Piálós Dusha, hontalan Khadija

2004.11.25. 14:16
Az Oscarra jelölt Ablak alatt című film piálós szőke szlovén tánctanárnőjétől, a Shouf shouf habibi című film Hollandiában élő marokkói modelljéig számtalan EU-tagország hősével találkozhatunk a Művész moziban. December 2-től 12-ig lesz a 14. Európa Filmhét.
A 14. Európa Filmhéten a huszonöt tagú Európai Unió országaiból harminc játékfilmet mutatnak be. A Holland Kulturális Évad rendezvényeihez kapcsolódóan három holland filmet is programra tűznek, a Shouf shouf habibi című vígjátékon kívül az Oscar-díjra jelölt Az ikrek című filmet és a Dél című komédiát.

#alt#
Öt francia alkotás között lesz Christopher Barratier-nek az Európai Filmakadémia díjátadóján háromszoros díjvárományos Kóristákja. A spanyol bemutatók közül a Vedd el a szemem című alkotás emelkedik ki, ami 2004-ben nyerte el a legjobb spanyol filmnek járó Goya-díjat.

A filmhét programján először szerepel észt mozi: a Disznók forradalma és a Somnambuul. De láthatóak lesznek Olaszország, Dánia, Finnország, Lengyelország, Szlovénia, Németország és Ausztria alkotásai is.

A rendezvény programján szereplő filmek nagy részét nem vásárolták meg magyarországi forgalmazók. A Budapest Film kínálatából, a közeli bemutatókból válogatva azonban négy kiemelkedő európai filmet a rendezvény ráadásaként, premier előtt láthat a közönség: a Kóristákon kívül Michael Winterbottom: Ezen a világon, Roger Michell: Anya és a szerelem és Emir Kusturica: Az élet egy csoda.