Koltai dobná Meryl Streep lányát

2006.04.18. 12:56
"Igazi embermese" lesz Koltai Lajos amerikai filmje, amit a tervek szerint szeptemberben kezdenek el forgatni Rhode Island-en. Az Este főbb szerepeit a magyar rendező Vanessa Redgrave-re és Meryl Streep lányára bízná. Koltai a kétszeres Oscar-díjas Streepet szeretné lányán keresztül megnyerni új filmje számára. De ha nem sikerül, a lányt kitenné a gárdából.
"Ilyen gyönyörű forgatókönyvet még Amerikában is ritkán olvasnak" - nyilatkozta az Indexnek Koltai Lajos, miután a Focus Filmmel és a Hart Sharp Entertainmenttel aláírták a szerződést, hogy filmre vigyék Susan Minot Este című bestsellerét.

És hogy miért kérték fel az amerikai stábbal és színészgárdával készülő filmre, holott a filmet eredetileg az amerikai Tony Goldwyn rendezésében tervezték? "Látták a Sorstalanságot és már másnap jelentkeztek, de az operatőri múltamat is ismerik." Koltai még elmondta, hogy a film operatőrét is maga választhatta ki: "Elfogadták, hogy Pados Gyula legyen" - mondta. Pados egyébként a közönségfilmnek szánt Kontroll, Terézanyu és Elemi ösztön 2 mellett a Sorstalanság operatőre is volt.

Dupla vagy semmi

#alt#
A kis Meryl Streep
"A Sorstalanságot mindenkinek elküldöm, ez az alap" - magyarázta Koltai a felkészítési módszerét, ami ugye azzal kezdődik, hogy színészjelöltek az első filmjéből dvd-t is kapnak az Este forgatókönyve mellé. "Már nyolcvan színésszel csináltam próbafelvételt, sokan jöttek a Broadway-ről is".

"Meryl Streep lánya is megjelent, aki teljesen úgy néz ki, mint a mama fiatalon - tért ki a casting egy fontos pillanatára. - Még csak húsz éves, és eddig főleg színházban játszott. Viszont ez most a filmben egy fontos szerep, így még gondolkodunk rajta. De ami döntő érv, hogy a szerepnek van egy idős változata is, ami csak egy rövid, de rendkívül fontos jelenet, és ezt szeretnénk, ha Meryl Streep játszaná el."

Bár a meghallgatáson túl vannak, még a lányt, Mamie Gummert sem kérték fel, Koltai reménykedik, hogy Meryl Streep a lánya érdekében elvállalja a szerep öreg verziójának eljátszását. "És ha a lányt kérik fel, de az anyja nem vállalja, kitennék a lányt is a szereplőgárdából?" - kérdezi az Index, mire a rendező gondolkodás nélkül rávágta: "Igen".

Az Este főszerepére egyébként Vanessa Redgrave esélyes, aki "nagyon szeretné ezt a filmet megcsinálni". "Amint összeáll a teljes szereposztás, minden felgyorsul" - mondta a rendező, de pontos forgatási dátummal még nem tudott előállni: szeptemberre tervezik, de ez még tolódhat.

Univerzális téma

"A Sorstalanság után nem mindegy, hogy milyen filmmel jelentkezem" - mondja, majd mikor arra kérjük, foglalja össze pár mondatban az Este lényegét, hozzátette: "Ez a könyv egy univerzális, országhatároktól független problémával foglalkozik, amiben mindenki magára ismerhet. Hogy hogyan találhatjuk meg a biztonságot az életben, hogyan tartozhatunk valakihez. Ennek kapcsán mindenki hoz rossz döntéseket, és kiderül, hogy az embernek nincsen nagy lehetősége arra, hogy saját sorsát formálja."

A film a rendező szerint "igazi embermese lesz". Mint arról már hírt adtunk az Este forgatókönyve Susan Minot bestsellerén alapul, amit Michael Cunningham, az Órák írója adaptált mozivászonra. A történet szerint egy haldokló nő két rosszul sikerült házasság és két gyerek után emlékszik vissza múltjára. A film az ötvenes években indul, majd egyre közelebb araszol a jelenhez. A nő először egy esküvőre látogat el, ahol élete nagy szerelmével találkozik, akivel soha nem jönnek össze.

Az Estét már kétszer megpróbálták filmre vinni, sikertelenül. A forgatási helyszínek a történet helyszínén, Rhode Island-en lesznek. Az utómunkálatokat, a vágást és a hangosítást is egy New York-i cég végezné. A 10-12 millió dollárra tervezett költségvetésű mozit Magyarországon is forgalmaznák. Koltai a beszélgetés végén megjegyezte: "lehet, hogy ezután vár még rám egy másik film".