Ötvenes nőket keresnek filmforgatáshoz

2005.08.23. 15:09
Szereplőválogatást tartanak augusztus 27-én és 28-án Budapesten és Pécsen Papp Bojána most készülő Generáció L című dokumentumfilmjéhez, ami a Tena Lady betét és műfogsorragasztó reklámok megszokott üzenete helyett reális képet szeretne mutatni azokról a magyar nőkről, akik 1944 és 1955 között születtek.
"Négy, öt főszereplőt választunk ki, és számtalan mellékszereplőt, de már a casting interjúit is felvesszük, és az is a filmbe kerülhet" - mondta az Indexnek Papp Bojána rendező a Generáció L című dokumentumfilmjének pesti és pécsi szereplőválogatásáról. "A kiválasztottak mindennapjait aztán egy-egy hétig követnénk."

Hétvégén tehát olyan 1944 és 1955 között született nők jelentkezését várják, akik a kamera előtt szívesen mesélnének életükről. A szereplők vallomásain keresztül a rendező az ötvenes generáció hétköznapi hősnőiről festene portrét a Ratkó-korszak, a beat-mozgalom és a rendszerváltás történésein keresztül.

A "Hogyan tudtak iskolába járni, mi befolyásolta szakmai előmenetelüket? Milyen körülmények között mentek férjhez, hogyan hozták világra gyermekeiket?" - kérdésektől kezdve egészen a riportalanyok jelenéig foglalkozna a film: "Kik azok a nők, akiket 2004-ben, akár egy évvel a nyugdíjkorhatáruk bekövetkezte előtt gyakran elbocsátják munkahelyükről? Kik azok a nők, akiknek már csak két üzenetet hordoznak a reklámok: vásároljanak műfogsor ragasztót és Tena Lady betétet? Milyen elvárásokat támasztanak ők az Európai Uniós csatlakozással szemben?"

Most szombaton 11-től a Spinoza-házban (VII. ker. Dob u. 15.), majd vasárnap 11-től a Művészetek házában (Pécs, Széchenyi tér 7-8.) folyik a válogatás. "Még szeptember 17-én is lesz Egerben és 18-án Debrecenben" - tette hozzá a rendező. Mint már írtuk, a leendő szereplőkkel készült rövid interjúkat a film részévé kívánják tenni, ezért az alkotók arra kérik a jelentkezőket, hogy hozzanak magukkal néhány régi fényképet is. (Az érdeklődők további információt a generacio@gmail.com mail-címen vagy 06-20-592-2163-os telefonszámon kaphatnak.)

Papp Bojánának a Generáció L a második nagydokumentumfilmje lesz, első filmje A tévé és én tavaly a 33. Magyar Filmszemle különdíjasa lett, valamint elnyerte a 2004 Legjobb filmje címet is Sepsiszentgyörgyön, a Magyar - Román Dokumentumfilm Fesztiválon. Most készülő munkáját a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2 millió forinttal támogatja.