'Most látod, hogy jó a farizmod?'

2005.11.09. 14:41
Playboy-nyuszi alá feküdt fotós, pofonokról és vetkőzésekről nyilatkozó Görög Zita, bakisorozat és ünnepélyes Bartók Eszter Caramellel. A novemberben moziba kerülő Fej vagy írás romantikus vígjáték sajtótájékoztatóján jártunk.

Az Articsóka étteremben, hét elején tartott sajtótájékoztatón semmi nem jött össze a szervezőknek: eleve félórás késéssel indítottak, aztán az előzetest nem tudták levetíteni. A moderátor pedig azzal, hogy bejelentette, a Fej vagy írás sajtótájékoztatóján vagyunk, a mondandója végéhez is ért, és a szereplőkhöz és az újságírókhoz fordult segélykérőn, hogy szóljanak egy szót, történjen már valami.


Tekintse meg képeinket!

A feszültség oldása végett a Supernem rockegyüttes főcímzenéjét akarták "beüzemelni", de ez az első próbálkozásokra nem sikerült. (Később meghallgattam, és a refrén a film címét magyarázza: Fej vagy írás / Az élet egy furcsa játék / Fej vagy írás / És el-dőőől, hogy fény vagy árnyék / Fej vagy írás / A véletlen örökös titka / De lehet, hogy az egéész előre megvan írva / Húú.)

De térjünk vissza oda, hogy nem történt semmi. Annyit azért még közöltek, hogy Pindroch Csaba, aki Zita pasija és menedzsere a filmben, ezúttal nem tud megjelenni, és a rendezőt Lengyel Andort sem láttuk sehol. A fotósok készítettek jó néhány sorozatot arról, hogy hogyan ülnek a szereplők egymás mellett. Például Görög Zita, aki ugye modellt alakít; a Playboy-nyuszi Pantinchin Edina, aki Pindroch Csaba titkárnőjét játssza; az ismeretlen férfi főszereplő, Keller János, aki a sajtóanyag szerint a Zita-rajongó, félénk egyetemista szerepében "lubickolt"; meg egy másik ismeretlen srác, Varju Kálmán, aki "hálás, vicces szerepet kapott, András barátjáét" és Lipcsei Betta fotómodell, aki a filmben Zita húga.


A tájékoztató egyetlen tartalmas része egy megasztáros közjáték volt: Bartók Eszter magassarkú csizmában, tiszta feketében énekelte el saját szerzeményét, a Gólyalábon áll az időt, ami a film egyik betétdala. Majd ünnepélyesen bejelentette, hogy mennyire örül, hogy filmdalt szerezhetett (bár ezt az asztalfiókból vette elő, nyilatkozta később), és visszament a rá várakozó Caramelhez, aki felállt, megpuszilták egymást, majd így pózoltak fél percig a fotósoknak.

Muci, a Playboy-nyuszi

Egy órával a hivatalos kezdet után az egyik helységben levetítették a trailert (itt látható egy régebbi, lagymatagabb változata (15Mb)), a többi helyen pedig interjúzni lehetett, miközben a hangfalakból a Bikini Adj helyet magad mellett száma szólt Görög Zita előadásában. Zita első főszerepe alkalmából három újságíró is megelőzött a sorban, a miniszoknyás Playboy-nyuszi alá pedig egy bulvárújság fotósa feküdt be, hogy jól kihangsúlyozza a képen a combját, de én inkább a lány önironikus mondatára figyeltem fel, amivel a jelenlévőket szórakoztatta: "Amikor az előbb mondták, hogy jön a trailer, azt hittem, kocsit hoznak".


Klikk a képre!

Később együtt néztük az előzetest, közben azt magyarázta nekem, ez a baki inkább a szerepére, Muci titkárnőre lett volna jellemző, mert ő maga kommunikáció szakra jár. Ő is most látta először az előzetest, mert a forgatás elhúzódott, és csak rohamtempóban sikerül befejezni a filmet.

Edina úgy találta a kedvcsináló kisfilm "pörgősen lett összevágva", és tényleg sok mindent történik a pár percben: az egyetemista András, aki szerelmes a híres modellbe, Zita lakásán találja magát, mert a lány elütötte. Közben Zita Pindrochot, a menedzserét és pasiját rajtakapja, amint a húgát keféli. Pindroch titkárnője Muci elvágja Zita ruhájának pántját a kifutón, így Zita félmeztelen lesz és még a kegyetlen Havas Henrik tanár urat is vécébe zárja András, aki a tanítványa. Miközben ezt néztük, a Playboy nyuszi következő meglepő kijelentésére kérdeztem vissza: "Micsoda? Most látod, hogy jó a farizmod?" "Nem - válaszolta -, a karizmom, ahogy Pindrochot átölelem ebben a jelenetben és a nyakát csókolgatom". Értem, válaszoltam, de ekkor megláttam, hogy Zita szabad.

Zita, a pofozós modell

"Az előzetes szerintem is pörgős és jó, bár ennyiből nem lehet még következtetni a filmre - mondta Zita, amikor leültünk egy asztalhoz - Annyira furcsa ezt nézni, hogy elképesztő, de megkönnyebbültem, mert legalább vállalható". Zita ugyanis tart attól, hogy a film nem lesz az. A másfél hónapos forgatás "strapás volt, napi 12 órás munkával, és több kaját is kérünk legközelebb", de utólag visszanézve kijelentette, hogy élvezte.


Később engem faggatott, hogy hogy tetszett az előzetesben. "Jó voltál - mondtam -, de Kellernek nem adtál igazi pofont." "Kikérem magamnak - válaszolta -, én óriásit adtam volna, de külön vették fel a jelenetet. A levegőbe csaptam, és aztán később más ütötte meg."

Ezután a következőkről beszélgettünk:

Index: Melyik volt eddig a mozis szerepléseidben a legnagyobb?

G.Z.: Főleg epizódszerepekben játszottam. Az Underworld 2 az, amiben nagyobb szerepem van.

Index: Mármint a legnagyobb pofon. Ebben a filmben a húgodat és Pindrochot is lerendezed.

G.Z.: Stephen Dorffot pofoztam le úgy a 2003-as Oroszlánbarlang forgatásán, hogy kiment és elszívott egy doboz cigit. De őt filmen kívül, a forgatási szünetben, mert megfogta a fenekemet. Mondtam neki, hogy engedje el, de nem tette.

Index: Az Oroszlánbarlang egy rövid jelenetében heroinfüggő prostituáltként bugyiban szerepelsz. Itt az előzetesben amikor leesik a ruhád a kifutón, ha jó láttam, a kezeddel takarod a melledet. A fej vagy írásban nem leszel félmeztelen?

G.Z.: Nem, mert ez egy tinifilm szerencsémre. Ez a mázlim. A filmes szerepléseim elején, 2000-2002 között volt egy-két meztelenebb szereplésem (persze pornófilmben nem szerepeltem), de ez akkor természetes volt a modellszakma miatt. Most már nem annyira vállalnám.

Index: Most milyen filmszerepet vállalnál?

G.Z.: Valami nyugisra vágyom, ami nem strapás, és közben vicces. Vígjátékra. Most visszautasítottam több felkérést is, köztük egy forgatást Miamiban, mert negatív szerepet kellett volna játszanom, ami úgy érzem, lehúzna.

A Fej vagy írás november 10-én kerül mozikba, és decemberben már jön is Zita következő nagyjátékfilmje, a Majkával közös mozi, a Szőke kóla.