Filmiroda alakul Budapesten

2006.05.17. 14:49
Hamarosan filmiroda alakul a Budapesten a filmforgatások koordinációjára és a hivatalos ügyek gyorsabb, összehangoltabb intézésére.

A közép- és kelet-európai országok között éles verseny folyik azért, hogy minél több sztár jöjjön forgatni az adott országba. A fő versenytársak Csehország, leginkább Prága, de Romániában is mind több filmet készítenek - hangzott el azon a keddi tájékoztatón, amelyen dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes, valamint a kerületi önkormányzati vezetők és filmszakma képviselői vettek részt.

Gyors igenekre van szükség

Ezért filmiroda létrehozásán dolgoznak az illetékesek - jogászok, önkormányzati tisztségviselők és a filmesek - amelynek lényege, hogy létrejöjjön valamiféle egységesség, ne kelljen négy-öt "ablaknál" sorba állni az önkormányzatoknál és más szerveknél, közszolgáltatóknál különféle engedélyekért és hogy az "igenek" ne szülessenek meg lassan - hangzott el az értekezleten.

Az is fontos, hogy a lakosok időben értesüljenek a forgatásról, hogy az útlezárások ne okozzanak gondot. Egyes polgármesterek szerint a kerületi vezetőnek legyen joga beleszólni abba, hogy milyen filmet forgatnak a kerületében, például pornófilm helyszínéül senki nem szívesen ad "kölcsön" épületet vagy közterületet.

A filmesek szerint sok országban egyáltalán nem kell fizetni a forgatások esetén közterületfoglalási pénzt, van ahol viszont sokat kell. E tekintetben még a budapesti kerületek közötti gyakorlat sem egységes, pedig erre nagy szükség lenne.

A filmiroda elnevezés egyelőre csak ideiglenes hiszen már létezik egy Nemzeti Filmiroda Magyarországon. Egyelőre még nem tisztázott kell a cég formája, sem pedig az, hogy a bevételeket hogyan osztják majd el a kerületek és a főváros között.