Mint egy mellet növesztett Steven Seagal

2008.07.31. 15:35
A héten mutatják be a magyar mozikban az új Múmia-mozit, amiben a Rachel Weisz helyett beugró Maria Bello Kínában keresi a múmiákat. A Budapesten forgatott Mrs. Ratcliffe forradalma is tartogat izgalmakat: a főszereplők Wartburggal hajtanak át egy aknamezőn.

A Múmia - A sárkánycsászár sírja

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Múmia-filmek harmadik részét az amerikai premier előtt egy nappal mutatják be Magyarországon, a külföldi kritikusok a sajtóvetítések után már leszedték róla a szentelt vizet. A 175 millió dollárból forgatott családi moziban Brendan Fraser Egyiptom helyett Kínában keres kincseket és befáslizott hullákat, de az Indy 4-hez hasonlóan a főszereplő kalandor fiának (Luke Ford) már itt is nagy szerep jut: a film elején ő éleszti fel az Imhotepet pótló Han császárt (Jet Li). "Hollywood megtanulhatta volna az eddigi múmiás filmekből: nem szabad őket feltámasztani" - figyelmeztet az Associated Press. Kyle Smith a New York Post kritikusa pedig Kínával viaskodik: "Ha múmiás filmre ülök be, nem akarok ninjákat, jetit, meg kővé vált fickókat látni, csak fáraókat és hieroglifákat." Az előző két rész rendezője, Stephen Sommers már csak producerként jegyzi a Sárkánycsászár sírját, szerinte "az egyiptomi helyszínekben rejlő lehetőségeket kimerítették". A helyszínváltás az új rendezőnek, a buddhista Rob Cohennek köszönhető, aki antropológiát is tanult, és már évek óta szeretett volna egy Kínában játszódó szupermozit. Rachel Weisz a kétéves kisfia miatt nem vállalta be a kínai forgatást, ezért Maria Bellót szerződtették Evelyn O'Connell szerepére. "Könnyen tudtam azonosulni vele - mesélte a színésznő. - Gyerekkoromban sok regényt olvastam, amiben a férfiruhába bújt nők felszöktek egy hajóra, jól forgatták a kardot, a kapitány meg beléjük szeretett. Mindig is ilyen szerettem volna lenni." A kritikusok szerint ez túl jól sikerült, Kyle Smith például azt írta: "Ő lett a melleket növesztett Steven Seagal, aki kicsit sem hasonlít Rachel Weiszre." De nem az ő verekedései voltak a legemlékezetesebbek: Jet Li és Michelle Yeoh még sohasem szerepeltek egy filmben, ezért ezt úgy jegyezték: "a harc, amire egész Ázsia várt".

Mrs. Ratcliffe forradalma

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Wantedban már láthattunk vonatnak ütköző kocka Ladát, most az angolok mutatják be nekünk, milyen aknamezőre futni egy Wartburggal a keletnémet határon. A Mrs. Ratcliffe forradalma vicces kirakatkommunizmus az elnyomó rendszert hírből sem ismerő, tévéfilmes Bille Eltringhamtól. A főszereplők egy brit munkáscsalád tagjai, akik 1968-ban a Marks & Spencer helyett inkább Marxot és Engelst választják, és átköltöznek az NDK-ba. Itt az anyuka (Catherine Tate) akaratlanul is tettestárssá válik egy keletről nyugatra szökésben: Wartburggal hajt át a szögesdróton és a tankcsapdákon. A Mrs. Ratcliffe forradalmának stábja egyébként soha nem járt Németországban, a málló vakolatú, százéves bérházakat yorkshire-i és budapesti helyszíneken vették fel. Az utóbbi miatt tele van magyar szereplőkkel a stáblista: Gáspár Imola tanárnőt, Fesztbaum Béla Stasi-tisztet, Horváth Ákos határőrt alakít. A film jelenleg 4,1 ponton áll az IMDb-n, de ez ne vegy kedvünket: a Rottentomatoeson összegyűjtött öt kritikából négy dicséri (itt összesen 80 százalékot kapott). "Az idei év egyik legjobb brit vígjátéka" - írja a tekintélyes Empire Magazine, egyedül a brit Guardian kritikusa fanyalog: "nagyon félszeg alkotás, amiben csak a főszereplő, Catherine Tate alakítása ér valamit". A film idén elhozta a Würzburg-i nemzetközi filmfesztivál közönségdíját.