Elhunyt Richard Pryor

2005.12.11. 11:33
Harminc év, közel negyven film, számtalan fellépés, gyerek és házasság: Richard Pryor élete nem volt unalmas. A színész szombaton hunyt el, felesége szerint mosollyal az arcán távozott.

Richard Pryor szombaton halt meg szívrohamban, egy Los Angeles-i korházban, közel húsz évnyi betegség után, írta meg az Independent. A színész sclerosis multiplexben szenvedett. Felesége, Jennifer Pryor a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy férje humora utánozhatatlan volt, az összes fontos komikus rá hivatkozott, őt ismerte el egyik legfontosabb elődjének. Hivatalos honlapján Chris Rock, Eddie Murphy, Chevy Chase és Jim Carrey is méltatja a színészt.

Pryor özvegye elmondta, hogy férje még fájdalmából is viccet csinált, a végsőkig szerette az életet, és mosollyal az arcán távozott.

Kemény háttér

Richard Pryor
A Harlemi éjszakákban (1989)
Tekintse meg képeinket!
Richard Pryor 1940-ben született Peoriában, Illionis államban, december elsején ünnepelte 65-ik születésnapját. Apja építőmunkás volt, a kis Richard pedig abban a bordélyházban nőtt fel, amelyet nagyanyja működtetett, s melyben anyja tevékenykedett. Megesett, hogy kénytelen volt végignézni, ahogy anyja a városka polgármesterén dolgozik, ami arra inspirálta, hogy kitörjön abból a közegből.

Még csak hét éves volt, amikor sor került első profi fellépésére, ám ekkor még zenészként lépett fel: egy éjszakai klubban dobolt.

Bár rengeteg filmben szerepelt, stand-up comedy jellegű műsorai tették igazán híressé. Előadásaihoz a témát életéből merítette, a fekete bőrű színész sokat viccelődött a rasszizmussal, de még azzal az esettel is, amikor 1980-ban felgyújtotta magát kokainozás közben.

A legismertebb

Fellépései, szerepvállalásai hozzásegítették, hogy a hetvenes, nyolcvanas évek egyik legismertebb, legjobban fizetett komikusa legyen. Közel negyven filmben szerepelt, például az 1980-as Dutyi diliben, az 1983-as Superman 3-ban, vagy az egyik legismertebb filmjében, az 1989-es Vaklármában. Gyakran volt Gene Wilder partnere, utolsó nagyobb szerepét, az 1991-es Folt a zsákja címűt filmben is vele játszotta.

Ebben már nyilvánvaló volt Richard súlyos állapota, gyenge volt és törékeny. 1995-ben a Chicago Hope című korházas tévésorozatban sclerosis multiplexben szenvedő beteget játszott, ezért az alakításáért Emmy díjat kapott. Két évvel később, 1997-ben még szerepelt a Lost Highwayben, David Lynch különös hangulatú filmjében. Ezután már nem vállalt több filmet.

Hétszer nősült, kétszer Jennifer Pryorral és kétszer Flynn Belaine-nel, és hét gyereke született.

Richard Pryor (1940 - 2005 )
"Soha nem találkoztam senkivel, aki gyerekkorában azt mondta volna: kritikus leszek, ha felnövök."