A sztárokért a lányaikat is elviselte

2007.09.17. 16:25
Csütörtökön kerül a mozikba Koltai Lajos második rendezése, az Este, aminek sajtótájékoztatóját ma tartották a Puskin moziban. A rendező kedvesen sztorizott végig, kérdéseket is alig kellett feltenni neki.

„A forgatáson külön sátorból figyelték a munkákat, de végig hagytak dolgozni” – eleveníti fel newporti emlékeit Koltai Lajos rendező, akit a Focus Features stúdió a Sorstalanságot látva keresett meg. A 10-12 millió dollárból forgatott film az IMDB-n 7,2-t kapott, míg a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon 28 százalékot. Erre Koltai csak annyit mondott, hogy „vegyes a kritikusok megítélése, de volt olyan szerző, aki leírta, hogy élete legnagyobb élménye volt az Este”, aminek középpontjában a halálos ágyában lévő anya, Vanessa Redgrave visszaemlékezése áll, illetve megismerjük gyerekei életét is. Szeretet, szerelem, család, ezek a legfontosabb hívószavai a filmnek.

Képaláírás

Az amerikai fogadtatásról a második filmes rendező elmondta, nagyon jól fogadták a nézők. A díszbemutatón hétszázan fogadták a stábot a mozi előtt estélyiben, mert ezzel tisztelték meg az alkotókat. „Valami árad a filmből, érezni, hogy szeretetből készült” – teszi hozzá Koltai, aki szerint ezeket a színészeket nem lehet bántani. A Vanessa Redgrave, Toni Colette, Meryl Streep, Glenn Close, Claire Danes főszereplésével készült film mindent a színészekre tett fel, és nincs is panasz rájuk.

A stúdió nagy neveket akart, én meg őket

„Elsőként Vanessa Redgrave-et kerestük meg Londonban: rosszul volt felöltözve, rossz volt a haja, de harminc percig kellett vele beszélgetnem a Sorstalanságról. Olyan intim helyzet alakult ki közöttünk a producerek szerint, mint két testvér között. A stúdió nagyon nagy neveket akart, de én csak őt szerettem volna” A színésznőt rengeteg tapasztalathoz segítette, hogy korábban a testvére is hasonló betegségben és körülmények között halt meg.

A filmben Meryl Streep és Vanessa Redgrave is lányával szerepel. Utóbbi személyesen kérte meg Koltait, hogy Tony Richards rendezővel közös lánya, Natascha is szerepelhessen a filmben: „Annyit adott nekünk Vanessa, hogy megért mindent a boldogsága” – magyarázta a helyzetet Koltai, aki korábban már elismerte az Indexnek, hogy Meryl Streep megnyeréséért szerződtette annak lányát.

Ebben a filmben sok angyal van

A színészekkel nagyon baráti kapcsolat alakult ki Koltai elmondása szerint. „Hollywoodban falakat építünk a sztárok köré, amit én el akartam kerülni, ezért a természetben forgattunk. Eső és New York nélkül az egyik jelenetet le sem tudtuk volna forgatni, ráadásul a természet változásai segítenek a flashbackekkel elbeszélt történetben, hogy a néző tudja, hol járunk” – magyarázta meg Koltai Lajos, arra a kérdésre, hogy a "tizenegyedik szereplővel, a természettel mennyi gondja volt". A történet egyébként nem bonyolult: a korunkban haldokló nő gyakran tér vissza emlékeiben egy 53-as esküvőre, amikor beleszeret egy orvosba, ami az egész életét meghatározza.

Vidámabb haldoklás

A rendező, Koltai Lajos egyetértett azzal, hogy a könyvnek és a filmnek teljesen önálló élete van. „Kertész Imre a Sorstalanság forgatása alatt mondta, hogy soha nem fogja számon kérni a regényt rajtam. Köves Gyurit szavakból építette fel, én arcot és lelket adtam neki, amivel érzelmi viszony alakult ki” - mondta a rendező, aki egy percig azt hihette, hogy a Sorstalanság sajtótájékoztatóján van, de hamar visszatért az Estére: A sok változtatás az adaptáció során azért volt szükséges, mert eredetileg harminc szereplője van a regénynek. Eredetileg Susan Minot írt a saját regényéből egy forgatókönyvet, de ezt senki sem akarta megfilmesíteni, ezért került a képbe az Oscar-díjas, az Órákat jegyző Michael Cunningham, aki saját képére faragta a szöveget" - mondta.

Gálvölgyi Judittal

A sajtótájékoztatón jelenlévő Gálvölgyi Judit, a Susan Minot-regény fordítója a regény-film összehasonlításáról hozzátette: „Egészen más a film, független a könyvtől, sokkal szomorúbb hangvétele van a regénynek és teljesen hiányzik belőle a humor, míg a filmben sok derűs jelenet van.” Melyek a legfontosabb különbségek? „Három házasságából öt gyereket szült a haldokló főszereplő, és mindegyiküket részletesen megismerjük, és Buddynak csak a filmben lett hangsúlyos szerepe”- sorolta lelkiismeretesen.

Angyalok repülnek este

Az amerikai premieren a film előtt egy Szabó István-os történetet mesélt el Koltai Lajos, és most a Puskin moziban is előadta ezt: „Látod az angyalokat repülni? – kérdezte Szabó István, akivel mindig együtt dolgozom. Nem még –válaszoltam, mire mondta, hogy akkor vegyük fel újra a jelenetet. Ebben a filmben sok angyal van, hagyják repülni őket ma este - mondta az Estére utalva. - Majd a film után sokan odajöttek: És láttuk repülni őket". Az amerikai vetítések után hasonlóan érezte magát, mint a Sorstalanságnál: „Fizikailag megérintettek és megköszönték a filmet.”