Digitálisan terjesztik a Mundruczó-filmet

2008.09.11. 12:48
Itt az ősz, és csak szerelmesfilmek kerülnek magyar mozikba változatos helyszínekkel: a fagyos fjordoktól a Dunán át Galapagos szigetéig. A művészfilmes túrában a Cannes-ban is versenyző Mundruczó-film ráadásul új, digitális hordozóról debütál egyszerre 17 vidéki artmoziban.

Delta

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

17 vidéki artmoziban is bemutatják Mundruczó Kornél filmszemle után rövidebbre és lightosabbra vágott filmjét. Szolnokon a nyitányhoz hangverseny is kapcsolódik Lajkó Félixszel, erre ezer ingyenjegyet osztanak. (A Budapestfilm működtette Cinereal Kft állami támogatásból működtetett digitális vetítőrendszerével terjesztik a filmet, ezzel párhuzamosan másik 8 filmet is ilyen "e-mozival" forgalmaznak, ami gyengébb képfelbontást, gyors szállítást jelent.)

Mundruczó Kornél húsz év után a második magyar rendező, aki bejutott a cannes-i versenyprogramba. A Duna deltájában forgatott film, ami leginkább Kim Ki Duk Tavasz, nyár, ősz, tél és tavasz című munkájára emlékeztet, két testvérpár szerelmét ábrozolja. A női főszerepet Tóth Orsolya alakította, a férfi főszereplő először Bertók Lajos volt, de váratlan halála után végül Lajkó Félixet kérte fel a rendező a főszerepre, viszont így jelentős részét újra kellett forgatni. A súlyos helyzetbe került, másfél millió euróból készült alkotáshoz 200 millió forinttal járult a magyar állam. A Szép napokat és a Johannát is jegyző rendező filmjében rengeteget eveznek, még kevesebbet beszélnek, és a Mundruczó-filmektől eltérően kevésszer és messziről kerül elő a szexualitás és az erőszak.

Dan és a szerelem

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Vicces romantikus film egy isteni színésznővel (Juliette Binoche) és az Office-ban és a 40 éves szűzben szeretett komikussal (Steve Carell), mindez egy év csúszással. Amerikában a Dan és a szerelem megelőzte a Zsenikémet, sőt már féléve kiadták dvd-n is, és a Time kritikusa beválasztotta 2007 tíz legjobb filmje közé is. Na, nálunk ez fordítva van, de így legalább az őszt még inkább a szerelemnek áldozhatjuk: családon belüli szerelmi háromszögbe soha nem kerül szívesen az ember, főleg nem az öccse nőjére nem hajt, ez egy örök szabály, de mi történik akkor, ha a lányait egyedül nevelő férfi megtalálja az ún. igazit. A 25 millió dolláros filmet jól fogadták a nézők (62 millió dollárt hozott) és a kritikusok is (Rottentomatoes: 66 százalék), bár egyesek szerint igyekezett a karakterek érzelmeinek mélyéségét megmutatni, de ez nem sikerült, viszont többek szerint érzelmes és vicces, így álljunk hozzá.

Galapagos 3D

Morcos sárkány - klikk!

Itt az IMAX válasza a Corvin új Dolby 3d Digital vetítőjére: egy majdnem 10 éves dokumentumfilm, minimális számú térhatású jelenettel. Az 1999-es (más források szerint 2003-as) Galapagosból megismerhetjük azokat az óriásteknősöket, amikből már Darwin matrózai is szívesen főztek levest, amíg az öreg a fajok eredetét kutatta, de láthatunk fókákat, és sárkányszerű hüllőket is. A film második felében Carole Baldwin tengerbiológus egy mini-tengeralattjáróval keres több ezer méter mélyen lábakkal csámpázó halakat, és más ocsmányságokat. A Galapagos 7 pontot kapott az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 100 százalékot, bár itt több kritikus is megjegyzi, hogy nem a térhatású jelenetek, hanem az eddig ismeretlen mélytengeri élővilág bemutatása miatt.

Állati szerelmek

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Galapagos mellett ezen a héten megnézhetünk egy hagyományos, kétdimenziós természetfilmet is a mozikban. Itt nincsenek 3d-s leguánok, meg furaszemű, mélytengeri halak, csak smároló kenguruk Ausztráliából, násztáncot járó paradicsommadarak, és 34 további ország szerelmes állatai. A film rendezője ugyanaz a Laurent Charbonnier, aki 2003-ban megkapta a bostoni filmkritikusok díját Vándormadarakért - mint operatőr. A legjobb rendező díjára azért még várnia kell, az Állati szerelmek jelenleg 6,3 ponton áll az IMDb-n.

Afrodita álma

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A múlt heti macedón horror után most egy macedón szerelmes filmet nézhetnek meg a balkáni életérzés rajongói. Az Afrodita álma a Három nővér modern verziója az egykori kommunista iparvárosban, ahol megállt az idő. A legidősebb testvér, Slavica drogfüggő, Sapho mindig új életet akar kezdeni, de sosem sikerül neki, Afrodita pedig megnémult az anyja halála óta. A rendező-forgatókönyvíró Teona Strugar Mitevska ritkán készít filmet (az Afrodita álma volt a harmadik), de akkor mindig elnyer néhány díjat. Az Afrodita álma tavaly összesen hatot hozott el olasz, spanyol és szarajevói fesztiválokról. Az IMDb-n 7 ponton áll, a Variety viszont eléggé lehúzta: "A karakterek egysíkúak és egyáltalán nem rokonszenvesek. Afroditával kellene azonosulnia nézőnek, de ez nagyon nehezen megy." És végül egy érdekesség: a rendezőnek van egy Vuk nevű testvére is.

Szerelem magyarázat nélkül

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Legutóbb azt írtuk, a skandinávok már a spájzban vannak. És valóban: a norvég Szerzők és a svéd Jelenetek egy házasságból után a harmadik viking népség, a dán is betámadta a magyar művészmozikat egy érzelmes drámával. Ole Christian Madsen filmje szintén nem a gleccsermászás közben szövődő szerelemről szól, hanem az évek óta párkapcsolatban élők problémáiról. A félrelépéssel, hisztérikus féltékenykedéssel és pszichiátriai kezeléssel súlyosbított Szerelem magyarázat nélkül 7 pontot kapott az IMDb-n, és eddig összesen 9 díjat zsebelt be, köztük a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének FIPRESCI díját (amit májusban Mundruczó is megkapott a Deltáért).