Már a Dettre-filmet sem húzhatták tovább

2008.09.18. 15:28
Aki nem kíváncsi a rajzolt klónkatonákra, azoknak egy újabb skandináv drámát is ajánlhatunk a magyar mozik heti kínálatából.

Star Wars: A klónok háborúja

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A 77-es Csillagok háborújában a néző és Luke sem értette, miért szólítják Kenobi tábornoknak Ben bácsit, a fénykarddal hadonászó, bolond sivataglakót. Az új Star Wars rajzfilmből most végre kiderül: a galaxis összes harci droidját ő aprította fémhulladékká fiatal korában. A rajongóknak viszont nem jött be a klónkatonásdi, a rajzfilmváltozat augusztus 15. óta csak 59,9 millió dolláros összbevételt produkált, pedig a legrosszabbnak tartott I. epizód ennyit már a nyitóhétvégéjén összeszedett. A klónok háborúja 5 ponton áll az IMDb-n, a kritikusok pedig keményen lehúzták (20 százalékot kapott a Rottentomatoeson). Az Entertainment Weekly szerint "George Lucas a szórakozás ellenségévé vált", az eFilmCritic.com meg azt írja, "Réges régen egy messzi- messzi galaxisban még jók voltak a Star Wars filmek." Tízből kilenc kritikus ugyanígy gondolja. Az új animációs film ötlete egyébként akkor jutott George Lucas eszébe, mikor A sith-ek bosszújának dvd-extráit kellett volna összeírnia, de helyette inkább Jediket rajzolgatott. A rajzfilm moziváltozatát Dave Filoni rendezte, a többi részt a tévé adja le októberben. A Star Wars eredeti szereplői közül csak Samuel L. Jackson (Mace Windu), Anthony Daniels (C-3PO) és Christopher Lee (Dooku) adta a hangját A klónok háborújához. Az ereklyegyűjtő Jackson egyébként csalódott volt, mert egy rajzfilmből nem lehet hazavinni semmit. "Először el akartam lopni Christopher Lee baseballsapkáját - nyilatkozta a színész - Végül a saját mikrofonomat vittem haza."

Tabló

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Dettre Gábor nyolcadik kerületi szociodrámájának a bemutatója két éve húzódik, de már nem húzhatták tovább. A két órás film a nyomozás mögötti dolgokra próbál koncentrálni. Ezt már a Tabló - Minden, ami a nyomozás mögött van címből is megérthetjük, itt azt próbálják szájba rágni, hogy a háttérfolyamatok a fontosak, amik feldobják a nagy társadalmi kérdéseket a cigányságról, a magyarságról, a bűnről és az erkölcsről. Egy roma nyomozó éli vegetáriánus, erőltetett bioéletét az akcentussal beszélő nőjével, és egy gyilkossági ügy felgöngyölésekor beleszeret egy fiatal cigánylányba. Azoknak ajánljuk, akik szeretik Szirtes Ágit meztelenül és akiket nem zavar, ha egy film nagyon művészi akar lenni. A 250 millió forintos költségvetéssel elkészülő moziban szerepet kapott még Molnár Piroska, Csuja Imre és Györgyi Anna.

A spanom csaja

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Jason Biggs a legújabb filmjében is ugyanazt a lúzert alakítja, akit az Amerikai pite óta mindig. A barátnője, Alexis (Kate Hudson) kidobta, ezért egy hivatásos bunkó (Dane Cook) segítségét kéri. Ő a fordított randiguru, mindig a haverok exbarátnőivel kavar, akik az első sztriptízbáros-böfögős találka után sírva könyörögik vissza magukat a korábbi pasihoz. A spanom csaja természetesen arról szól, hogy Alexisnek bejön a köpködős-seggmarkolós antimacsó. A 45 millió dollárból forgatott vígjátékot Amerikában szeptember 19-én mutatják be, így majd csak hétfőn tudjuk meg, mennyire jött be a közönségnek és a kritikusoknak. A sztorit egy elsőfilmes forgatókönyvíró, Jordan Cahan jegyzi, a film rendezője, a folytatásokra szakosodott Howard Deutch forgatta a Még zöldebb a szomszéd nőjét és a Furcsa pár 2-t. Ez azért nem valami reménykeltő biográfia.

Leo

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Lassan skandináv filmfesztivállá alakul a pesti művészmozik kínálata. Az előző hetek dán és norvég drámái után itt a Leo egy svéd rendezőtől, aki egyébként Josef Fares libanoni születésű. A film a 30 éves korosztály szokásos gondjai (munka Vs. család) mellett bemutatja azt is, mit él át valaki, ha egy rablótámadásban brutálisan meggyilkolják a szerelmét. A Coen-fivérekhez hasonlóan Fares is maga írta, rendezte és vágta a filmjét (sőt, még színészként is szerepel benne), de őt nem díjazták agyon 2007-ben. A Leo 5,8 ponton áll az IMDb-n, ez elég gyenge a rendező korábbi, díjnyertes, 7 pont körül teljesítő filmjeihez képest (Zsernyákok, Zozo, Jalla! Jalla!). Egyébként ha messziről nézzük a plakátot, az arc akár egy jóval ismertebb Leóé, a szakállas DiCaprióé is lehetne a Véres gyémántból.

Fél Nelson

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A harmincasok problémáiról szól a dokufilmes Ryan Fleck 2006-os drámája is. Ryan Gosling karaktere nappal történelemtanár és kosárlabdaedző egy brooklyni iskolában, éjszaka meg kényszerbulizó drogos. Egy félárva, színesbőrű diáklány (Shareeka Epps) találja meg beállva a vécében, innentől már ketten őrlődhetnek a társadalmi elvárások és a rideg valóság között. Gosling a drogos tanár megformálásáért nem kapott 2007-ben Oscart, de öt másik díjat bezsebelt, és természetesen a "generációjának legnagyobb színésze" jelzőt is megkapta az USA Today kritikusától. A mindössze 700 ezer dollárból forgatott film 2,69 millió dolláros bevételt hozott össze, 7,5 pontot kapott az IMDb-n, 91 százalékot a Rottentomatoeson. A kritikusok a függetlenfilmek feltámadásáról, sőt, új virágkoráról írtak, és a főszereplő mellett a rendezőt, Ryan Flecket éltették, aki tizenhárom díjat kapott a Fél Nelsonért, többek között New Yorkban, Bostonban, és Locarnóban.