Tom Hanks lesz Mélytorok?

2005.06.17. 15:45
A hollywoodi színész villámgyorsan lépett és az alig két hete nyilvánosság elé lépő volt FBI-ügynöktől megvette a sztori megfilmesítési jogát.
Az Oscar-díjas Hanks megállapodást kötött W. Mark Felttel, a nyugalmazott FBI-főnökkel, aki május végén a Vanity Fair hasábjain fedte fel kilétét: ő volt a Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrány titokzatos belső kiszivárogtatója, aki Deep Throat (Mélytorok) néven híresült el. A népszerű becenevet a pornósztár Linda Lovelace leghíresebb szerepéről kapta.

Robert Redford és Dustin Hoffman Az elnök embereiben
Robert Redford és Dustin Hoffman
Az elnök embereiben

A szerződés szerint Hanksnek joga van megfilmesítenie a ma 91 éves Felt életét. A történetben John O'Connor, a Vanity Fair cikkírója is szerepet kap majd. A cikk 33 évvel a Watergate-botrány után fejtette meg az amerikai politikatörténet legnagyobb titkát.

A Guardian cikke szerint Hanks megvette Felt 1979-es memoárjának filmes jogait is, ami akkor Az FBI-piramis belülről címmel jelent meg, valamint annak a könyvnek a jogait, amin Felt jelenleg is dolgozik O'Connorral.

Hanks és Garry Goetzman lesznek a készülő film producere, a gyártást a Universal Studios vállalta magára. Arról egyelőre nincs hír, vajon Hanks akarja-e majd eljátszani a legendás informátort.

A mostani megállapodás komoly hollywoodi csatározások végét jelenti; az érdeklődők azonnal megrohanták az FBI egykori második emberét, ahogy nyilvánosságra hozta titkát. A Nixon bukását eredményező Watergate-botrányról már készült film: 1976-ban Robert Redford és Dustin Hoffman főszereplésével forgatták le Az elnök embereit a Washington Post két újságírójáról, Bob Woodwardról és Carl Bernsteinről, akik annak idején Mélytorok információi alapján nyomozni kezdtek. Felt május végi bejelentése óta az Egyesült Államokban tízszeresére nőtt a film DVD-változata iránt a kereslet.

Mélytorok

Szereti a skót viszkit, dohányzik és hímnemű. Ennyit lehetett tudni februárban Mélytorokról, a Watergate botrány kiszivárogtatójáról. Akkor a Washington Post nyilvánosságra hozta a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein kéziratait, a titkos információkat kiszivárogtató kormányzati alkalmazottra utaló nyomokat azonban eltüntették. Ban Bradlee, aki a botrány idején a Post főszerkesztőjeként tudta, ki volt az informátor, februári nyilatkozatában csak annyit árult el, hogy hamarosan fény derülhet a titokra.