'Russell Crowe sármosabb'

2005.05.03. 10:55
A Westendben tartották Ridley Scott új filmje, a Mennyei Királyság díszbemutatóját május 2-án este, amivel megelőzték az amerikai premiert is. A szervezők igyekeztek korabeli hangulatot varázsolni a mozi köré. A meghívott celebek fanyalogtak, Schobert Norbert egyenesen fűről álmodott.
A megszokott, hétköznapi jegyszedők helyett pszeudomarcona lovagok védték a bejáratot. A páncél és a kartonpajzs inkább az általános iskolás farsangok emlékét idézték. A meghívott sztárvendégek persze stílszerűen késve érkeztek, hogy tovább sűrítsék a várakozásteli atmoszférát. Már akik egyáltalán megérkeztek. Sajnos a többségük - mint a film várva várt szinkronhangjai, az Orlando Bloom-felelős Rékasi Károly, vagy a rutinos Jeremy Ironsként ismert Szakácsi Sándor - el sem jött.

A film előtt Gaál Noémi, a TV2 miniszoknyás meteorológusa miniszoknya nélkül, korrekt rövidséggel összegezte a vászon előtt az alkotást a tőle megszokott egykedvű, színtelen hangon, majd a film alatt kiosont a teremből. Többen követték.

"A Gladiátor jobb"


Klikk a képre!
De legtöbben a látványos, bár az indexes jelenlévőket kiborító
Mennyei királyság befejeztével hagyták el a termet, hogy bevegyék magukat a mozitól alig néhány méternyire elhelyezkedő Karma étterem-bárba. Feltűntek villanó vakukkal kísérve a kitartóbb sztárok, mint például az ország egészségéért felelős Schobert Norbi - meglepetésszerűen - felesége, Rubint Réka társaságában. A Gladiátor az egyik kedvenc filmjük - magyarázták az Indexnek - így ha tehetik, minden útjukra magukkal viszik, hogy újra és újra végigélvezhessék Maximus kalandjait. Schobert Norbi egyébként nem ismerte a Legolasként feltűnt Orlando Bloomot.

A vele folytatott beszélgetés során nem kellett sokáig várni arra, hogy a fitnesz-király egy furfangos párhuzam segítségével szóba ejtse élete értelmét, a testápolást. Norbi a Gladiátor és a Mennyei Királyság összehasonlításakor ugyanis saját könyvjeire asszociált: "A két filmet nem lehet egy kalap alá venni. A Gladiátor után úgy hat a Mennyei Királyság, mintha én a Norbi Titok megírását követően a füvezésről kezdenék el értekezni."

"Kardozós-baszós-partraszállós"

Ridley Scott új filmje Geszti Péternek is csalódást okozott. Miután az alkotást a jól bevált "kardozós-baszós-partraszállós" paraméterekkel illette, így folytatta: "Ridley Scott szokásához híven keményen odavágott, ezúttal a egyháznak". De ez nem elég, ha a főszereplő súlytalan: "Mert hiába az idealizált, megfestett képek, rajtuk Orlando Bloommal, mert Russell Crowe sokkal jobb színész, és szerintem még sármosabb is."

Dobó Kata szintén jelen volt, de ezúttal tartózkodott mindenféle szerepléstől. Nem nyilatkozott, és a fotósokat is igyekezett kerülni. Annál felszabadultabbnak tűnt a VIVA TV két műsorvezetője, Kristóf és Patrícia, de velük meg az Index nem beszélgetett.

A filmet követő evés-ivás színterén újfent a középkori kelet idejébe száguldottunk vissza. A falakon fáklyák égtek, a sarkokban bőrpuffok, füstölők és vízipipák díszelegtek, és különféle keleties hangzású zenékre hastáncosnők hastáncoltak. A szervezők csupán az ételek elkészítésénél nem törekedtek arra, hogy korhűek maradjanak a Mennyei Királyságban bemutatott vérgőzös időszakhoz. Talán nem is baj.

A közepesnél egy kicsivel jobbra sikerült esemény végül szép csendben befejeződött. Elszállingózott a kevés celeb, kialudtak a fáklyák, csupán Orlando Bloom plakáttá szélesített szenvedő, szomorú arca maradt.

A Mennyei királyság május 5-én kerül a magyar mozikba.