A zombigyilkossal lépett félre a rendező

2007.09.27. 11:59
Rose McGowan, a Terrorbolygó főszereplője nemcsak azért veszélyes, mert a filmben egy M16-os nőtt ki a combjából. A színésznő a forgatás végéig a Sin City-t jegyző rendező feleségét is lenyúlta. Kevin Costner meg végre összehozott egy filmet, ami nem bukott meg, és ezen a héten megtudhatjuk, mit alkotott Hollywoodban Koltai Lajos.

Terrorbolygó

Végre hozzánk is eljutott a Robert Rodriguez nevével fémjelzett darabolós zombifilm, a kettévágott Grindhouse második darabja. Sajnos az Államokon kívül nem sok helyen ismerik a vérben, erőszakban, és szexjelenetekben bővelkedő, egymás után vetített trashfilmek kultuszát, nálunk is csak a Moziünnepen merték a forgalmazók együtt leadni a kettőt.

Így nem láthatjuk a duplafilmhez készített öt kamu trailert sem, pedig kritikusunknak legalább annyira tetszettek, mint maga a Terrorbolygó. De nemcsak a végtermék, hanem a film forgatása is izgalmasra sikerült, mivel Rodriguez közben állítólag összejött a főszereplővel, Rose McGowannel, Marilyn Manson exmenyasszonyával. Mikor felesége és egyben producertársa rajtakapta őket, a munka egy hónapra leállt, majd a válópert is beadták. A legfrissebb hírek szerint a fellángolás azóta is tart, és McGowan már a mexikói fenegyerektől kapott gyémátgyűrűjét villogtatja.

A családot máshogy is igénybe vette a forgatás, Rodriguez a saját fiát, Rebelt szerepeltette az egyik sokkoló jelenetben, mert más gyerekével nem mert kísérletezni. Korábban másik fiát, Racert vonta be a családi mozigyártásba, mikor két éve közösen taláták ki a Cápasrác és Lávalány kalandjainak sztoriját. A Terrorbolygó jelenleg 8,3 ponton áll az IMDb-n (Tarantino csak 7,7-et kapott a rajongóktól a Deathproofra), a Rotten Tomatoes-on 82 százalékos, a kritikusok "véráztatta, agyzsibbasztó klasszikus kannibálfilmnek" nevezték, ami "egyszerre szuperszexi, gyomorfacsaró és humoros".

Este

Koltai Lajos legújabb filmje "szeretettel készült, és szeretettel van tele", na meg hollywoodi nagyágyúkkal, akik valószínűleg soha nem dolgoztak még ilyen olcsón. A Susan Minot-regényből készült Estében két olyan színésznőpáros játszik (Vanessa Redgrave és Natascha Richardson, valamint Meryl Streep és Mamie Gummer), akik a valóságban is anya-lánya kapcsolatban vannak, hogy ezzel is tovább fokozódjon az érzelmi szál az elmúlásról szóló filmben.

Az Estét 10-12 millió dollárból forgatták, 1000 kópiával futott a tengerentúlon, 1, 4 millió jegy kelt el rá, de az eddigi bevétele igen szerény, mindössze 12,4 millió dollár. A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon egy hét alatt 28-ról 26 százalékra esett a megítélése. "Unalom. Végig azt mondogattam, bárcsak meghalnék én is!" - írta a FilmsInReview, és ez még csak egy lesújtó vélemény a sok közül.

A kritikusokkal ellentétben a nézők imádják az Estét, ami máris 7,1-es átlagot ért el az IMDb-n. Koltai Lajos bizonyára örül ennek, egy nálunk készült interjúban ugyanis elárulta, hogy neki csak a nézők véleménye fontos, a kritikákat (főleg, ha azok negatívak) nem szokta elolvasni. A szakmai észrevételek helyett inkább az olyan kedves gesztusok éltetik, mint hogy Gwyneth Paltrownak nagyon tetszett az Este (azóta már közös filmterveik is vannak).

Mr. Brooks

Kevin Costner egy újramelegített Dr. Jekyll és Mr. Hyde történettel próbál visszatérni. A színész neve valamikor egyet jelentett a kasszasikerrel, a Farkasokkal táncolóért ráadásul egy rendezői Oscart is bezsebelt, de a Robin Hood után már egyetlen filmje sem volt képes visszahozni a költségeit. A 20 millió dollárból forgatott Mr. Brooks eddig 28,5 milliós bevételt tudhat magáénak, így a film producereként Costnernek már nem kell tartania attól, hogy megismétli a Waterworld és A jövő hírnöke legendásan nagy bukását.

Ennek örömére elkapta a lendületet, és telenyilatkozta a sajtót azzal, hogy a Mr. Brooks-ot trilógiának szánják. A színész az új a thrillerben sikeres üzletembert alakít, aki nappal szerető férj és példás családapa, de miután jóéjtpuszit adott a családnak, bőrkesztyűben, zacskóba tekert pisztollyal indul gyilkolni. Idővel viszont már nem csak a szomszédnak (Dane Cook) tűnik fel kettős élete, hanem egy nyomozónőnek is. Utóbbit a másik nagy visszatérő, a negyvennégy éves Demi Moore alakítja, aki az utóbbi években színészként nem, csak producerként kereshetett milliókat. Egyedüli említésre méltó próbálkozása a Charlie angyalai folytatása volt, ahol mégegyszer megmutatta a Sztriptízhez átszabatott testét. A Mr. Brooks jelenleg 7,7 ponton áll az IMDb-n, és 56 százalékra értékelték a Rotten Tomatoes-on összegyűjtött kritikák.