Superman csodálatos halála

2007.02.22. 10:53
Ben Affleck végre megmutatja, hogy tud játszani, a németek filmben néznek szembe az ügynökmúlttal. A Simpsons-szal befutott magyar rajzfilmes a Disney-nél készített könnyfakasztó mesefilmet, a Muriel esküvőjéből ismert Toni Collette pedig egy lúzerekből álló családdal próbál boldogulni. Mindegyiket ajánljuk.

Mások élete

Florian Henckel von Donnersmarck első filmje rögtön a legsúlyosabb társadalmi kérdéseket feszegeti: az ország egyik részét megfigyelte az ország másik fele. Az a különbség, hogy a német rendező 137 percben megpróbálja megmutatni, mi történt azelőtt, hogy Horn Gyula saját kezével leverte a berlini falat. A németek az utóbbi években sorra készítik történelmi tablóikat (A bukás, Sophia Scholl), hogy szembenézzenek társadalmuk fontos problémáival, és a nézők örülnek neki, szükségük van rá. A mások élete elnyerte az Európai Filmakadémia díját a legjobb film és forgatókönyv kategóriájában. A történet egyszerű: a sikeres színházi rendező és színésznő házaspárt kell megfigyelnie a Stasi századosának, aki a kukkolás során rájön saját életének problémáira. A német filmgyártás történetének egyik legsikeresebb filmje ez, hiszen a német filmdíjra eddig soha semmit nem jelöltek 11 kategóriában. Mivel mi még nem láttuk, ezért az IMDb-re pillantunk, ahol a nézők 8,4-re értékelték a filmet.

Híd Terabithia földjére

A Simpsons egyik magyar származású kiötlője, Csupó Gábor érzelmes tinifilmet rendezett a Disney-nek. Bár a Narnia krónikája alkotói és a Gyűrűk Ura effektesei is a Híd Terabithia földjére csapatát erősítették, a film egy fantasybőrbe bújtatott ártatlan, vasárnapi Disney-mozi. A Charlie és a csokigyár egyik édesszájú kislányaként ismert Anna Sophia Robb és az aragorni vonásokkal rendelkező Josh Hutcherson játsszák a két kamaszt, akik nem tudnak beilleszkedni az osztályba. Az élénk képzelőerővel megáldott tizenévesek ezért egy közösen létrehozott fantáziavilágban élik ki magukat, egészen addig, amíg az idillnek véget nem vet egy menetrendszerűen bekövetkező váratlan tragédia. A közönség szereti a filmet, az IMDb-n néhány tized híján kilenc pontot kapott, és a húszmilliós gyártási költséget a bemutató után két nappal behozta. Ha már nem köti le a gyereket a Kincskereső kisködmön, vigyük el erre a hasonlóan könnyfakasztó mesefilmre, és készüljünk fel rá, hogy magunk is sírni fogunk.

A család kicsi kincse

A Tenenbaum, a háziátok roadmovie verzióját készítette el az Offspring, Smashing Punpkins és a Red Hot Chilli Peppers videókon edződött rendezőpáros. A család kicsi kincsében a Muriel esküvőjéből ismert Toni Collette szenved széteső családjától, ezúttal plusz kilók nélkül. Bár az apa jól kidolgozott karrierprogrammal rendelkezik, a sikertelenség az egész rokonságra rányomja a bélyegét, a nagypapa például a heroinban keresi a vigaszt. A lúzerséghez hozzátartozik, hogy vágyaik sokszor irreálisak, lányuk a hétéves duci Olive szépségkirálynői pályafutásra készül. A moziban viszont semmi sem lehetetlen, Olive-ot egy mexikói nyaralás alatt beválogatják a helyi szépségversenyre, így a fura szerzetekből álló család útnak indul a döntő helyszínére. Az alacsony költségvetéssel készült filmet négy Oscarra jelölték, A család kicsi kincse akár a legjobb filmnek járó szoborra is esélyes.

Hollywoodland

A mozipénztáraknál leszerepelt, de a kritikusok díjazták a Ben Affleck főszereplésével készült filmet, ami az ötvenes években Supermenként ismertté vált színész, George Reeves halálának körülményeit vizsgálja. A Good Will Huntinggal befutott főszereplőnek épp jókor jött egy kis elismerés, a Túlélni karácsonyt és a Gengszter románc óta Afflecknek lefelé ívelt csillaga. A Velencei Filmfesztiválról már haza akart repülni, amikor megtudta, hogy ezért a szerepért megnyerte a legjobb férfi színésznek járó díjat. A Hollywoodland Allen Coulter első játékfilmje, aki korábban a Szex és New Yorkban, a Maffiózókban és az X Aktákban is dolgozott rendezőként. A filmben Adrien Brody játssza a fiatal nyomozót, aki megpróbálja bebizonyítani, hogy Reeves halálának oka a hivatalos rendőrségi állásponttal szemben nem öngyilkosság. A nyomozás alatt egyre jobban eltávolodik a családjától, ráadásul fia Superman halála miatt depresszióba esik. Ahogy a nyomozó egyre jobban beleássa magát Reeves magánügyeibe, a színész életének epizódjai flachbeckekben bontakoznak ki. Ezekben a hollywoodi filmgyártás sötét oldala is terítékre kerül. Ha rosszul van már az álomgyár szó hallatán is, a Hollywoodland az Ön filmje lehet.