Fenyő Iván tengerészgyalogos az új Mendes-filmben

2005.07.12. 15:32
Magyar színész is főszerepet alakít az Amerikai szépség rendezőjének új partraszállós, hollywoodi háborús mozijában. Fenyő Ivánnal beszélgettünk, akinek, mint a forgatáson kiderült, Jake Gyllenhaal és Jamie Foxx a derekáig ér.

Ez majdnem minden tini álma, különösen a színészi pályára készülőké: egy telefonhívás, hogy szerepet kap az új hollywoodi szuperprodukcióban.
Fenyő Ivánt utolérte az a bizonyos telefon.

Fenyő a tengerész

#alt#
Fenyő Iván
2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mikor leszerződtették a budapesti Katona József Színházhoz. Egy pályakezdő színész számára ez már önmagában a legnagyobb lehetőségek egyike, ám Iván még szerencsésebbnek bizonyult.

Sam Mendes, az Amerikai Szépség Oscar-díjas rendezője ugyanis legújabb háborús filmjéhez Kelet-Európában keresett szereplőket az egyik főhős, egy magyar születésű fiú megformálásához.

"Úgy tudom, hogy 40-50 színészről készítettek próbafelvételt itthonról és a környező országokból - mondta a szerepválogatásról Iván. - Igaz, hogy a szerep egy magyar fiúra íródott, de ez elsősorban az akcentus miatt fontos. Ez persze nem jelenti azt, hogy Amerikában nem keresték a megfelelő színészt. Így végül is elég sokan harcoltunk a szerepért."

Sam Mendes nem utazott Budapestre, hogy megtalálja szereplőjét. Ivánról először videófelvétel készült, majd miután megkapta a szerepet, meghívták Hollywoodba egy személyes találkozóra.

Angyalbőrben Hollywoodban

"Hát az fantasztikus volt! Akkora limuzin jött értem, hogy épphogy elfért a szűk utcában, ahol lakom. Így vittek a reptérig. Kint végre találkozhattam Sammel, aki teljesen természetesen viselkedett és az olvasópróba szinte rögtön kezdetét vette. Itthon mi nem adunk bele apai-anyait egy forgatókönyv olvasásába, hiszen az szinte az első találkozás a szereppel. Ez kint másképp van. Mindenki rögtön nagyon heves érzelmekkel játszott, és ez számomra furcsa volt" - állítja a színész.

A film az Öbölháború idején játszódik, Irakban és a címe Jarhead, ami tengerészgyalogost jelent. Persze ahhoz, hogy valaki tengerészgyalogos legyen még nem elég egy bakancs, és egy katonanadrág néhány puskával, így Ivánnak, csak úgy, mint a többieknek egyhetes kiképzésen kellett részt vennie.

"Életem legkeményebb hete volt - cáfolt rá a feltételezésemre, miszerint ez neki nem lehetett nehéz, lévén egyike a legjobb kondiban lévő színészeknek, mindig keményen edz és lelkes hegymászó hírében áll. - Senki nem kivételezett velünk, valóban beraktak egy hónapos felkészítő tréningbe, ami nekünk egy hétig tartott. Ha nem vetted le abban a minutumban a sapkád mikor beléptél, például az ebédlőbe, rögtön nyomtad a fekvőtámaszt."

A helyzetet ráadásul nehezítette, hogy bár Iván beszélt angolul, a vezérszavak ordenáré üvöltözéséből legtöbbször egy kukkot nem értett. "Fogalmam se volt mit kell csinálnom. Sajnos azonban mindig én álltam legelöl, mivel én voltam a legmagasabb, ezért nekem kellett vezényelnem. Állandóan röhögtek az akcentusom miatt, rémes volt."

Mivel a tengerészgyalogosok mindig párosával dolgoznak, érthető, hogy a nyolc főszereplő mindegyikének volt párja. "Mikor elkezdtünk forgatni még nem alakultak ki pontosan a szerepek. Csak karakterek voltak, mint az, hogy én például magyar vagyok. A párok később álltak össze, persze az abszolút főszereplő értelemszerűen Jake Gyllenhaal, no és persze Jamie Foxx, aki azonban tisztet játszik."

A legmagasabb amerikai a 180 centis magyar

#alt#

Iván elmondta, hogy Jamie Foxx meglehetősen távolságtartó volt és egyáltalán nem foglalkozott semmi mással, csak a szerepével. Jake Gyllenhaal nevét említve azonban elmosolyodik, "tiszta hülye" jegyzi meg szeretettel. A legfurcsábbnak mégis azt találja, mennyire kicsik a sztárok. "Valójában mind a derekamig ér!"

A forgatás végig a sivatagban történt, így sajnos Ivánnak nem volt alkalma elvegyülni a hollywoodi partik forgatagában. "Amúgy is hullák voltunk. Gondold csak el, nem elég a menetfelszerelés, még jön a smink, meg a fegyverek, mindez a sivatag közepén. Színészileg nem megterhelő, de fizikailag és lelkileg annál inkább" Természetesen a forgatás gördülékenységével nem volt probléma, hiszen ebben igazi profik az amerikaiak.

A kérdés csak az, hogy egy főszerep után, milyen esélyei lehetnek Ivánnak az igazi befutásra. "Nem szeretem, mikor a sajtó azt írja, hogy főszerepet kaptam Mendestől. Végül is nyolcan voltunk benne a "principal cast"-ban, ami valójában annyit tesz, hogy az én nevem is az első tízben szerepel. Ettől független nehéz erről bármit is mondani, hiszen fogalmam sincs, hogy fogják megvágni" - mondja szerényen.

Jövő a tengerentúlon

Mindennek ellenére, amennyiben folytatása készülne a Jarheadnek, abban Ivánnak mindenképp szerepelnie kell a szerződése alapján, de egyelőre más ajánlatot nem kapott.

"A novemberi premieren természetesen ott leszek a barátnőmmel (Jordán Adél színésznő a szerk.), sőt egy fél évig kint is maradunk szerencsét próbálni. Sose bocsátanám meg magamnak, ha ezt kihagynám, még akkor is, ha tudjuk milyen telített a pálya."

"Jó itthon, és vannak lehetőségeim is. A volt főiskolai osztályommal Dévényi Ádám dalait állítjuk színpadra Zsámbékon, ennek 23-án lesz bemutatója. Volt róla szó továbbá, hogy megkapom a főszerepet Incze Ági (I love Budapest) új filmjében, de sajnos ő nem viselkedett tisztességesen, úgy hogy mégsem én játszom. De ez egyáltalán nem bánt, inkább előre nézek, hiszen ez az utolsó lehetőségem talán a nemzetközi karrierre, ki kell használjam!"