ferenc nem fogadta el a meghívást a Da Vinci-kód című film magyarországi premierjére - derül ki a miniszterelnök blogjából. Az Amőba.hu-n olvasható internetes naplójában Gyurcsány Ferenc azzal indokolja döntését, hogy a meghívót "nem Gyurcsány Ferenc, második kerületi lakosnak küldték, hanem a miniszterelnöknek", és "a film pedig nyilvánvalóan bántó, sértő lehet hívő, vallásukat gyakorló vagy nem gyakorló polgárok sokasága számára".

"Alig kikerülhető, hogy Magyarországon ne folyjon le ugyanaz a vita, amely folyik egyébként szerte a világon, hogy vajon meddig mehetnek el ezek a filmek? Meddig terjed az alkotónak az egészért viselt felelőssége? Van-e egyáltalán ilyen? Politikusként ebbe a vitába nem érdemes belemenni, de azzal számolni kell, hogy ilyen vita lesz. Szabad-e, hogy tárgya legyen a vitának, hogy a miniszterelnök ott volt? Bár félhivatalos szerepben, de mégis" - áll a miniszterelnök blogjában.

Gyurcsány Ferenc naplójában bevallja, hogy olvasta a Da Vinci-kódot, és azt "sodró lendületű, izgalmas, rejtélyes könyvnek" tartja, de hangsúlyozza, hogy csak fikció.

"Nem kétséges, hogy a könyv alapkonfliktusa olyan kérdések körül bontakozik ki, amely a kétezer éves katolikus egyház fundamentumait érinti. Nem volt kétséges már akkor sem amikor olvastam, hogy a könyv sokakban rossz érzést kelthet. Talán úgy fogják megélni, hogy vallásos hitük pilléreit karcolja, repeszti a könyv, és hogy bármennyire is fikciós műfaj a regény, ez nem engedhető meg, mivel még a fikciónak is tiszteletben kell tartania a vallásos meggyőződést" - teszi hozzá a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc egyébként naplójában azt írja, hogy azért az elkövetkező hetekben biztos megnézi a filmet.