Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Digitálisan terjesztik a Mundruczó-filmet

2008.09.11. 12:48
Itt az ősz, és csak szerelmesfilmek kerülnek magyar mozikba változatos helyszínekkel: a fagyos fjordoktól a Dunán át Galapagos szigetéig. A művészfilmes túrában a Cannes-ban is versenyző Mundruczó-film ráadásul új, digitális hordozóról debütál egyszerre 17 vidéki artmoziban.

Delta

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

17 vidéki artmoziban is bemutatják Mundruczó Kornél filmszemle után rövidebbre és lightosabbra vágott filmjét. Szolnokon a nyitányhoz hangverseny is kapcsolódik Lajkó Félixszel, erre ezer ingyenjegyet osztanak. (A Budapestfilm működtette Cinereal Kft állami támogatásból működtetett digitális vetítőrendszerével terjesztik a filmet, ezzel párhuzamosan másik 8 filmet is ilyen "e-mozival" forgalmaznak, ami gyengébb képfelbontást, gyors szállítást jelent.)

Mundruczó Kornél húsz év után a második magyar rendező, aki bejutott a cannes-i versenyprogramba. A Duna deltájában forgatott film, ami leginkább Kim Ki Duk Tavasz, nyár, ősz, tél és tavasz című munkájára emlékeztet, két testvérpár szerelmét ábrozolja. A női főszerepet Tóth Orsolya alakította, a férfi főszereplő először Bertók Lajos volt, de váratlan halála után végül Lajkó Félixet kérte fel a rendező a főszerepre, viszont így jelentős részét újra kellett forgatni. A súlyos helyzetbe került, másfél millió euróból készült alkotáshoz 200 millió forinttal járult a magyar állam. A Szép napokat és a Johannát is jegyző rendező filmjében rengeteget eveznek, még kevesebbet beszélnek, és a Mundruczó-filmektől eltérően kevésszer és messziről kerül elő a szexualitás és az erőszak.

Dan és a szerelem

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Vicces romantikus film egy isteni színésznővel (Juliette Binoche) és az Office-ban és a 40 éves szűzben szeretett komikussal (Steve Carell), mindez egy év csúszással. Amerikában a Dan és a szerelem megelőzte a Zsenikémet, sőt már féléve kiadták dvd-n is, és a Time kritikusa beválasztotta 2007 tíz legjobb filmje közé is. Na, nálunk ez fordítva van, de így legalább az őszt még inkább a szerelemnek áldozhatjuk: családon belüli szerelmi háromszögbe soha nem kerül szívesen az ember, főleg nem az öccse nőjére nem hajt, ez egy örök szabály, de mi történik akkor, ha a lányait egyedül nevelő férfi megtalálja az ún. igazit. A 25 millió dolláros filmet jól fogadták a nézők (62 millió dollárt hozott) és a kritikusok is (Rottentomatoes: 66 százalék), bár egyesek szerint igyekezett a karakterek érzelmeinek mélyéségét megmutatni, de ez nem sikerült, viszont többek szerint érzelmes és vicces, így álljunk hozzá.

Galapagos 3D

Morcos sárkány - klikk!

Itt az IMAX válasza a Corvin új Dolby 3d Digital vetítőjére: egy majdnem 10 éves dokumentumfilm, minimális számú térhatású jelenettel. Az 1999-es (más források szerint 2003-as) Galapagosból megismerhetjük azokat az óriásteknősöket, amikből már Darwin matrózai is szívesen főztek levest, amíg az öreg a fajok eredetét kutatta, de láthatunk fókákat, és sárkányszerű hüllőket is. A film második felében Carole Baldwin tengerbiológus egy mini-tengeralattjáróval keres több ezer méter mélyen lábakkal csámpázó halakat, és más ocsmányságokat. A Galapagos 7 pontot kapott az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 100 százalékot, bár itt több kritikus is megjegyzi, hogy nem a térhatású jelenetek, hanem az eddig ismeretlen mélytengeri élővilág bemutatása miatt.

Állati szerelmek

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Galapagos mellett ezen a héten megnézhetünk egy hagyományos, kétdimenziós természetfilmet is a mozikban. Itt nincsenek 3d-s leguánok, meg furaszemű, mélytengeri halak, csak smároló kenguruk Ausztráliából, násztáncot járó paradicsommadarak, és 34 további ország szerelmes állatai. A film rendezője ugyanaz a Laurent Charbonnier, aki 2003-ban megkapta a bostoni filmkritikusok díját Vándormadarakért - mint operatőr. A legjobb rendező díjára azért még várnia kell, az Állati szerelmek jelenleg 6,3 ponton áll az IMDb-n.

Afrodita álma

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A múlt heti macedón horror után most egy macedón szerelmes filmet nézhetnek meg a balkáni életérzés rajongói. Az Afrodita álma a Három nővér modern verziója az egykori kommunista iparvárosban, ahol megállt az idő. A legidősebb testvér, Slavica drogfüggő, Sapho mindig új életet akar kezdeni, de sosem sikerül neki, Afrodita pedig megnémult az anyja halála óta. A rendező-forgatókönyvíró Teona Strugar Mitevska ritkán készít filmet (az Afrodita álma volt a harmadik), de akkor mindig elnyer néhány díjat. Az Afrodita álma tavaly összesen hatot hozott el olasz, spanyol és szarajevói fesztiválokról. Az IMDb-n 7 ponton áll, a Variety viszont eléggé lehúzta: "A karakterek egysíkúak és egyáltalán nem rokonszenvesek. Afroditával kellene azonosulnia nézőnek, de ez nagyon nehezen megy." És végül egy érdekesség: a rendezőnek van egy Vuk nevű testvére is.

Szerelem magyarázat nélkül

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Legutóbb azt írtuk, a skandinávok már a spájzban vannak. És valóban: a norvég Szerzők és a svéd Jelenetek egy házasságból után a harmadik viking népség, a dán is betámadta a magyar művészmozikat egy érzelmes drámával. Ole Christian Madsen filmje szintén nem a gleccsermászás közben szövődő szerelemről szól, hanem az évek óta párkapcsolatban élők problémáiról. A félrelépéssel, hisztérikus féltékenykedéssel és pszichiátriai kezeléssel súlyosbított Szerelem magyarázat nélkül 7 pontot kapott az IMDb-n, és eddig összesen 9 díjat zsebelt be, köztük a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének FIPRESCI díját (amit májusban Mundruczó is megkapott a Deltáért).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?