Csak Robin Hood használja a magyarokat

2008.08.08. 12:29
Csak Robin Hood forgott a külföldi koprodukciók és bérmunkák közül eddig idén Magyarországon. De már nyolc napja érvénybe lépett itthon a Brüsszelben elfogadott adókedvezményes támogatás, a változásokról a Filmiroda osztályvezetőjét faggattuk.

"18 milliárd forint összértékben vettünk tavaly nyilvántartásba külföldi produkciók magyarországi bérmunkáját illetve 17 milliárd forintért magyar részvételű koprodukciót, idén május végéig pedig csak 832 millió forintot bérmunkából és 6,7 milliárdot koprodukciós filmből" - mondta az Indexnek Elek András, a Filmiroda gyártás-ellenőrzési osztályvezetője.

Elek hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy ebben a másfél évben ennyi pénzt költöttek volna el, hisz a költésnek az időhatára az esetleg több évre is áthúzódó gyártási időszak. Hozzátette a két kiemelkedő számból a pozitív rekord, a tavalyi bejelentés, azért is kiemelkedően magas, mert amelyik produkció a régi támogatás szabálya szerint akart Magyarországon forgatni, mind elkezdte tavaly a gyártás előkészítését.

Már 8 napja érdeklődnek

"A régi adókedvezményes támogatás fél éves szünete után csak július 31-től lépett érvénybe az új, így a rövid idő miatt kulturális tesztes bejelentkezést még nem kaptunk - tette hozzá -, de az biztos, hogy folyamatosan érdeklődnek a külföldi stábok magyar intézői a törvény gyakorlati részletei iránt. A filmtörvény gyártási támogatásában a régivel szemben egy fontosabb változás van: nemcsak a Magyarországon elköltött pénznek igényelhetik vissza a 20 százalékát, hanem az Európai Unió bármelyik országában elköltött pénz után, ez a kitétel az EU Versenybizottságának kifejezett kérése volt."

"A dollár gyengülése nem hiszem, hogy szerepet játszott volna a 2008-as gyérebb érdeklődésben, bár értelemszerűen fennálhat ez probléma. Az amerikai forgatókönyvírói- illetve színészsztrájkok vonatkozásait a külföldiekkel forgató produkciók érzik, gyártóktól ilyen információ hozzám még nem érkezett" - mondta még Elek.

A stúdiók még üresek

A sztrájkok negatív hatása mellett Sas Tamás elmaradt stúdióépítéséről is már írtunk. A felépült stúdiók ürességéről meg hiába faggattuk a Filmiroda képviselőjét, hisz hozzájuk a produkciók jelentkeznek be. De Elek azért elmondta: "Az etyeki Korda Stúdióról is igaz, hogy gyakorlatilag csak Goda Kriszta filmje, a Kaméleon készült eddig idén játékfilmekből, hisz az egyetlen bejelentett külföldi, 2008-as produkció a MAFILM fóti telepén most is forgó Robin Hood-sorozat."

Bruce Willis magyar érkezéséről hivatalosan a Filmirodának nincs tudomása, a bérmunkáknak a gyártás megkezdése előtt kell bejelentkezni náluk, így egyelőre nem készül itt az A-Team.