Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tom Cruise után malaccal játszik

2007.02.15. 14:02
Egyszerre kerül magyar mozikba az Amerikában jól futó két családi mozi, a Will Smith-es és a kismalacos film. Ezen kívül két független alkotást is láthatunk, egyet Kate Winslettel és egy másikat egy idegesítően letisztult IKEA-világgal a főszerepben.

A boldogság nyomában

Az őszülő Will Smith megint Oscar-esélyes, mert az apa-fiú történet meghatotta a nézőket (az IMDb olvasói 7,4-re értékelték) és a kritikusokat is. Gabriele Muccinot azután választotta ki Will Smith a film rendezésére, hogy látta Az utolsó csókot. Egyébként Muccinonak ez az első amerikai stúdiófilmje, és rögtön nagyot ütött, hiszen 157 millió dollárt hozott eddig a mozikban. A boldogság nyomában jó alkalmat adott Will Smith-nek, hogy a fiával együtt szerepeljen, és a visszajelzések alapján jók is együtt, ráadásul megtanultak Rubik kockázni a világbajnoktól. Persze, ki olyan érzéketlen, hogy ne ejtsen egy könnycseppet egy olyan valós sztori láttán, amiben az apa elveszti a feleségét, a munkáját, a lakását? Főleg, ha tudjuk, hogy hajléktalanokat foglalkoztattak extra pénzért a forgatáson, ráadásul a film végén még az a Chris Gardner is feltűnik, akivel mindez megtörtént. Utoljára Frank Capra Az élet csodaszép című karácsonyi filmje volt ilyen szívfacsaró.

Apró titkok

Todd Field, aki rendezőként A hálószobában című filmmel debütált, megint intim témákat jár körbe. Legújabb, friss házasokról szóló filmjében Kate Winslet melle és Patrick Wilson feneke is kivillan. A férfi főszereplő a Joel Shcumacher által rendezett Operaház fantomjából lehet ismerős, de emlékezetes volt, amikor Wilson a Cukorfalat pedofiljeként kis híján elvesztette a heréit. Az Apró titkokban Kate Winslet az unalmas kisvárosi házasélet, és az interneten szexképekre maszturbáló férje elől menekül Patrick Wilson karjaiba. A helyi közösség életét közben egy pedofil visszatérése kavarja fel. A tizennégy millió dollárból forgatott irodalmi adaptáció az októberi amerikai bemutató óta még csak hétmilliót hozott, viszont három Oscar-díjra is esélyes. Kate Winslet és a forgatókönyvírók mellett a szimpatikus pedofilt alakító Jackie Haley-t jelölte az Akadémia. Ha tetszett az Amerikai szépség, ez sem okozhat csalódást.

Malac a pácban

Dakota Fanning, akit a Világok harcában Tom Cruise mentett meg a tripodoktól, most egy levágásra ítélt kismalaccal barátkozik. A Stuart Little, kisegér című rajzfilm sztoriját jegyző E.B. White Charlotte's Web című meséjéből újabb családi mozi született, amiben az igazi főszerep az állatoké, akik megvédik Wilbur malacot a farm gazdájának fejszéjétől. 47 kismalac alakította Wilburt a filmben, mivel túl gyorsan nőttek a karakterhez képest. A könyvből már 1973-ban már készült egy rajzfilm, ebben Debbie Reynolds, az Ének az esőben főszereplője adta a művelt pók hangját. A 2007-es adaptáció angol nyelvű verziójában a színészek élő állatokat szinkronizáltak, a pók Julia Roberts, a patkány Steve Buscemi és Sámuel, a fontoskodó bárány John Cleese hangján szólal meg. A Malac a pácban az Oroszlánkirályhoz hasonlóan az élet nagy körforgásába vezeti be a gyerekeket, kíméletesen szembesíti őket az elmúlással.

Kiállhatatlan

"A pokol, nyilvánvalóan, olyan szörnyű mint az IKEA" - írja a filmről a Twitch kritikusa, hiszen minden tiszta, szép ebben a világban, miközben mindenki túlontúl kedves Jens Lien Cannes-ban díjazott filmjében. Ebbe az álvilágba érkezik meg a negyvenes éveiben járó Andreas, aki egy buszon tér magához, de nem tudja, honnan jött és hova érkezett. Nincsenek emlékei. A helyiek kedvesen fogadják, amikor leszáll a buszról, munkát kap, barátnője is lesz. Láthatóan minden normálisan működik, de az emberek teljesen érzéketlenek a rideg üvegépületek és az ízetlen ételek világában. Andreas megpróbál emenekülni, de képtelen rá. Később egy férfi pincéjében felfedez egy titkos nyílást, amin keresztül esetleg el tud menekülni a városból. "Szürreális disztópia" - írja a Variety kritikusa, aki David Lynchet és a Dalok a második emeletrőlt emlegeti a Kiállhatatlanról, amik jó hivatkozásnak tűnnek, ráadásul sokan kiemelik a fekete humorát, és a skandináv társadalom abszurd látleletét.