Judit
2 °C
7 °C

Jackie Chan megint részeges

2008.09.25. 00:55
Rekordmennyiségű új filmet láthatunk a héten a magyar mozikban. Jackie Chan és Jet Li rutinból nyomta le a Tiltott Királyság akciójeleneteit, Liv Tyler meg egy Elhagyott szobába oltott Halloweenben szerepel. A franciáktól zsarufilmet, a dánoktól hentes-vígjátékot láthatunk a Moziünnepen.

A Tiltott Királyság

Megint részeges a karatemester

Aki arra vár, hogy az 54 éves Jackie Chan talicskával meg gólyalábbal csapja fejbe a mátrixosan belassítva kungfuzó Jet Lit, az könnyen csalódhat. A Tiltott Királyság igazi főszereplője a modern világból az ősi Kínába csöppent kölyök (Michael Angarano). Az 55 millió dollárból eredeti kínai helyszíneken forgatott film április óta 100 milliós bevételre tett szert, az IMDb-n 7 pontot kapott, a Rottentomatoeson 64 százalékot. A kritikusok mind elismerik, hogy nem egy művészfilmről van szó, itt a látványvilág és a bunyó a lényeg. A San Francisco Chronicle munkatársa például ezt írta: "Nem tudtam ellenállni a filmnek, de főleg azoknak a 12 éves fiúknak jön majd be, akiknek a szülők nem engedték megnézni a Kill Billt." Azért akadt fanyalgó is, a Globe and Mail szerint "sajnos Jackie Chan és Jet Li rutinból nyomta le a verekedéseket", és a Los Angeles Times szerint is sokkal többet lehetett volna kihozni a két akciósztár közös filmjéből.

Hívatlanok

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Liv Tyler még a Hulk előtt leforgatott egy horrort, amiben a szellemé vált korábbi lakók ijesztgetik őt és a barátját (Scott Speedman) egy öreg házban. Ez már volt Nicole Kidman Más világában is, ezért az elsőfilmes rendező, Bryan Bertino máshonnan is lopott: Liv Tyler ugyanolyan kétségbeesett, mint Kate Beckinsale volt az Elhagyott szobában, a kísértetek meg a Halloween-filmek maszkos gyilkosára hasonlítanak. A 10 milliós költségvetésből készült Hívatlanok 21 millióval nyitott a májusi premierje után, azóta 59,4 milliós összbevételnél jár. Az IMDb-n 6,5 pontot kapott, a Rottentomatoeson viszont csak 43 százalékot. "Bryan Bertino első rendezése csak gyenge paródiája a 70-es évek exploitation filmjeinek"- írja a Newark Star-Ledger. Az Entertainment Weekly kritikusa azért talált jót is a filmben: "baromság az egész, de a rendező az első néhány jelenetben tényleg félelmetes atmoszférát teremtett".

MR 73

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Olivier Marchal elkészítette a harmadik zsarufilmjét is, bár ebben nincsenek akkora sztárok, mint Depardieu volt a 36-os körzetben. Az MR 73 főszereplője a francia noir-ok szokásos figurája, az alkoholista, láncdohányos nagyvárosi rendőr (Daniel Auteuil), akinek egy dögös lányt kell megvédenie a frissen szabadult sorozatgyilkostól. Az ötvenéves rendező, Olivier Marchal most is maga írta a forgatókönyvet (ő amúgy rendőr volt mielőtt beszippantotta volna a filmipar, még a szolgálati évei alatt kezdett krimikben szerepelni, és krimisorozatokat írni). A Hannibalra emlékeztető MR 73 viszont nem ért el olyan jó átlagot az IMDb-n, mint a korábbi filmjei, csak 6,3 ponton áll. A címben szereplő MR 73 egyébként annak a forgótáras Manurhin pisztolynak a neve, amit a francia rendőrség elit osztagai használnak.

Zöld hentesek

Ne akard tudni, miből készült!

A skandináv filmdömping új darabjában a Casino Royale vérzőszemű kártyása, Mads Mikkelsen komplexusos hentest alakít. Annyira jól, hogy Fantasporto díjat is kapott érte, a film pedig besepert másik hatot mellé. A Zöld hentesek című dán vígjáték alappoénja, hogy a főszereplő boltjában a legnépszerűbb biotermék emberhúsból készül. Ez 7,1 pontot ért az IMDb-n és 65 százalékot a Rottentomatoeson. "Lehet, hogy Dániában nincsenek Coen-testvérek, de van egy Anders Thomas Jensenjük, és ez bőven elég!" istenítette a rendezőt az Arizona Daily Star. A New York Daily News szerint viszont a Zöld hentesek "lehetett volna sokkal sötétebb és sokkal viccesebb is". Most már tényleg csak egy finn horror hiányzik a hazai mozikból, és teljes a skandináv paletta.

A zóna

Az igazság odaát van

A mexikói Rodrigo Plá 91-ben még second unit rendező volt, 2001-ben rövidfilmmel nyert díjakat, a Faun labirintusa Oscar-esője viszont számára is meghozta a lehetőséget, hogy sztárrendező lehessen, mint Guillermo del Toro vagy a Bábelt jegyző Ińárritu. A Zóna egy betonfallal körülvett paradicsom Mexikóváros nyomornegyedében, ahol úszómedencés-golfpályás palotákban élnek a gazdagok. Mikor három lecsúszott fiatal átmászik a falon, és fosztogatni kezdenek odaát, a helyiek kettőt lelőnek közülük, a harmadik után pedig kíméletlen hajtóvadászat indul. Az Ütközésekhez hasonló Zóna összesen hét díjat nyert, többek között Velencében, Torontóban és Cartagenában, és 7,3 ontot kapott az IMDb-n.

Ben X

Mindig csak azon jár az esze

Elsősorban World of Warcraft rajongóknak ajánljuk Nic Balthazar, az elsőfilmes belga rendező drámáját. Másodsorban meg azoknak, akik általánosban mindig terrorizálták az iskola lúzerét. A Ben X főszereplője egy autista srác (Greg Timmermans), aki a valóság elől egy képzelt világba, az ArchLord nevű, online számítógépes játékába menekül. Ahol még a szerelem is megtalálja, egy játékfüggő lány (Laura Verlinden) személyében. A Ben X az IMDB-n 7,7 ponton áll, a Rottentomatoeson pedig 65 százalékot kapott. "Erős kezdés egy ígéretes rendezőtől" - írja a Sky Movies, a This is London szerint viszont "nagyon nyakatekert a cselekménye, és rossz a vége" A montréali és Palm Springs-i filmfesztiválokon hat díjat bezsebelt dráma érdekessége, hogy a számítógépes játékban játszódó részeket úgy vették fel, hogy a játékosok a rendező utasításai szerint irányították a karaktereiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?