Clint Eastwood rendezi az új Ryan közlegényt

2005.08.19. 16:24
Clint Eastwood Flags of Our Fathers címmel készít filmet egy 2. világháborús bestsellerből. A produkcióba, amely jelenleg Izlandon forog, koproducerként beszállt Steven Spielberg is, írja a filmhu. A forgatókönyvet Paul Higgis, az Oscar-nyertes Millió dolláros bébi írója jegyzi.
A kiadók által huszonhétszer elutasított James Bradley-könyv végül 2000-ben jelent meg, megfilmesítési jogát Spielberg szinte azonnal megvásárolta. Eastwood csak másodiknak jelentkezett, majd megegyezett Spielberggel a közös munkában. A készülő film második közös projektjük lesz, első A szív hídjai című 1995-ös Eastwood-rendezés, aminek az E.T. rendezője volt a társproducere.

Flags of Our Fathers
Eastwood a forgatáson
A film a csendes-óceáni Iwo Jima-i csata 31 napos eseményei körül bonyolódik, ahol összesen csaknem 30 ezer katona esett el. Az ütközet végén készült az ismert világháborús fotó, amin hat győztes amerikai katona a Suribachi-hegy tetején egy amerikai zászlót tűz ki. Jobbról a második az idősebb James Bradley, a könyv írójának apja.

A könyvhöz hasonlóan a film is azt mutatja be, hogy mi történt a zászlós hősökkel a híres csata után. Hárman még pár nap múltán a csatában meghaltak. A többiek közül kettőnek a dicsőség tönkretette az életét, mindössze Bradley élte túl igazán a háborút, és gazdag, boldog életet élt, de az elhíresült fotó az ő otthonában sem volt látható a falon.

A főbb szerepekben kevésbé ismert fiatal színészek lesznek: Jamie Bell, Paul Walker, Jesse Bradford, Ryan Phillippe, Neal McDonough és Adam Beach. Eastwood megaprodukcióját több mint 400 izlandi statiszta segíti. A 80 millió dolláros költségvetésből állítólag harminckettőt költenek el Izlandon. Az izlandi helyszín azért is alkalmas a film csatajelenete számára, mert ugyanolyan fekete vulkanikus homok borítja, mint a Suribachi-hegyet.