Oszter Alexandrának elvágják a torkát?

2008.03.27. 10:48
A héten két filmben is a halál elől menekülnek: az egyikben Jack Nicholson és Morgan Freeman, a másikban magyarok egy low budget filmben. Mark Wahlberg Robert Duvallt sértegette, Eva Mendest meg szerette. Rengeteg érzelem a héten.

A bakancslista

A két zseniális Oscar-díjas színész, Morgan Freeman és Jack Nicholson összeállt, hogy eljátsszák a két halálára váró rákos beteget, akik a kórházban találnak egymásra. Párosukat az egyik kritikus a legnagyobbakhoz hasonlította: Lennon és McCartney-hoz. Edward Cole (Nicholson) gazdag életművész, míg Carter (Freeman) autószerelő hobbi történész, akiknek egy év van hátra az életből. A rendező, Rob Reiner és Morgan Freeman is az első pillanattól Jack Nicholsont szerette volna a milliárdos szerepére, sőt Freeman igazi fia játssza el filmbeli fiát. A két Oscar-díjas színész a rákos szerep kedvéért leborotváltatta a fejét, Nicholson nem kis feltűnést keltett ezzel a tavalyi Oscar-gálán. A sztoriban Carter Chambers javaslatára listát készítenek azokról a dolgokról, amiket mindenképpen teljesíteniük kell még hátralévő életükben. A Bakancslistán szerepel a Taj Mahal, a piramisok, az ejtőernyőzés, tetoválás és a világ legdrágább kávéjának, a Kopi Luwaknak az elfogyasztása, ami 120-600 dollár között van. A film az első hétvégén közel 20 millió dollárt hozott Amerikában (összesen 140 milliót a világban), pedig a kritikusok nem annyira szeretik, mert túlságosan széppé és hihetetlenné teszik a haldoklást. Just die, already! - írta egyikük.

Az éjszaka urai

Még jó, hogy az angol címet nem szó szerint Miénk az éjszakának fordították, mert az előzetes még így is az azonos szlogenű Pall Mall-reklámot juttatja eszünkbe. Az első képsorokban egy brooklyni night clubba merülünk alá, ahol Eva Mendes vonaglik a fickójának, Joaquin Phoenixnek. Az 1988-as alvilági idillt egy razzia szakítja félbe, a klubtulajdonost játszó Phoenix testvére (Mark Wahlberg) és az apja is (Robert Duvall) rendőr, és éppen egy orosz maffiózón próbálnak rajtaütni. Hogy hitelesen hozzák a családi ellentéteket, a repperből színésszé lett Wahlberg és a Gladiátorral befutott Phoenix a forgatás szüneteiben Robert Duvallt sértegették. A 77 éves színész ezen állítólag egyszer annyira felhúzta magát, hogy le kellett fogni. A maffiás thrillert az IMDb olvasói 7,2 pontosra értékelték, a Rotten Tomatoeson viszont már csak 54 százalékot kapott. A film tavaly a cannes-i versenyprogramban debütált, ahol kifújolták, de a Rolling Stone kritikája szerint ez csak jó jel. "Az éjszaka urai bátran szembemegy a mai filmes divatokkal" - írják. "James Gray a Kis Odessza és A bűn állomásai után már megint ugyanazt a filmet forgatta le" - fanyalog viszont a Hollywood Reporter kritikusa, és ebből arra következtetünk, hogy a film annyit teljesít, amit egy klasszikus lövöldözős thrillertől elvárhatunk. Sem többet, sem kevesebbet. Ez arra elég is volt, hogy a 21 millió dollárból forgatott mozi a gyártási költségek több mint dupláját, 48 milliót behozza.

Van barátod?

Nem csajozós, hanem haverkodós film ez a francia vígjáték, amiben Daniel Auteuil, a francia Robert de Niro sikeres műkereskedőt játszik, aki hiába tárol többszáz telefonszámot a mobiljában, ezek mind csak üzleti kapcsolatok. Fogadást kötnek, hogy tíz napon belül összehoz egy igazi barátságot. A Rizsporos intrikák rendezője az Asterix az Olimpián forgatókönyvírójának sztoriját filmesítette meg. Ehhez még az igazi francia Vágó Istvánt is megszerezte, a film csúcspontján ugyanis újdonsült taxis barátja a műkereskedőt hívja a Legyen Ön is milliomos! helyi mutációjából, amikor telefonos segítségre van szüksége. A Van barátod? hét filmfesztivált megjárt, de díjat egyet sem kapott, a rendező rajongóinak viszont kötelező, miután a hatvanéves Patrice Leconte kijelenette, még rendez három filmet, aztán befejezte. A francia vígjáték az IMDb-n szerény 6,6 pontot kapott, a Rotten Tomatoeson 75 százelékot. "A filmek nagyon ritkán foglalkoznak komolyabban azzal a problémával, hogy egy bizonyos kor után a férfiak milyen nehezen kötnek új barátságokat, úgyhogy ezért cserébe elnézhetjük Leconte filmjének a szitkomos vonásokat" - írja róla a Newsday kritikusa.

Rövid, de kemény...az életem

2006-ban mutatták be Kovács István sufnifilmjét, a Szűzoltókat, amit mi annak idején nagyon lelkesen megnéztünk. A most is low budgetből dolgozó csapat elkészítette következő munkáját 600 ezer forintból, állami támogatás nélkül, rengeteg ismert színésszel, többek között Szalay Krisztával, Bán Jánossal, Scherer Péterrel és Szabó Simonnal. A celebek táborát Oszter Alexandra erősíti. Az alkotók megmaradtak a szexes témánál, most a 30 éves Kornélnak kell hirtelen összehoznia egy gyereket, mert kiderül, rövid az életvonala. A történetben rengeteg különleges esemény történik: a főszereplő munkahelyét fel akarja robbantani két kultúrterrorista, majd egy húsvéti nyúlnak öltözött pszichopata sorozatgyilkos is az életére tör. Tavaly október és január között forgatott a stáb sok megszakítással, de legalább a Playboyban levetkőző volt Barátok közt-szereplőnek, Oszter Alexandrának a torkát nem vágták el.

U23D

A U2 a dél-amerikai Vertigo turnéján rögzítették a koncertfilmet. Bonoéknak ez a második filmjük, az első még 1988-ban jelent meg Rattle and Hum címmel.A U2 nyolc év után tért vissza Dél-Amerikába koncertezni: nyolc koncertet adtak öt városban. Egyedül a legelső monterrey-i koncertet nem vették fel. Korábban az anaheimi fellépésüket egy 3D-s kamerával rögzítették, és csak ezután, 2005 közepén döntött úgy a zenekar, hogy belemegy Catherine Owens rendező ötletébe. A 100 órás nyersanyagból végül 85 percet vágtak össze. A U23D-hez nem kell Bono-napszemüveg és The Edge riffjeit prezentáló mobilcsengő, mert azt mindenki élvezi, ha végre egy kényelmes fotelből érezheti a minimum 100 ezer néző erejét, Bono izzadságcseppeit. A világpremiert 2007-ben a cannes-i filmfesztiválon tartották, azóta csak 3D-ben lehet megnézni, nem vetítik hagyományos mozikban, dvd-n sem adják ki, pedig a Rotten Tomatoes oldalán 91 százalékra értékelték. A premieren Mester Tamás megjegyezte, hogy ez a művész-közönség viszon nem jó.