Aliz
6 °C
14 °C

A Corvinban leporolták a 3D-vetítőt

2008.09.02. 10:06
A Corvin Kabos termében május óta van Dolby 3D Digital Cinema vetítő, de csak most sikerült megszerezni hozzá az Utazás a Föld középpontja felé című kalandfilmet. A Palace Westend tavaly november óta rendelkezik Real-D technikával, az IMAX-moziban meg minden nap teltházasak a térhatású dokufilmek. A Corvin a szerdánkénti 990 forintos jegyárral próbálja ledolgozni a hátrányát.

"A csökkenő moziforgalom után döntöttünk úgy, hogy a digitális 3D-vel, és az alacsony jegyárakkal csábítjuk vissza a nézőket" - mondta el hétfői sajtóvetítés előtt a Corvin 3D pólóban feszítő Menyhárt Gábor, a Budapest Film üzletágvezetője. A multiplex mozik közül valóban itt lesz a legolcsóbb a jegy a 3D-s, egészestés filmekre: 1590 forintot (szerdán 990-et) kell fizetnünk a térhatású moziélményért.

Összehasonlításképp: a Westendben 1750 forintért nézhetjük meg csütörtöktől az Utazás a Föld középpontjába 3D-t. Az IMAX 3D-s filmjeire pedig 1350 a beugró (itt Brendan Fraser kalandfilmjét csak hagyományos, 2D-s verzióban vetítik), de ott a jegyünkért még mindig csak régi, 40 perces ismeretterjesztő filmeket nézhetünk 3D-ben. Bár folytak korábban tárgyalások A sötét lovag IMAX-verziójának bemutatásáról, erre végül nem került sor. Az igazi 3D-élmény viszont mégiscsak az, ha űrállomás-szerelés és narancsdobálás helyett Brendan Fraser menekül a T-Rex elől, vagy köpi az arcunkba fogmosóvizet.

3D fejfájás nélkül

A Dolby 3D Digital Cinema nyújtotta térélmény semmivel sem volt jobb, mint amit a Real D-ben vetített Beowulfnál tapasztaltunk a Westendben. Igaz, ez volt az első 3D-film, ahonnan nem hasogató fejfájással jöttünk ki. A hozzáértők szerint a Dolby 3D Digital nagyobb színmélységet produkál. Mi inkább kicsit sötétebbnek éreztük a képet a szokásosnál, de lehet, hogy csak amiatt, mert az Utazás föld alatti jelenetei eleve narancssárga és barna árnyalatokban úsznak. A 3D-szemüveget egyébként nem lehet hazavinni a Corvinból (próbáltuk, bejeleznek a kapuk, mint az IMAX-ban), a Westendből viszont igen.

Utazás a föld alatt. Klikk!

"40 millió forintba került, de ez legalább a sajátunk" - mondja később Menyhárt Gábor a fagyos gépházban a 2K-s felbontású, DLP-technológiájú, Christie CP2000X típusú 3D-vetítőről, ami külső hűtést, vízhűtést és levegőelszívást is igényel. "A Real-D csak licenc- és bérlési jogokat kínált, mi viszont meg akartuk vásárolni a technológiát - teszi hozzá. - A Corvin mozinak így csak a filmforgalmazókkal kell osztozni a bevételen." Megtudjuk még, hogy a 295 férőhelyes Kabos teremben a 3D-s filmek mellett a hagyományos 35 mm-es és digitális kópiáról is tudnak vetíteni. A vászon viszont 13x5 méteres, ami azért elég szerény az IMAX-terem 24 méter magas, 18 méter széles vitorlájához képest.

Ezt nem töltik fel a netre

"A mozi most nyert pár év haladékot - jelenti ki Menyhárt - A térélmény miatt a nézők végre visszatérnek, és a stúdiók is egyre több egészestés 3D-filmet gyártanak, mivel ezeket nehezebb hamisítani, vagy feltölteni a netre. A sima digitális minőség önmagában nem hozta lázba a nézőket. Ez csak a forgalmazóknak jó, mert nem romlik a kópiák minősége, és könnyebben szállíthatók.

A mozi decemberben a Karácsonyi lidércnyomás 3d verzióját akarja bemutatni, ami Menyhárt Gábor személyes kedvence: "A Corvin közönsége szerintem nyitott lesz erre a filmre, aztán majd kiderül, hogy egy nap egyszer kell levetítenünk, vagy hatszor." A mozi tájékoztató jelleggel összeállított listáján örömmel fedeztük fel a jövőre várható 3D-s filmek között a Piranhát, és egy másik Tim Burton-klasszikust, a Frankenweenie-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?