Magyar Shrek-mozi legóvikingekkel

2007.06.09. 00:43
Gauder Áron, a Nyócker! rendezője ezúttal ismert színészek fényképei helyett legóval és bábokkal kelti életre második animációját, ami egy izlandi saga harcosáról szól. Stúdiólátogatáson voltunk, mielőtt a stáb a legfontosabb animációs fesztiválra utazna a filmterv népszerűsítésére, Annecy-ba.

A Nyócker! alkotóinak következő filmje a tervek szerint legalább hatszor annyiba, 500-700 millió forintba kerül majd, mint elődje, derül ki mindjárt az első percekben. "Ez végig 3D-s lesz, ami sokkal bonyolultabb - magyarázza Gauder. - Ugyanolyan technikával készül, mint a Shrek, de nem kell úgy kinéznie." A rendező-producer Bóka Igor vezetőanimátorral kettesben dolgozik az animáción a KGB stúdióban. Ezt hárman alapították Klingl Bélával, a csapat azóta feloszlott, így most csak "megtűrik őket" itt, és az Egill-lel párhuzamosan készülnek itt a Cool tv szpotjai, és M. Tóth Géza új kisfilmje.

"Ráadásul amit a Nyócker!-ben lelkesedésből csináltunk, azt most normálisan szeretnénk - folytatja a metálos megjelenésű, de meglepően szelíd rajzfilmes. - Akkor mi cipeltük a szekrényeket, alkudoztunk a villanyszolgáltatóval."

Hajtásnak nincs jele a délben is ürességtől kongó tetőtéri stúdióban, pedig Liszka Tamás társproducer abban reménykedik, hogy a fimterv készülő pilotját magával viheti a jövő héten kezdődő Annecy Animációs Filmfesztiválra. A fiúk erre csak legyintenek: "Hajtunk, persze, már tizenegy óta itt vagyunk." A ráérősség különben koncepció: "hogy elkerüljük azt az őrültek házát, amibe a Nyócker gyártása torkollott". A stúdióban lazításképpen "Véres Alexandrát és Jubinty Jékát" is lerajzolták.


Gauder Áron, a metálos rendező

Emberarcú hősök merevedési zavarokkal

A vikinges téma sok vért, erőszakot és a 300 hőseihez hasonló szuperhímeket ígér szerintünk, magyarázzuk Gaudernek, mire legyint. "Ez nem arról szól, hogy milyen kemények, nem az a lényeg, hogy hogyan csapkodják egymást. Lesz benne erőszak, csak nem úgy, mint a 300-ban, ahol folyamatosan folyik a vér - közelítünk Frank Miller spártai héroszaitól az Egill vikingjeihez. - A sagákban arról is írnak, ha valakinek merevedési zavarai voltak, nem úgy, mint Homérosz, akinél mindenki szuperhős. Evvel rontották el a 300-at, a képregényesítés kiöli a lényeget mindenből."

Már megint politikailag inkorrekt

A Nyócker!-ben a pápa esett hasra, és a katolikus egyház kapta meg a magáét. A magyar államalapítás előtt nem sokkal játszódó Egillben Jézus és a terjeszkedő kereszténység kerül terítékre, magyarázza a rendező. Maga a verselő-verekedő Egill Skallagrímsson is ironikus figura, különben "Terminátorrá változna". "Esendőségéhez az is hozzá tartozik, hogy a verselést és a vérengzést felváltva művelő főhős a történet kezdetén, kisfiúként tripla defekttel indul. Paget-kórban szenved, a csontjai nem állnak meg a növésben, a végtagjai megnyúlnak, és a háta is meghajlik. Ahogy öregszik, egyre csúnyább lesz" - festi le a norvég királynővel szembeszálló főszereplőjét Gauder. A vikinget az is feszélyezi, hogy egy jóslat szerint nem hőstettei, hanem egy királynak írt hősköltemény teszi naggyá, ráadásul fekete hajával és barna szemével is kilóg a szőke északiak közül.

A programozó srácok már dolgoznak a megoldáson

A papírhalmokkal és hamutartókkal teli stúdió mélyéről előkerül a viking főhős legóból épített váza is. Ez még csak a prototípus, idővel minden figurából báb készül. A mozdulataikat motion capture-el viszik be a gépbe, aztán kerül rájuk hús, ruha, háttér. A figurák mozgását a Táncoló talpakban is így oldották meg, csak ott, ahogy általában, embereket használtak. "Ehhez kell majd kicsi motion capture, amit most magyar programozó srácok csinálnak, és elég ígéretes" - mondja a rendező.

Így működött a motion capture a Táncoló talpakban

A bábok mellett azért döntött, mert a Tim Burton-animációkban a figurák mozgása közelebb áll hozzá, mint a mostani 3D-k. "Számítógépen kicsit gumis ez az egész, és Magyarországon meg Kelet-Európában sokkal több jó bábos van, mint számítógépes animátor" - jelzi az elképzelés praktikus oldalát. Később a földre kiterítve mutatja az izlandi sagából gyúrt storyboardot, ami aztán hanyagul ott is felejtődik, hogy párszor majdnem átgyalogoljunk rajta.

A részeg izlandiak díjazták

Maguk az izlandiak viszont általában B-kategóriás akció-fantasy-kben dolgozzák fel a sagáikat, ezért mikor Gauder egy filmfesztiválon ivott együtt a helyiekkel, azok a terv hallatán spontán részeg szavalásba kezdtek. Náluk iskolai tananyag Egill története, de sört is neveztek el róla, ezért az sem árt, ha óvatosan bánnak az ezeroldalas alapművel: "Nem szeretném, hogy az legyen, mint a Trójával" - utal Wolfgang Petersen filmjére, ami a görögök szerint meghamisította a történelmüket. Az eredetit azért ők is plasztikázták, Egill csaját például más sagákból ollózták össze.


A viking Egill nem Terminátor. Klikk!

Végül Gauder Áronnal a Nyócker! sikere óta szaporodó egészestés rajzfilmtervekről is szót ejtettünk. "A Macskafogó 2 jó lesz" - mondja szűkszavúan az alapján, amit a rajzfilmben dolgozó egykori évfolyamtársaitól hallott. Az Árpa Attila által kezdeményezett Sólyom országa című 3D-s film már kevésbé lelkesítette: "ami láttam a tv-ben, az komolytalan". A Vukról is megosztotta velünk az előzetes után megszületett markáns véleményét, de kérte, hogy ezt ne tegyük közzé.

Egill a Macskafogóval megy Annecy-be

Annecy-be, a legfontosabb európai animációs fesztiválra a kész pilotfilm nélkül is van már mit magával vinnie Liszka Tamásnak, aki a Nyóker!-t jegyző Gauder és Novák Erik mellett a film harmadik producere. "Egy hete derült ki, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány adott egy pici pénzt magyar standra - mondta, miután rákérdezünk, hogy hová készül a Macskafogó-molinóval. - Így nem csak az Egillt, hanem a Macskafogó 2-t is kivisszük." Öt magyar kisfilmet képviselnek, ami a programban szerepel (például Szilágyi Varga Zoltántól a Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére és egy új Magyar népmesék-epizód, A víz tündére): "Még soha nem volt ennyi film versenyben" - hadarja, miután 48 órája a standot készítik elő. A Franciaországban jövő héten kezdődő fesztiválon az Egill most elkészült forgatókönyvével és az animáció kétszer harminc másodpercével felvértezve európai és amerikai koprodukcióról is tárgyalnak majd a terveik szerint.