Dobray kifizeti a Viszkist

2006.02.28. 10:40
A Szerelem első vérig rendezője nem akarja amerikanizálni a Viszkis történetét, de éppen olyan kalandosra tervezi az akciófilmet, amilyen Ambrus Attila élete a naplója szerint a börtönbüntetése előtt volt. Cserébe fizetné a hokikapusból lett bankrabló kommunikációs tanulmányait.
Az amerikai Rubinstein Ambrus Attiláról készült könyve itthon is sokáig szerepelt az eladási listák élén, és ezalapján hollywoodi filmet is terveznek Johnny Deppel a főszerepben. Az HBO, a Discovery és az Arte dokumentumfilmet készített a Viszkisről.

És már a magyar játékfilmre sem kell sokat várni: a forgatókönyvet a film rendezője Dobray György készítette, amit A Viszkis címmel nyáron kezdenek forgatni a Szezon pincéreként megismert Nagy Zsolttal a főszerepben.

"Életrajzi film lesz, bár ez nem hangzik túl szerencsésen, mert nagy emberekről szoktak ilyet készíteni, de tény, hogy Ambrus naplójából indulunk ki - mondta Dobray a filmről az Indexnek, majd hozzátette: - Nem akarom amerikanizálni a történetet, mert az, hogy harmincszor sikeresen be lehet törni, a kelet-európai állapotokra jellemző. A történet pedig annyira lesz kalandos, amennyire a Viszkis története az volt, ahogy rabolt és ahogy a pénz elverte" - teszi hozzá, majd így foglalja össze a tervet: "A cselekmény mozgalmas, a mozgatórugó izgalmas, a főhős ismert."

Nagy Zsolt hasonlít a Viszkisre


Nagy Zsolt
Hogy miért a Viszkisről készít filmet a Szerelem első vérig rendezője, aki a Szerelem utolsó vérig óta nem jelentkezett újabb nagyjátékfilmmel? "A Viszkis olyan személyiség, ami évekkel az akciói után is érdekli az embereket. Nincs olyan hét, hogy ne lenne tévében - válaszolja. - Két okból is drukkolt neki az átlagember: mert packázott a rendőrséggel, és mert nem a móri mészárlást követte el, nem okozott véres eseteket. Persze nem példamutatón állítanám be, csak a jobb sorsra érdemes embert szeretném bemutatni."

Ambrus Attilát, a Székelyföldről származó, hokikapusból lett bankrablót a rendező szerint csak egy színész játszhatja el. "Mindig Nagy Zsoltban gondolkodtam. Mert tehetséges és a külső-belső hasonlóság miatt is. Most a makacsságra, kitartásra gondolok, és arra, ha csinálnak valamit, mindketten komolyan csinálják".

Az iskola feldobta

A Viszkis büntetése alatt a dunaújvárosi főiskola kommunikációs szakán tanulna szeptembertől, "persze levelezőn", magyarázza a rendező. Egy alapítvány támogatta volna ebben, de visszalépett és "ha nem sikerül más módon", Dobray fizetné a tanulmányi költségeit. Amúgy a rendező jóban van a hét éve büntetését töltő bankrablóval: "éppen ma beszéltem vele telefonon. Most lelkileg jobban van, az iskola feldobta. Kedve és íráskészsége is van hozzá." Ambrus egyébként szabadulása után haditudósító szeretne lenni.

A film Budapesten, Romániában, Kanadában és az Egyesült Államokban készül amerikai-kanadai-román-magyar koprodukcióban. A forgatást nyáron kezdik, ha megérkezik az utolsó adag állami támogatás. Eddig 40 millió forintot kaptak az MMK-tól, illetve a koprodukciós felek után jár még 20 százalék adókedvezmény. A film összköltségvetése 300 millió forint, ennyi körülbelül a Viszkis rablásból származó tartozása is, kamattal.