Nyolcezer euró Gryllus Dorka debütálására

2004.12.03. 15:38
Az Eurimages igazgatói tanácsa december 1-én Strasbourgban a 92. ülésén a magyar részvételű tervek közül La Reine Soleil (Napkirálynő) című animációs filmet támogatta 580 ezer euróval, más, régebbi magyar filmek nemzetközi forgalmazására csak kis összegeket adott.
A Cinemon Kft. közreműködésével készülő Napkirálynő című francia-olasz-belga-magyar koprodukció kapta a legmagasabb összeget a magyar részvételű filmek közül: 580 ezer euró gyártási támogatást.


A magyar filmek nemzetközi forgalmazására kisebb összegeket osztottak: Hajdu Szabolcs második játékfilmjének, aTamarának és a verespataki ciános aranybányá­ról készült természetfilmnek, az Új Eldorádónak hat-hatezret, a Gryllus Dorka első főszerepeként ismertté vált 1996-os Érzékek iskolájának és Bacsó Péter Megint tanújának nyolc-nyolcezer eurót ítélt az Eurimages alap - tájékoztatta Kézdi-Kovács Zsolt, az Eurimages magyarországi képviselője az Indexet.

Az ezredik koprodukciós támogatást a Nocturno című animációs gyerekfilm kapta, amit Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia készít. Ennek külön örült az Eurimages elnöke, Jacques Toubon: "Egyre több kérelmet kapunk animációs filmek támogatására, ami az európai tehetségek és lehetőségek újrafelfedezéséről tanúskodnak - mondta, majd hozzátette: Ezer film 15 év alatt. Az Eurimages meghatározó faktor az európai filmben: nélküle sok film meg sem születhetett volna, bár sajnálatunkra igen sok filmtervet ki kell zárnunk a támogatásból pénzügyi lehetőségeink szűkössége miatt."