Vetkőzős lánynak csak itthon találnak meg

2007.09.09. 01:00
Az ősz Gryllus Dorkáról fog szólni, mivel három filmben is láthatják őt a nézők: Novák Erik akciómozijában, a Zuhanórepülésben egy szabados lányt alakít, Török Ferenc tőzsdés filmjében, az Overnightban csalfa exfeleséget, a nemzetközi sikert elért Irina Palmban pedig Marianne Faithfull mellett dolgozik egy szexshopban. Jelenleg meg Alföldi Róberttel forgatja a Nyugalmat, amiben barátja anyjával, Udvaros Dorottyával verseng.
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Szeptember 13-án mutatják be a Zuhanórepülést, amiben egy bártáncosnőt alakítasz. A neten már látható volt a film szexjelenete. Mi is ez?

Rúdon táncolok egy bárban. Novák Erik elküldte nekem a forgatókönyvet, de előre mondta, ne ijedjek meg, mert 18-as korhatárra van írva ez, de 16-os lesz csak. Elolvastam, és teljesen kiakadtam. Az első forgatókönyvben minden jelenet nagyon durvára volt írva. Aztán találkoztunk a forgatókönyvíróval, Nagy Viktorral is, aki a saját élete történetét írta meg, így az én figurámat is egy korábbi barátnője ihlette. Kiborulva hívtam az Eriket, hogy mit képzel. És akkor megdumált, de aztán dolgoztunk még a jeleneteken, Viktor mesélt nekem az igazi Melindáról, egy éjszakában élő nagyon szabad csajról.

És akkor emiatt döntöttél a film mellett?

Nem szerettem volna úgy járni a Zuhanórepüléssel, mint a Nyóckerrrel, amibe csak a hangom került bele. Először felmondtuk a szöveget, majd az Erik megkérdezte, rajzolja-e rólam. De nem akartam, hogy bármilyen orbitális baromságot velem azonosítsanak, ezért nem engedtem, de nagyon megbántam.

Rendes biografikusként három filmmel határoztam meg magamnak pályád fontos pontjait: Érzékek iskolája, Dallas Pashamande és az Irina Palm. Szerinted is így van?

Nem akarok senkit megbántani, de igen, ezek fontosabbak a többi filmemnél. Az Érzékek iskolájával ismertek meg az emberek, a Dallas volt a szakmai elégtétel. A Berlinben Arany Medvére jelölt Irina Palmmal a nemzetközi siker is megérkezett, ráadásul teljesen váratlanul.

Megérte bevállalnod a Berlinbe költözést?

Három éve mentem ki Németroszágba, mert már forgattam kint egy filmet, és többen javasolták, tanuljak németül. Itt éppen annyira rossz volt minden hogy ennél minden jobb volt. Emberileg és szakmailag is megcsúsztam. Lassan, de megy a beilleszkedés. Nem robbantam be a német filmiparba, de szép lassan jönnek a feladatok. Nem annyira stabil ez. A tévés és filmes munkák mellett a Deustches Theaterben szerepelek egy Bodó Viktor rendezte darabban, és ősszel egy krimiben alakítok nyomozótanulót.

Németországban több tévéfilmben szerepeltél.

Ott még kicsit se vagyok híres, néha mondják, hogy láttak a tévében, de beazonosítani nem tudnak.

A helyi Activitybe meghívnának?

Nem, de reggeli műsorban már voltam. Biztos, hogy ott egy szerepkörben, külföldiként, kelet-európaiként kellek.

Az Érzékek iskolájában már huszonegy évesen több meztelen jeleneted volt, és azóta is előszeretettel találnak meg ilyen szerepekre. Szerinted miért?

Akkor nem az volt a kérdés, hogyan szeretném, hanem hogy megcsinálom-e. Ez a szerep egy kihagyhatatlan lehetőség volt ennyi idősen. Biztos adódik a külsőmből is, és minden színésznek van egy kisgurzása, karaktere, a rendezők szokták mondani, hogy van bennem valami lágyság, melegség, talán a színeim miatt is. Egy rendező egyszer azt mondta, van bennem valami lúzerség.

De olyan vagy, ahogy a rendeződ látja?

Sokszor játszom áldozatot, többször megöltek és vertek át már, mint fordítva. Plusz van bennem valami vicces, főleg, ha németül beszélek. Az akcentus szórakoztató. Te miket mondanál?

Hát hogy mindig megtalálnak könnyűvérű lányok szerepére, a Mixben is.

Vetkőzős lánynak csak Magyarországon találnak meg, Németországban nem. Egy barátom azt mondta, addig örüljek, amíg vetkőzhetek, még pár év senkit sem fog érdekelni. Ezt a két-három évet már kibírom.

Akkor nem zavar?

Szívesen játszanék Pretty Womant vagy valami hülyeséget, nem vágyódom állandóan drámai meg vetkőzős szerepekre. Nem kellemes, ezzel nem árulok el nagy titkot. Reggel nem úgy ébredek, hogy milyen jó lesz egy stáb előtt levetkőzni. Nem örömteli, ráadásul mindig túldimenzionálják. Igazából nem tartom nagy színészi teljesítménynek. Még színművészetin is tanították.

Volt vetkőző-szeminárium?

Az azért nem, de volt olyan mesterségtanár, aki elvárta, hogy levetkőzzenek a hallgatók, mert színészi bátorság szempontjából fontos. Színészként, amikor elsőre megteszed, akkor átlépsz valami belső gátat. Ha elkezdenél most a Nagymező utcában meztelenül szaladgálni, akkor biztos neked is felszabadító lenne.