Idióta játékrobotos a Transformers

2007.06.28. 12:52
A héten három filmet is meg kell nézniük, ebből kettő szerelmes dráma, és egy még izgatóbb: hogyan lesz autóból robot?

Transformers

Legkorábban pénteken, de sok helyen csak jövő héten kedden mutatják be a Michael Bay rendezte Transformerst, a jó Autobotok és a rossz Deceoticonok (Álcák) lenyűgöző látványharcát. A több kiló izommal megpakolt Shia LaBeoufnek kell rendet tennie a Földön háborúzó ellenséges földönkívüliek között, akik évszázadok óta küzdenek egymással. 2002-ben kezdett el a Hasbro azon gondolkozni, hogy filmet kellene készíteni a sikeres játékból, amihez 2004-ben a Steven Spielberg vezette Dreamworks csatlakozott, mert egy erős franchise kialakítását látták benne. Végül 150 millió dolláros költségvetéssel készült el a film. A látványos akciómozikat készítő Michael Bay először visszautasította a producerek felkérését, "idióta játékrobotos mozinak" titulálva azt. Végül azért aláírta a szerződést. A nyolcvanhárom napos forgatást 2006 áprilisában kezdték el, a legtöbbet a sivatagban dolgoztak. A Transformersbe az amerikai hadsereg sok repülőt és járművet adott, sokszor ezért csak azt látni, milyen jó amerikai katonának lenni. Egyébként ez az első film szeptember 11-i támadás óta, amit a Pentagonban engedtek forgatni.

Egyre távolabb

A 2006-os torontói filmfesztiválon debütált a Váratlan utazásokból ismert Sarah Polley játékfilmje, ami még a színésznő számára is váratlan sikereket hozott. A főszerepet a rendező kifejezetten az Oscar-díjas Julie Christie-re írta, majd addig nyaggatta, míg el nem vállalta. Az idős Fionáról kiderül, hogy Alzheimer-kóros, ezért kórházba kerül, ahol beleszeret egy másik férfiba. Az Egyre távolabb négy kisebb fesztivál díját nyerte el és a 3,4 millió dollárból forgatott film eddig 4,1 milliót hozott. Első játékfilmjét egy 12 éves tévésztár kislányról szerette volna forgatni Sarah Polley, de erre nem talált támogatót, így Alice Munro novellájából dolgozott. Úgy tűnik, megérte, a Rotten Tomatoes kritikái 95 százalékosra értékelték, az IMDb olvasói 8,1-et adtak rá.

Sötétkékmajdnemfekete

A madridi születésű Daniel Sanchez Arévalo első játékfilmjét egy éves késéssel láthatjuk, azóta egy újabb filmjét is bemutatták már. A spanyol filmek eleve szerethetőek, de ez még rengeteg díjat is begyűjtött, amik közül a Velencei Filmfesztivál elismerését és a Goya-díjat érdemes kiemelni. Egyszerre kemény és szórakoztató dráma. A fiatal Jorge apja agyvérzése miatt megörökli a társasház házmester feladatait, miközben minden vágya egy öltönyös meló. A srácnak van egy szerelme a házban, akivel időközönként dugnak, illetve van az apja, akit állandóan gondozni kell. Jorge testvérét a börtönben egy helyes csaj kiválasztja, mert gyereket akar tőle: ez az egyetlen lehetősége, hogy megússza a rendszeres veréseket. A lányt a jelenleg egyik legfelkapottabb spanyol színésznő, Marta Etura alakítja, akit Berlinben Shooting Starnak választották. Ha valakit ez sem győz meg, akkor eláruljuk, hogy Jorge haverja meglesi a masszőrhöz járó apját, majd ő is elmegy egy gyúrásra és beleszeret a munkáját túl lelkesen végző férfiba.