Erzsébet
1 °C
4 °C

Mozikban Emmerich igazi katasztrófája

2008.03.13. 12:43
Jön Cronenberg új filmje, amiben Viggo Mortensen orosz akcentusa debütál, Emmerich őskori látomását is megkapjuk szélesvásznon, és megnézhetjük a héten azt is, milyen az a kreatív dokumentumfilm, ami a magyar filmszemle zsűrijének nem ment le a torkán.

Gyilkos ígéretek

A horrorveterán Cronenberg legújabb filmje van olyan jó, mint amennyire nehezen behatárolható a műfaja: a misztikus gengszsztori a londoni orosz maffia poklába viszi el a nézőt, a vallásos börtöntetkók és a gatyakorcba dugott kéziágyúk világába. A Boston Globe kritikusa szerint "ezzel az orosz gengszterekről szóló filmmel Viggo Mortensen végérvényesen színész és sztár lett". A nagyobb lapok közül csak a Guardian kritikusa fanyalgott, de ő is csak mérsékelten: "vannak benne jó ötletek és érdekfeszítő jelenetek, de hiányzik belőle az a merészség, ami Cronenberg legjobb filmjeit jellemzi". A Gyilkos ígéretek 89 százalékot kapott a Rottentomatoeson, és 7,9 pontot az IMDb-n. Viggo Mortensent Oscarral végül nem ismerték el, de a brit függetlenfilmesek díjjal jutalmazták a hullákat eltüntető Nyikolaj megformálásáért. Ennyi pozitív visszajelzés után csak az érthetetlen, hogy az 50,4 millióból forgatott film csak 20,9 millió dolláros bevételt termelt szeptember óta. A Gyűrűk Ura sztárja egyébként lelkiismeretesen készült a főszerepre: még Moszkvába és Szentpétervárra is elutazott, elolvasott minden könyvet az orosz börtönkultúráról (például a tetoválások jelentéseiről), és még a szibériai akcentust is megtanulta. Tanulmányútja olyan jól sikerült a promociós hírek szerint, hogy mikor egy angliai forgatási nap után úgy ment sörözni, hogy nem vette le a ruháját, tetkóit, a vendégek azt hitték, a hírhedt Vory v Zakone banda egyik tagja ugrott be közéjük.

i.e. 10000

A piramis-fetisizmusban szenvedő Roland Emmerich elvileg ősemberes filmet forgatott, de a mamutok mellé csak becsúsztak a gúlaépítő istenféleségek is. A főszereplő ezúttal egy ősmacsó, aki mindenre képes a szerelméért. A filmre fordított 100 millió dollár a digitális látványorgiára ment el, így neves színészeket nem szerződtettek a produkcióhoz. A megmentésre váró nőt a sorozatokból importált Camilla Belle játssza, az ősembert a rockzenész Steven Strait, aki amúgy pont a mamutok miatt hagyta abba az énekesi karrierjét, bár a kritikusok szerint jobb lett volna, ha a Trash & Roll frontembere marad. A film mindössze 7 százalékot kapott a Rottentomatoeson. "Egy igazi katasztrófa, megfoghatatlan zagyvaság" - írja a Jam!Movies, míg a Quad City Times kritikusa szerint "a film a neandervölgyi ember értelmi szintjét feltételezi a nézőtől". A nézőknek viszont bejött a sok tollas óriásdinó és a kardfogú tigris: a film már a nyitóhétvégén az amerikai nézettségi lista élére ugrott 35,6 milliós bevételével. A német származású Emmerichnek a Függetlenség napja után sok katonai szakértő írt a film hibáit sorolva, később a Holnapután blődségein kiakadó meteorológusok bombázták levelekkel. Annyi biztos, hogy most békén hagyják a szereplők, akik között mamutvadászt, őskori sámánt és kardfogú tigrist találhatunk.

Juno

A sztriptíztáncos Diablo Cody forgatókönyvéből készült film a tengerentúli kritikák szerint annak köszönheti a népszerűségét, hogy böfögős-fingós-szexelős poénok nélkül, mégis szórakoztatóan mesél a tinédzserélet nehézségeiről. Juno (Ellen Page) az átlagos amerikai gimnazisták szürke életét éli, egészen addig, amíg teherbe nem ejti az iskola lúzere (Michael Cera). A lány igazi szülőket keres a gyereknek (Jennifer Garner és Jason Bateman apróhirdetésben jelentkeznek), de közben egyre erősödnek az anyai érzései. A mindössze 7,5 millió dollárból forgatott Juno 184 milliós bevételt könyvelhetett el Amerikában, és hónapokkal a decemberi bemutatója után is rendre ott szerepelt a heti tízes toplisták közepén. 8,2-es átlagával 153. legjobb film az IMDb-n, a Rottentomatoeson 93 százalékot kapott. A gyakran habzó szájú amerikai kritikusok képtelenek voltak fogást találni a filmen. "Ellen Page az utóbbi legtehetségesebb tinédzser színésze" - írja az Antagony & Ecstasy, "az év legkellemesebb meglepetésmozija" - olvasható a Denton Record Chronicle-ben a sok dicshimnuszokat között. A Junót számos fesztiválon bemutatták, összesen 36 díjat nyert, a BAFTA-maszktól a torontói filmkritikusok és az Oscar aranyszobráig.

Zűrös páros

Christian Claviert az Asterix-filmek után nyugalmazott francia diplomatát alakít, akitől egy utolsó nagy szolgálatot kér a haza. Titkos fegyverüzletet kell lebonyolítania az oroszokkal Londonban. Az injekciós tűben szállított tömegpusztító fegyver végül a mellé adott tolmács (Daniel Auteuil) szervezetébe kerül, ha nem tesznek ellene valamit, sőt 12 óra után robban. A két főszereplő nagyjából annyira kedveli egymást, mint a nyugdíjazásra váró Murtaugh és a szuicid hajlamú Riggs a Halálos fegyver elején, ráadásul üldözi őket a Scotland Yard, a francia hadsereg, és egy tajvani terroristasejt is. Humorban és akcióban papírszerint nincs hiány (bónuszként felbukkan az ex-Monty Pythonos John Cleese is), mégis, a film csak 3,7 pontot kapott az IMDb-n.

Életek éneke

Bereczki Csaba összerakta a magyar Buena Vista Social Clubot, Erdély zenés dokumentumfilmjét, ahol kubaiak helyett cigányok, románok és magyarok muzsikálnak együtt. A rendező a 2004-es Bolondok éneke forgatásakor rengeteg zenészel ismerkedett meg, ekkor döntött úgy Nemes Tibor operatőrrel, hogy később játékfilmesebb mozit is készít velük. Az Életek éneke fikciós dokumentumfilm lett, mégha a szemlén nem is tudott a zsűri mit kezdeni a műfajjal: előbb az előzsűri kizárta a játékfilmek közül a három dokumentumfilmesebb mozit, majd a menetközben létrehozott "kreatív dokumentumfilm" kategóriában a zsűri nem a jelölt filmeket díjazta. A történet egyébként kreált: egy faluban, valahol Románia közepén egy cigányprímás halálhírére összesereglik a régió minden zenésze, hogy aztán a néptáncosokat és tájfotókat felvonultató képsorokban bontakozzon ki életük története, és a zene szeretete.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?