Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmilliárdból filmesítik meg Fenyő Miklóst

2008.03.14. 16:28
500 millió forintból forgatnak filmet a 9 és fél randi producerei az öreg jampi, Fenyő Miklós életéből. Az Idegölőt jegyző Fonyó Gergely rendezi a filmet, amihez most ifjú jampikat és Fenyő Mikit keresnek. Életünk első castingjára érkeztünk.

Látni akartuk, ki lesz Fenyő Miklós, híres rock and roll-sztár, és magyarországi rap-alapító, örök jampi. A József Attila színház próbatermében csak egy videókamerát, egy fényképezőt és egy félig megevett közértes kiflit találtunk 10-kor. A kifli morzsáit lesöpörve az alatta lévő papírról gyorsan kiderítettük, jó helyen járunk, mert 9 óra óta több színművészetisnek is már meg kellett mutatnia, mit tudott. De épp többen nem jöttek el, így a büfében találtunk rá a rendezőre, az Idegölőt jegyző Fonyó Gergelyre, aki a nyáron forgatja le a Fenyő Miklós életéből készült Made in Hungária című filmet. A casting egyébként hétfőn kezdődött, ekkor már Puskás Péter is megmutatta, mit tud, de Fonyó szerint nagyon nehéz hat 18 év körüli fiatalt összeválogatni.

Fonyó Gergely
Az azonos címen futó színdarabot 5 éve nagy sikerrel játsszák a József Attila színházban, úgyhogy annak a könyvéből készíti Tasnádi István a forgatókönyvet. Ebben a darabban egyébként Fenyő nem kisebb alakot, mint Jerry Lee Lewist alakítja.

"Fenyő vírusként tért vissza 18 évesen 1963-ban Budapestre a pálmafás ingjében, elég furán érezhette magát" - mondta a rendező, miért is érdekes a Hungária nevű zenekar énekese, aki 1957-en ment ki szüleivel Amerikába. Hazatérésekor sokáig mindkét oldalon azt hitték, hogy a másik félnek kémkedik a család, emiatt elég nagy bajban voltak, plusz a mérnök apa csak kalauzként helyezkedhetett el. "A párttitkár a tehetségtelen énekes fiát Miki farvizén próbálja meg nyomni, Miki nem tudja, mit tegyen. A támogatott zenekar a Sampon volt. René, a csókkirály vezeti Fenyő együttesét, amíg ő Amerikában van. De hazatértével meg kell küzdenie a két barátnak, hogy ki legyen a zenekar vezetője."

A film picit hasonlít a Csinibabához, mert itt is sok-sok dal hangzik majd el. "Nem akarok a retróból gúnyt űzni. Érezzék azt, milyen jó volt akkor. Megőrültem régen egy Volgáért vagy egy Zaporozsecért."

A forgatókönyvvel Neményi Ádám, az S.O.S. szerelem és a 9 és fél randi producere kereste meg a rendezőt: "Ez egy szakma, minden lehetőség újabb esély arra, hogy dolgozzak. Magyarországon lenézik az emberek a műfaji filmeket." - mondta a tinifilmjeiről ismert rendező. Később elárulta, hogy az Idegölőnél megkeresték, neki kellett 3 hét alatt összedobni egy forgatókönyvet, ami egyáltalán nem lett jó, de legalább dolgozott.

"Félmilliárdos költségvetéssel készítjük a filmet, mert sok helyszínt reprodukálni kell - mondta Neményi Ádám, aki a hatmilliárdos költségvetésű Diótörőt készítő Czirkó Józseffel együtt dolgozik most, miután a projektet kitaláló Dér Tamás meghívta őket a produkcióba, akinek mivel ez az első önálló filmje, ezért erős partnereket keresett. A Made in Hungária filmet ezért összesen három producer és három produceri iroda jegyzi. Ezek: Next Station, Hcc Media Group, Sunny Film (Dér Tamás). "Szeretnénk a Grease-hez közelíteni sok táncossal és erős látvánnyal - mondta még Neményi. Egy éve gondoltunk először erre, majd féléves tárgyalás eredményeképpen megállapodtunk a jogokban Fenyő Miklóssal, és tavaly decemberben aláírtuk a szerződést."

"Júliusban elkezdjük forgatni. Elképzelhető, hogy kicsit áthangszereljük a dalokat, mert mindet a fiatalok a éneklik fel. Lola és Puskás Peti hétfőn voltak a castingon és a Márkot nagyon szeretnénk, mert ő most nagyon fut. Ha valamelyikre ők a legjobbak, akkor ők lesznek, közösen döntünk, de az ismeretlen nevekkel sokkal nehezebb" - mondta még Neményi. "Minden házibulin előkerülnek ezek a számok" - tette hozzá, amivel nem tudunk vitatkozni.

Áprilisban újabb castingok következnek, állítólag akkor bárki jöhet, ha érzi a lábában a twistet, jó hangja van és jó színész, vagy egyszerűen olyan pajesza van, mint Fenyő Mikinek 18 évesen.