A Fantasztikus négyes megállította a zuhanást

2005.07.11. 15:50
Ezen a hétvégén megtörtént Amerikában az, amiért majdnem öt hónapja fohászkodik a szakma: a háromnapos nézőszám-mérések szerint úgy tűnik, az év 27. hétvégéjén sikerült végre megállítani a folyamatos csökkenést. Az elemzők elsősorban a négy szuperhősnek, a Fantasztikus négyesnek hálálkodnak.
Hónapok óta minden hétfőn gyászos bejelentéssel indítottak az amerikai mozisok: az előző évekhez képest soha nem látott csökkenés, érdektelenség, csőd. Most, 19 hét keserűsége után fordult a kocka: a legendás Marvel-képregényt, a Fantasztikus négyest a 20th Century Fox filmesítette meg Jessica Albával és Ioan Gruffuddal a főszerepben: a film bemutatója hétvégéjén 56 millió dollár bevételt hozott.

Fantasztikus négyes-poszter
Fantasztikus négyes-poszter

A képregényadaptáció jó indítása és a többi, már vetített nyári film sikere megállította a zuhanást: az amerikai Top 12 összbevétele a három nap alatt 141 millió dollár volt, ami 2,25 százalékkal magasabb, mint a tavalyi összbevétel ugyanebben az időpontban. Ez az összeg még mindig csak becslés, a valós számokat csak hétfő este hozzák nyilvánosságra, de Paul Dergarabedian, a mozibevételeket mérő Exhibitor Relations elnöke szerint a Fantasztikus négyesnek sikerült az, ami A sith-ek bosszújának nem, és végre megtört az átok.

"Négy szuperhős kellett ahhoz, hogy végre megállítsák a zuhanást és Hollywood hálás nekik ezért" - mondta Dergarabedian az AP riporterének. "A jól meghirdetett képregénymozik a nyár igazi sikerfilmjei, ezekre tódulnak a nézők, hiszen ebben a szezonban éppen erre van szükség."

A Fantasztikus négyes a második helyre kényszerítette a múlt heti listavezetőt, Spielberg sci-fijét, a Világok harcát, és messze túlhaladta a 20th Century Fox reményeit is, akik körülbelül 30 millió dollárra számítottak. Ha az 56 milliós előrejelzés tartja magát a valóságban is, a szuperhős-film még a nagysikerű X-Men 2000-es bemutatóját is túlszárnyalja, ami akkor 54,5 millióval debütált, de még mindig messze van a Pókember 2002-es bombasikerétől (114,8 millió dollár).

A mámoros öröm ellenére már most figyelmeztetnek az elemzők: a jövő héttel újabb zuhanórepülés veheti kezdetét, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az új bemutatók túlszárnyalják majd a tavalyi év nyári sikerfilmjeit, az Én, a robotot, a Bourne-csapdát és A falut.