Colin Farrell kezdő bűnözőként talált magára

2008.05.29. 11:21
Az Indy 4 és a Szex és New York premierje közé eső mozihét tipikus popcornfilmek és nagy durranások nélkül, viszont több rejtett gyöngyszemmel indul. Boban Markovic fia roma Rómeóként küzd a szerb Louis Armstrong lányának kezéért, és a tabudöntögető libanoni rendezőnő közel-keleti csajfilmje is megérkezik hozzánk.

Erőszakik

Amennyire bájos a belgiumi Brugge városa, annyira mocskos szájú a két ír bérgyilkos, akik a főnökük utasítására kényszerpihenőznek ott. A filmben "fuck" szócska átlagban 1,18-szor hangzik el percenként Martin McDonagh ír drámaíró feszes párbeszédeiben. Már ebből is látszik, hogy az Erőszakik a magyar címfordítás ellenére ez nem az a tipikus agyalágyult akcióvígjáték. A humoros szövegek és a félalvilági téma mellett például Hieronymus Bosch szürreális festményei és egy náci törpe is fontos szerepet játszanak benne, és ami humorral és ökörködéssel indul, az végül észrevétlen természetességgel torkollik kőkemény drámába. Colin Farrell kezdő bérgyilkosként a Cassandra álma után most fejlesztette tökélyre a kezdő, szorongó bűnöző figuráját, és élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Bérgyilkostársa a Harry Potter-filmek Alastor "Rémszem" Mordonja, a pszichopata főnöküket meg Ralph Fiennes játssza, aki itt félelmetesebb, mint mikor Valdemortnak maszkírozzák. Az angol-belga filmet Amerikában kevés mozi játszotta, és még csak 18 millió dollárt hozott. Az IMDb-n viszont 8,1 pontot áll, a Rotten Tomatoeson meg 79 százalékot ért el. Idén az Erőszakik nyitotta a Sundance-et, és Budapesten ezzel zárt a Titanic Filmfesztivál.

Gyilkosság online

Ha 43 éves lennék, akkor Diane Lane lenne életem szerelme, és az sem zavarna össze, hogy most FBI ügynököt alakít, akinek szemet szúr a www.killwithme.com, amin állatot végeznek ki élőben. A Törés rendezőjének, Gregory Hoblitnak a legújabb filmje valahol a Hálózat csapdájában és a Tökéletes másolat című filmeknél vette fel az elbeszélés fonalát: az őrült foglyokat ejt, akiket különös kegyetlenséggel kínoz meg online közvetítése során. Az oldala egyre népszerűbb, az áldozat egyre több, csak Diane Lane és társa, a Törésből és a 24-ből ismerős Billy Burke állíthatja meg a sorozatgyilkost. A 35 millió dollárból forgatott film 50-et hozott vissza vilászerte, miközben néhány kritikus finoman jelezte, hogy a forgatókönyv felhasznál elemeket a Millenniumból (2. évad 13. rész: The Mikado) és a Nyomtalanulból (3. évad 15. rész). Minket ez nem zavar meg, ahogy az sem, hogy borzalmas, 15 százalékot kapott a Rotten Tomatoeson, mert a neves filmkritikus, Roger Ebert izgalmasnak tartotta, míg a Guardian szerint Diane Lane játéka erős.

Szerelem másképp

A film címkéi az IMDb-n: leszbi csók, leszbi érdeklődés, testvérszerelem és könyvtár. A 2007-ben a pécsi filmfesztiválon Beteges viszonyok címmel mutatták be a román leszbiszerelemről szóló filmet, ami most végre eljut a szélesebb közönséghez is. Sajnos a magyar címben a melegszerelmet megint másként határozzák meg, mint ami a normától elüt, erről lassan le lehetne szokni. Két helyes, fiatal színésznő (Maria Popstasu és Iona Barbu) mutatja meg, mennyire bonyolult tud lenni egy közös albérlet: a borzalmas házinéni mellett előbb egymás testét és lelkét fedezik fel, majd egyikük fiútestvérét, Sandut is. A 350 ezer eurós költségvetésből futotta a testvérpár intim szerelmi életének bemutatására, így egészen különleges szerelmi háromszöget ismerhetünk meg ebben a 2006-os Tudor Gurgiu-filmben, amit a berlini filmfesztivál Panoráma szekciójában is bemutattak. Az IMDb-n 7,1-et kapott a Szerelem másképp, amire mi is úgy emlékezünk, mint ami a jobbak között volt Pécsen.

Karamell

Saját magát tette meg főszereplőnek első filmjében a helyes libanoni kliprendezőnő, aki a közel-keleti viszonyok között tabudöntögetőnek számít. A többnyire amatőr színészekkel forgatott szépségszalonos csajtörténet Bejrút emberi oldalát mutatja be, és a végeredmény olyan jól sikerült, hogy Libanon ezt nevezte 2008-ban az idegen nyelvű filmek Oscar-versenyébe. "Az Acélmagnóliák édesebb és hihetőbb, közel-keleti verziója" - dicsérte a Usa Today a Karamellt, ami a Rotten Tomatoeson szokatlanul magas, 91 százalékos eredményt ért el, és az IMDb-n 7,3 ponton áll. A szépségszalonban pletykáló libanoni lányok sztoriját mindössze 1,6 millió dollárból forgatták, és már több mint 12 milliót hozott vissza.

Guca! (Trombitaverseny)

Emir Kusturica Boban Markovic után egy Louis Armstrongról elnevezett szerb mestertrombitással hozott össze egy filmet, bár most csak producerként. A balkán romazenés Rómeó és Júlia-történetben Satchmo fehér lánya a rivális Sandokan Tigrisei roma trombitásába szeret bele. A lánykérőnek, akit Boban Markovic fia játszik, a negyvenéves múltú, híres gucai trombitafesztiválon kell lejátszania az apát, hogy a családfő áldását megkapja. A kétezer fős Gucába évente több százezren jönnek a virtuóz zenéért, és Boban Markovic is rendszeres fellépő. A filmet eddig Szerbián és Németországon kívül csak fesztiválokon játszották, és az IMDb-n még csak 5,5 ponton áll, pedig a Variety szerint "veszélyesen humoros", és a faji ellentétekből is ügyesen csinál viccet. Az augusztus elején induló fesztivál előtt ez a film még időben meggyőzhet minket arról, hogy a Sziget helyett most Szerbia felé vegyük az irányt.