Indul a Hordozható Nemzetközi Filmfesztivál

2006.04.11. 13:38
IPodon, 3G telefonokon és hordozható PlayStation-ön lehet megtekinteni a Hordozható Nemzetközi Filmfesztivál programját. A szervezők célja ugyanis éppen az, hogy a programban szereplő filmeket szokatlan helyeken tekintsék meg, áll a fesztivál honlapján.
A világ első hordozható filmfesztiválja megszabadítja a nézőket a hagyományos filmfesztiválokkal járó nyűgöktől, írják a honlapján. Nincs sorbanállás, nem kell rossz levegőjű mozitermekben nyomorogni, nincsenek többé zárt ajtók mögött zajló rendezvények, sem jegyüzérek. Ráadásul a programban szereplő filmek regisztráció után ingyenesen letölthetőek a fesztivál honlapjáról.

A letölthető alkotások eleve úgy készülnek, hogy kicsiben is jól mutassanak. Ha viszont hordozható lejátszónkat egy éppen kéznél levő tv-készülékhez csatlakoztatjuk, a mozi nagyobb méretben is élvezhető. A kisformátumú, hordozható videót a szervezők egy feltörekvőben lévő új művészeti formának tekintik. A videók a tervek szerint bepillantást engednek a világ eldugott szegleteibe, vagy új nézőpontból mutatnak be ismert témákat.

Az első, kísérleti programban hat nagyváros mutatja meg arcát, New York, Tokió, Melbourne, Montreal és Vancouver.

A már zajló Hordozható Nemzetközi Filmfesztivál júliusban versenyt is rendez, amire már most is lehet nevezni, egészen május 28-ig. Profi és amatőr filmesek egyaránt beküldhetik alkotásaikat. A rendezők többek között független produkcióban készült videóklippeket, az animáció és a digitális filmkészítés határait feszegető műveket, vagy az "új világrend" témáját érintő alkotásokat várnak a világ minden tájáról.