Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az angolok csak lesik a magyar díszletet

2008.07.21. 11:21
A soroksári helyszínen dolgozó cégek összefogásával készült tavaly a Hellboy 2 című film kulcsdíszlete a lágymányosi Tüskecsarnokban tavaly nyáron. A SzínMűvek csapatát faggattuk, hogy hogy segítették a 72 millió dolláros produkciót olcsó megoldásokkal. Vagy ahogy ők fogalmaznak: kreativitással.

Kőrösi Gábor vezetett körbe a repülőgéphangár-szerű raktárépületekben, ahol a München párizsi jeleneteihez használt francia nyelvű táblákat is tárolják. Közben a Spielberg-film forgatásról sztorizgat, de kéri, hogy ezt ne írjuk le. Amúgy általában is csak óvatosan nyilatkozik. A SzínMűvek egy szentendrei grafikai stúdió, és egy egyedi kerékpárokat tervező cég összeolvadásából jött létre. A négyfős csapat (Gábor mellett Kőrösi Dávid, Villei Barbara és Csiszár Zsófi) dolgozott még a Konyec, az Overnight és a Holdhercegnő díszletein, majd tavaly nyáron a Hellboy 2-n. "Tavaly nyáron Lágymányoson, a Tüskecsarnokban készült el a film, nagyon sok ember munkája volt, mi egy kis pont voltunk a díszlet körül, mégis sok látványelemhez volt közünk" - előlegezte meg a filmes. A díszlet az egész telep és jónéhány külsős cég, sok szobrász, festő közös munkájának gyümölcse volt, hangsúlyozta még.

Kőrösi Gábor

Melyik helyszínt készítettétek a Hellboy 2-höz?

Kőrösi Gábor: A Golden Army Chambert, vagyis az Aranysereg termét, ahol majd a végső küzdelem zajlik Hellboy és Nuada herceg között. Tavaly nyáron Lágymányoson, a Tüskecsarnokban készült el, nagyon sok ember munkája volt, mi egy kis pont voltunk a díszlet körül, mégis sok látványelemhez volt közünk. A rúnákkal borított oszlopoktól kezdve a fogaskerekek felületéhez, a két hatalmas gömbszobor pedig a csapatunk büszkesége. A vasgolyónak látszó szobrot valójában öt- és hatszögekből vágva, focilabda módjára készítettük el, az egész egy 15 kilós labda lett. Ha tömör, akkor több száz kilós lett volna, jóval komolyabb felépítményt igényelve. Sajnos ez a két szobor nem maradt rajtunk a forgatás után, mert a stáb elvitte világgá, további forgatási helyszínekhez. Pedig jól mutatna az íróasztalom a gömb árnyékában. Ez egyébként egy nagyon aktív színpad, tele hatalmas fogaskerekekkel, az egész díszlet pörög-forog, ahogy azt az előzetesben is láthattad.

Nézd meg a végső leszámolás helyszínét! - Galéria

A forgatáson találkoztál a magyar szereplőkkel?

K.G.: Nem találkoztunk senkivel a magyarok közül. Nekünk nincs helyünk a forgatáson, a színészeknek nincs helye az építkezésen, oda csak a rendezőnek, az építésvezetőnek és a rengeteg munkásnak van szabad belépése. Meg a kaszkadőröknek, akik már a félkész díszletben elkezdtek próbálni, hogy minden simán menjen élesben. Nekik nagyon fontosak a megfelelő bekötések, a kötelek, drótok rögzítése. Az egész forgatás alatt ők voltak legtöbbet fizikai kapcsolatban a díszlettel.

Villei Barbara, mögötte Csiszár Zsófi

Gábor mutat még néhány képet, aztán HD minőségben, teljes képernyőn is megnézzük a Hellboy 2 trailerét. Barbara szorgalmasan dizájnol a műhely túlsó végében lévő asztalnál, de a Mein Herz Brennt refrénjénél átjön hozzánk.

Jó választás a Rammstein aláfestő zenének?

Villei Barbara: Igen, nagyon. Nekem a Rammstein amúgy is bejön, de itt dinamizmust ad a trailernek. Amikor kikerült a netre, naponta hatvanszor játszottuk le itt a telepen.

Mit szólsz ahhoz, hogy a film csak augusztusban jut el hozzánk?

V.B.: Ezen nagyon meglepődtünk, mert azt terveztük, hogy az amerikai premier utáni vasárnapra összehívjuk a barátainkat, és együtt nézzük meg. Akkor jöttünk rá, hogy erre még két hónapot várni kell. Ez azért is gáz, mert addig sokan letöltik, és a fórumokon már előre lelövik a poénokat.

Mikor láttad a Hellboy első részét?

V.B.: Javában építettük a díszletet, amikor úgy döntöttünk, tűrhetetlen, hogy azt sem tudjuk, mit csinálunk, és megnéztük a Hellboyt. Egy videótékából kölcsönöztük ki, ahol a csaj azt mondta, megvan a Hellboy, de nem szokták keresni. Akkor azt gondoltam, "Úristen, mibe szálltunk be?" De egészen megtetszett.

Az egész SzínMűvek együtt nézte a filmet?

V.B.:Nem, csak a fele cég, Gábor és én. Nagyjából két éve dolgozunk együtt, én belefolytam a filmes munkákba, ő meg egyre többet tervez kerékpárokat. De bicajt tervezni jóval kisebb feszültség. Elég rázósak a határidők a filmeseknél, az meg az alap, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie. A határidő szentírás. Igazán azóta izgalmas, mióta elkezdtünk modellezéssel is foglalkozni, a testalkotással megnyílt előttünk a harmadik dimenzió is, lehet lubickolni. Mégiscsak ilyesmit tanultunk az egyetemen.

Interaktív séta a díszletben - Klikk!

A Hellboy-díszletek elkészítésénél tanulmányoztátok az eredeti Hellboy-képregények látványvilágát?

V.B.: Én csak egyet-kettőt olvastam. Zsófit kérdezd inkább, ő a nagy képregényrajongó.

Zsófi, te már a díszletépítés előtt is ismerted a Hellboy-t?

Csiszár Zsófi: Igen, a filmet és a képregényt is. Nagy kedvenceim, de imádom a többi képregényfilmet is.

Hogy kerültél be a csapatba?

CS.ZS.:Barbarán keresztül. Régóta ismerjük egymást, mindketten ipari formatervező mérnöknek tanultunk, korábban együtt terveztük a bicikliket is.

Hungarocell ló és fa a műhelyudvaron - Klikk a többi képre!

Napokat lehetne eltölteni a soroksári úti telepen, annyi a látnivaló. Az udvaron kaotikus összevisszaságban állnak a díszletek: a Lánchíd oroszlánjai, a Konyecben felbukkanó furgon, és egy ló madárszaros márványszobra, hungarocellből. "Úgy volt, hogy Polanski Pompei-filmje is jön Magyarországra, sajnos egyenlőre nincs itt, pedig nagy szakmai kihívás lett volna Pompei-t télen felépíteni. Egy ilyen filmnek a díszlete százszor akkora lett volna, mint az Aranysereg csarnoka. Azért remélem minden évben számíthat a magyar filmszakma egy újabb hollywoodi produkcióra."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?