Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Még Brad Pitt-től is megrendülhetünk

2007.02.08. 11:58
Nemcsak a plakátból kell következtetni a heti filmpremierekre, bár az is sokat mond egy-egy filmről, mi azért néhány sort írtunk is mellé.

Bábel

Mindennél többet elárul a filmről, hogy kritikusunk megrendülve érkezett meg a szerkesztőségbe, miután látta a Bábelt, amiben Brad Pitt a sivatagban menekül riadt tekintettel a Korcs szerelmeket és a 21 grammot jegyző Inarritu legújabb filmjében. Cannes-ban a legjobb rendező, a Golden Globe-on a legjobb film díját nyerte el a rendező, hét Oscarra jelölték a filmet, és már januárban simán visszahozta a 25 millió dolláros költségvetését. Bár a Bábelt Brad Pitt-tel és Cate Blanchett-tel reklámozzák, valójában három egyenrangú történetről van szó: egy amerikai pár a marokkói sivatagban menekül, miközben történetük szorosan kapcsolódik egy japán lányhoz és egy dadushoz, aki két gyereket akar átcsempészni a mexikói határon. Brad Pitt Inarritu-rajongó, ezért mondta vissza Scorsese sikerfilmjének, a Téglának egyik főszerepét. Pitt mellett mi is imádjuk a mexikói rendező filmjeit.

Dreamgirls

A Dreamgirls című musicalből sokszor akartak már filmet készíteni: a nyolcvanas években Whitney Houstonnal, a kilencvenesben Laury Hill-lel, mégsem lett belőle semmi. Most Beyonceval összejött. A 70 millió dollárból készített film egy énektrióról szól, amit egy menedzser kezd el futtatni (a Collaterallal befutott Jamie Foxx). Will Smith és Denzel Washington is versenyben voltak Foxx szerepéért, előbbi gyorsan kiszállt, míg utóbbi már elválallta a felkérést, de rájött, hogy nem tud énekelni, ami egy musicalben elég szerencsétlen dolog. A film nagy visszatérője Eddie Murphy, aki a rengeteg vigyorgás mellett énekelni is fog, és akinek ezúttal nincs tízperces szünet az első két foga között. A Dreamgirls kapta a legtöbb Oscar-jelölést (nyolc) úgy, hogy a legjobb filmre mégsem jelölték.

Mezsgye

Megint egy japán horrornak készítették el az amerikai butított változatát. Kiyoshi Kurosawa 2001-es filmjét Az angyalok háborúját jegyző Jim Sonzero dolgozta át: a sztori már ismerős a Körből, ugyanis itt a világvége eljövetelét hirdető e-maileket kapnak a szereplők, akik emiatt depresszióba esnek. A spameket csak Kristen Bell nem olvasta, aki így talán megelőzheti, hogy a barátai, köztük főszereplője a Lostban gyorsan legyilkolt Boone (Ian Somerhalder), sorra öngyilkosságot kövessenek el. A női főszerepet eredetileg Kirsten Dunst kapta, de legnagyobb szerencséjére közbejött a Pókember sikere. Az IMDb oldalán a nézőktől 4-es osztályzatot kapott, míg a Rotten Tomatoes által összegyűjtött 63 kritika mindössze 13 százalékra értékelte. Egy reményünk lehet a borzalmas amerikai fogadtatás után, hogy Wes Craven írta forgatókönyv jó, csak az amerikaiak nem vették észre. Amit ígérhetünk addig is, az a sok futás és a riadt tekintetek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!