Bemutató előtt lepontozták a Kis Vukot

2008.04.17. 07:20
Hip hop, egy éves késés után mozikban a Kis Vuk, amit olvasóink már az előzetesek alapján ízekre szedtek. Aki jobban szerette a régi rajzfilmet, nézze inkább a rendőrnek állt Doktor House-t, vagy a pápának budit barkácsoló uruguayiakat. Eszter hagyatékát csak a hardcore Márai-rajongóknak ajánljuk.

Kis Vuk

Rossz csillag alatt született Gát György 3D-s Vukja: az eredeti mese rajzolója nem adta hozzá a nevét, majd blogokban és szakmai fórumokon gyalázták az első trailert, és a bemutatót ötször kellett elhalasztani. A rendező állítja, hogy megőrizték Fekete István és a belőle készült Dargay-rajzfilm szellemiségét, bár ezúttal az embereket deréktól felfelé is mutatják, ráadásul 3D-sen. "Ez a film az eredetihez annyiban hasonlít csak, hogy erdei állatok életét próbáljuk bemutatni" - mondta még nekünk tavaly májusban a Kis Vuk animációs rendezője, Uzsák János, és erről az egy héttel ezelőtt kiadott előzetesben is meggyőződhettünk. Az új verzióban a kis Vuk beleszeret egy cirkuszi rókalányba, Íbiszbe, aki Csimpivel, a kertésznadrágos majommal, és Igorral, a bokszoló medvével robotol a gonosz Arcadon vándorcirkuszában. A 3D-s kisróka nekiáll, hogy kiszabadítsa a ketrecbe zárt állatokat, és a küldetésben egy kerekesszékes kisfiú és egy nagyothalló kutya is segítségére siet. Az 1,4 milliárd forintból gyártott rajzfilmnek az IMDb-n már a bemutató előtt megszavazta a közönség az 1 pontot a tízből, a Cinematrix adatlapján most 3,1-en áll.

Az utca királyai

David Ayer, a Kiképzés forgatókönyvírója az új Miami Vice stílusában mutatja be Los Angelest: pálmafákkal, sportkocsikkal, korrupt zsarukkal és sok lövöldözéssel. Keanu Reeves mellett Forest Whitaker és Chris Evans is rendőrt alakít a filmben, a sorozatfüggők pedig Dr. House-nak, azaz Hugh Laurie-nak örülhetnek. A film 12,5 milliós bevétellel nyitott a hétvégén, így második lett az amerikai toplistán. Az IMDb-n 7,5 pontot kapott, a Rottentomatoeson viszont csak 32 százalékot. A Quad City Times szerint Az utca királyai egy "felnőtteknek való, zúzós popcornmozi", a Worcester Telegram & Gazette kritikusa viszont azt írja: "gyenge zsarudráma, százszor láttuk már ugyanezt, sokkal jobb minőségben." A brit Hugh Laurie nehezen boldogult az amerikai kiejtéssel, és a kollégái is heccelték a forgatáson: "A legelegánsabb londoni akcentussal szólt hozzám a szünetekben, mintha a királynő komornyikja volna." A filmből kihúzták Britney exférje, Kevin Federline karakterét, de erről elfelejtették őt értesíteni. A táncos-rapper meg is jelent a forgatáson, de a stúdió kapujánál nem jutott tovább, hiába fenyegetőzött.

Angel

François Ozon a Swimming Pool után újabb angol nőíróról forgatott filmet, ezúttal vér és erotika nélkül, de a főszereplője nyelvén. Az Angelben a romantikus angol lányregények divatjából űz gúnyt giccses kastélyok falai között. A beképzelt irónőt Romola Garai, a Dirty Dancing 2 főszereplője játssza, aki később az Oscarra jelölt Vágy és vezeklésben alakította Keira Knightley bűnbánó kishugát. Angel ideális világába egyedül férje, a sikertelen festő nem fér bele, de amíg csak lehet, görcsösen ragaszkodik a tévképzeteihez. A nehezen fogható humorral feldobott melodrámát versenyben játszották a 2007-es Berlinálén, de az IMDb-n a közönségtől csak 6,1 pontot kapott, és a Rotten Tomatoes-n is csak 50 százalékot ért el. "Ozon már a film elején lenyesi a főszereplője szárnyait - írja elégedetlenkedve a Variety. - Így két és fél órán át követhetjük egy unalmas és tehetségtelen írónő életét, és még a rendezőtől megszokott humor is hiányzik belőle. "

Ahová a pápa is gyalog jár

Az Isten városának operatőre, César Charlone elkészítette az uruguayi Macskajajt, ami akár "A pápa budija" címet is kaphatta volna, ha nem ennyire szemérmes a magyar forgalmazó. Az operatőrből lett rendező maga írta a forgatókönyvet: 1988-ban az uruguayi határváros a pápa látogatására készül. Az isteni kegyben, és a zarándokok áradatában reménykedő lakók nagyipari módszerekkel gyártják a zászlókat, a rózsafűzéreket és a házikolbászt, kivéve Beto, aki vécét készít a pápának, hogy az "ünnepélyes átadási ceremónia" után majd szentéllyé alakíthassa. A film 7,9 ponton áll az IMDb-n, nyolc díjat zsebelt be Latin-Amerikában, megjárta Cannes-t és Torontót is, és még vár rá egy augusztusig tartó, európai fesztiválkörút.

Eszter hagyatéka

A mostanában inkább szlovák és cseh filmekben szerepelő Cserhalmi György Az Eszter Hagyatéka című Márai-adaptációban a szélhámos Lajost alakítja, aki szerelme húgát vette el. (Nagy-Kálózy Eszternek az Eszterkönyv után ez a második címszerepe) A regény a 30-as évek Balaton-felvidékén játszódik, ezért eredeti helyszíneken: a badacsonyi hegyoldalban, és egy 20-as években épült villában forgatták júliusban és augusztusban. A 90 perces kamaradráma a magyar színészek legjobbjait vonultatja még fel: Törőcsik Marit, Udvaros Dorottyát, Hámori Gabit és Eperjes Károlyt. Sipos József viszont elsőfilmes rendező: a produceri szakmából ruccant át. "A gyertyák csonkig égnek mellett az Eszter hagyatéka Márai másik fő műve: 30 nyelvre fordították le és 25 millió példányban adták el a világon " - sorolta a rendező, aki ebből azt a tanulságot vonta le, hogy igény van az általa jegyzett Márai-filmekre.