Annette Bening az év színésznője

2004.12.02. 12:30
New Yorkban tegnap éjjel az Amerikai Kritikusok Testülete (National Board of Review) nyilvánosságra hozta listáját a 2004-es év legjobb filmjeiről és filmeseiről.
A New York-i székhelyű National Board of Review of Motion Pictures 95 évvel ezelőtt eredetileg cenzori szervezetként jött létre, tagjai kritikusok, filmtörténészek, tanárok és diákok. Minden év december elején kiadják tízes listájukat az általuk legjobbnak tartott filmekről. Az NBR döntését feszülten várja a szakma, mert több-kevesebb sikerrel akár az Oscarra esélyes filmekre is lehet belőle következtetni.

Én, Pán Péter
Én, Pán Péter

Idén a testület a Finding Neverland (Én, Pán Péter) című filmet választotta a 2004-es év legjobb filmjének. A történet J.M. Barrie-ről szól, aki megalkotta az angolszász kultúra egyik legnépszerűbb alakját, Peter Pant, a fiút, aki örökre gyerek marad. A film 1904-ben játszódik Londonban, ahol Barrie, akit Johnny Depp játszik, találkozik egy özvegyasszonnyal és négy gyerekével. Barrie összebarátkozik a gyerekekkel, különösen Peterrel, aki apja elvesztése után úgy érzi, az íróban újra megtalálta azt az embert, akire rábízhatja magát. Az Én, Pán Pétert februártól láthatják a magyar nézők.

A legjobb színészi alakítás díját Jamie Foxx nyerte el Ray Charles megformálásért a Ray című filmben. A legjobb színésznő Annette Bening lett, aki Szabó István Csodálatos Júliájának címszerepéért kapta a rangos elismerést. Szabó István filmjét már nálunk is vetítik, európai premierje Budapesten volt novemberben.

2004 tíz legjobb filmje az NBR szerint
1. Finding Neverland

2. The Aviator

3. Closer

4. Million Dollar Baby

5. Sideways

6. Kinsey

7. Vera Drake

8. Ray

9. Collateral

10. Hotel Rwanda

A világszerte nagy sikerrel játszott Hihetetlen család, a Pixar/Disney rajzfilm a kiöregedett szuperhősökről kapta a legjobb animációs film díját. Az NBR az év külföldi filmjének a Javier Bardem főszereplésével készült The Sea Inside (Belső tenger) című drámát szavazta meg. A történet egy lebénult, ágyhoz kötött emberről szól, aki az eutanáziáért harcol, a jogért, hogy meghalhasson.

Michael Mann lett az év rendezője a Collaterallal, Charlie Kaufman pedig megkapta az év legjobb forgatókönyvéért járó díjat a Jim Carrey főszereplésével készült csavaros szerelmesfilmért, az Egy makulátlan elme örök ragyogásáért.