János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihívták a rendőröket a mozinyitóra

2008.03.05. 12:15
A Dialektus Filmfesztivál megnyitójával avatták fel a Ráday utcában az új Docuart mozit, amit Almássy gróf szénapadlása alatt rendeztek be. A balkánzenés, szilvapálinkás eseményre a szomszédok tíz után a rendőröket is kihívták, aztán az idős lakók közül többen elvegyültek a filmes társasággal. A neoreneszánsz palotához fűződő szerelmi história után hiába nyomoztunk.
Teltház a megnyitón
Teltház a megnyitón

"Végre itt tartunk, hogy ez a hely megnyílik - mondta Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere a kávézóval félig egybenyitott vetítőteremben, miközben pár utcával arrébb a helyi önkormányzat határozatára zárták be múlt héten a Kultiplexet a mozival együtt. "Grunwalsky Ferenc javaslata volt, hogy ezt a volt kocsiszínt valamilyen filmes hasznosításra írjuk ki - tette hozzá. - Ez volt négy éve. Ebbe a hosszú időbe belejátszott az, hogy az önkormányzat, amibe lehetett, beleszaladt, a főváros meg elutasította a felújítási pályázatot. Mire kész lett, a teljes épület rendbehozására a mozival, a lakásokkal és mindennel együtt 600 millió forintot fordítottunk."

Filmfesztivállal indítanak

A Károlyi-Almássy palotában kialakított ötven férőhelyes moziban közben megtelt a galéria is, ahonnan egyelőre két régi, de működőképes tábori vetítőgépről mennek a 35 miliméteres filmek. A szerdán induló Dialektus Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál versenyprogramját nem is itt, hanem a Vörösmarty moziban vetítik. Idén a 255 nevezettből ötven európai film került be a programba, köztük tizenegy magyar. A Vőlegényekben például egy nőhiánnyal küszködő görög falu férfijai indulnak Oroszországba asszonyszerzőbe, az 5 és fél tető a londoni házfoglalókat mutatja be, a Dübörög a nemzeti rock meg a Romantikus erőszak nevű magyar zenekart és rajongótáborát.

A fesztivál után a Docuart Kocsiszínben is indulnak rendszeres vetítések, elsősorban olyan filmekkel, amik amúgy kimaradnak a moziforgalmazásból, vagy nehezen hozzáférhetőek. Emellett a Dialektus filmfesztivál hat éve alatt összegyűlt, főleg antropológiai témájú dokumentumfilmekből is létrehoztak egy arhcívumot. A gyűjtemény filmjeit a helyszínen meg is lehet tekinteni, a címekre online is rákereshetünk (a címre, alkotóra, kulcsszóra lehet keresni, és van adatlap, több filmhez képek, néhányhoz trailer).

A végére a rendőrök is kijöttek

A kicsi, 50 férőhelyes mozi tele volt, a galérián is sokan ültek, a többiek meg a kávézóból követték az eseményeket. Viszont nem mindenki örült a megnyitónak, a Matocsáv együttes balkáni népzenéjére kihívták a rendőröket: "Hangos a zene egy kicsit, a szomszédok bejelentették" - mondta nekünk egy rendőrnő, majd Füredi Zoltán és Komlósi Orsolya, a hely alapítói és a fesztivál szervezői igyekeztek tisztázni a helyzetet. "Ez nem kocsma, hanem kulturális intézmény, határozat van erről, csak nincs itt" - mondta végül Kántor László producer, de a házibuli hangulatú megnyitó így is folytatódhatott.

Kihívták a rendőröket a mozinyitóra

"Lakik itt fenn két idős nő, akik szítják a tüzet, de nem kell velük foglalkozni" - talált meg minket aztán a 81 éves Lajos bácsi, aki húsz éve lakik a házban, és egyszer már, a műszaki megnyitón körbevezetett itt minket. Meg is kérdeztük tőle, mi az a házhoz kapcsolódó szerelmi történet, amit aznap már többen emlegettek. "Ez hosszú történet, és a hideg nem tesz jót a hangszálaimnak. Majd nyáron elmesélem" - mondta, és inkább beajánlotta nekünk az épületben működő lámpajavító műhelyét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!