Ödön
1 °C
11 °C

Bemutató előtt lepontozták a Kis Vukot

2008.04.17. 07:20
Hip hop, egy éves késés után mozikban a Kis Vuk, amit olvasóink már az előzetesek alapján ízekre szedtek. Aki jobban szerette a régi rajzfilmet, nézze inkább a rendőrnek állt Doktor House-t, vagy a pápának budit barkácsoló uruguayiakat. Eszter hagyatékát csak a hardcore Márai-rajongóknak ajánljuk.

Kis Vuk

Rossz csillag alatt született Gát György 3D-s Vukja: az eredeti mese rajzolója nem adta hozzá a nevét, majd blogokban és szakmai fórumokon gyalázták az első trailert, és a bemutatót ötször kellett elhalasztani. A rendező állítja, hogy megőrizték Fekete István és a belőle készült Dargay-rajzfilm szellemiségét, bár ezúttal az embereket deréktól felfelé is mutatják, ráadásul 3D-sen. "Ez a film az eredetihez annyiban hasonlít csak, hogy erdei állatok életét próbáljuk bemutatni" - mondta még nekünk tavaly májusban a Kis Vuk animációs rendezője, Uzsák János, és erről az egy héttel ezelőtt kiadott előzetesben is meggyőződhettünk. Az új verzióban a kis Vuk beleszeret egy cirkuszi rókalányba, Íbiszbe, aki Csimpivel, a kertésznadrágos majommal, és Igorral, a bokszoló medvével robotol a gonosz Arcadon vándorcirkuszában. A 3D-s kisróka nekiáll, hogy kiszabadítsa a ketrecbe zárt állatokat, és a küldetésben egy kerekesszékes kisfiú és egy nagyothalló kutya is segítségére siet. Az 1,4 milliárd forintból gyártott rajzfilmnek az IMDb-n már a bemutató előtt megszavazta a közönség az 1 pontot a tízből, a Cinematrix adatlapján most 3,1-en áll.

Az utca királyai

David Ayer, a Kiképzés forgatókönyvírója az új Miami Vice stílusában mutatja be Los Angelest: pálmafákkal, sportkocsikkal, korrupt zsarukkal és sok lövöldözéssel. Keanu Reeves mellett Forest Whitaker és Chris Evans is rendőrt alakít a filmben, a sorozatfüggők pedig Dr. House-nak, azaz Hugh Laurie-nak örülhetnek. A film 12,5 milliós bevétellel nyitott a hétvégén, így második lett az amerikai toplistán. Az IMDb-n 7,5 pontot kapott, a Rottentomatoeson viszont csak 32 százalékot. A Quad City Times szerint Az utca királyai egy "felnőtteknek való, zúzós popcornmozi", a Worcester Telegram & Gazette kritikusa viszont azt írja: "gyenge zsarudráma, százszor láttuk már ugyanezt, sokkal jobb minőségben." A brit Hugh Laurie nehezen boldogult az amerikai kiejtéssel, és a kollégái is heccelték a forgatáson: "A legelegánsabb londoni akcentussal szólt hozzám a szünetekben, mintha a királynő komornyikja volna." A filmből kihúzták Britney exférje, Kevin Federline karakterét, de erről elfelejtették őt értesíteni. A táncos-rapper meg is jelent a forgatáson, de a stúdió kapujánál nem jutott tovább, hiába fenyegetőzött.

Angel

François Ozon a Swimming Pool után újabb angol nőíróról forgatott filmet, ezúttal vér és erotika nélkül, de a főszereplője nyelvén. Az Angelben a romantikus angol lányregények divatjából űz gúnyt giccses kastélyok falai között. A beképzelt irónőt Romola Garai, a Dirty Dancing 2 főszereplője játssza, aki később az Oscarra jelölt Vágy és vezeklésben alakította Keira Knightley bűnbánó kishugát. Angel ideális világába egyedül férje, a sikertelen festő nem fér bele, de amíg csak lehet, görcsösen ragaszkodik a tévképzeteihez. A nehezen fogható humorral feldobott melodrámát versenyben játszották a 2007-es Berlinálén, de az IMDb-n a közönségtől csak 6,1 pontot kapott, és a Rotten Tomatoes-n is csak 50 százalékot ért el. "Ozon már a film elején lenyesi a főszereplője szárnyait - írja elégedetlenkedve a Variety. - Így két és fél órán át követhetjük egy unalmas és tehetségtelen írónő életét, és még a rendezőtől megszokott humor is hiányzik belőle. "

Ahová a pápa is gyalog jár

Az Isten városának operatőre, César Charlone elkészítette az uruguayi Macskajajt, ami akár "A pápa budija" címet is kaphatta volna, ha nem ennyire szemérmes a magyar forgalmazó. Az operatőrből lett rendező maga írta a forgatókönyvet: 1988-ban az uruguayi határváros a pápa látogatására készül. Az isteni kegyben, és a zarándokok áradatában reménykedő lakók nagyipari módszerekkel gyártják a zászlókat, a rózsafűzéreket és a házikolbászt, kivéve Beto, aki vécét készít a pápának, hogy az "ünnepélyes átadási ceremónia" után majd szentéllyé alakíthassa. A film 7,9 ponton áll az IMDb-n, nyolc díjat zsebelt be Latin-Amerikában, megjárta Cannes-t és Torontót is, és még vár rá egy augusztusig tartó, európai fesztiválkörút.

Eszter hagyatéka

A mostanában inkább szlovák és cseh filmekben szerepelő Cserhalmi György Az Eszter Hagyatéka című Márai-adaptációban a szélhámos Lajost alakítja, aki szerelme húgát vette el. (Nagy-Kálózy Eszternek az Eszterkönyv után ez a második címszerepe) A regény a 30-as évek Balaton-felvidékén játszódik, ezért eredeti helyszíneken: a badacsonyi hegyoldalban, és egy 20-as években épült villában forgatták júliusban és augusztusban. A 90 perces kamaradráma a magyar színészek legjobbjait vonultatja még fel: Törőcsik Marit, Udvaros Dorottyát, Hámori Gabit és Eperjes Károlyt. Sipos József viszont elsőfilmes rendező: a produceri szakmából ruccant át. "A gyertyák csonkig égnek mellett az Eszter hagyatéka Márai másik fő műve: 30 nyelvre fordították le és 25 millió példányban adták el a világon " - sorolta a rendező, aki ebből azt a tanulságot vonta le, hogy igény van az általa jegyzett Márai-filmekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?