Lightosított Sorstalanság-barakkok

2008.11.06. 12:56
A héten a Madagaszkár 2-vel csap össze a hazai filmipar: megnézhetjük Almási Tamás Márió, a varázslóját, amiben Franco Nero is szerepel, az Auschwitzban játszódó A csíkos pizsamás fiú-ban is hagytak pár magyar mellékszereplőt.

Madagaszkár 2.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Lost-hangulatú második részben tér vissza a vászonra Alex, a műmájer oroszlán, a militarista pingvinek, és a többi állatkerti szökevény, akiknek Afrika fölött megy tönkre a repülőgépük. Az első Madagaszkár rajzfilm 75 millió dollárból készült, és 193 milliót kaszált vele a Dreamworks, ezért csak idő kérdése volt a folytatás. Nálunk az amerikai premier előtt egy nappal, november 6-án van premier. Oroszországban október 30-án volt a bemutató, itt már az első nap 76 millió rubel (2,8 millió dollár) bevétellel nyitott, és ezzel rekordot döntött (csak az Éjszakai őrség nyitott ennél jobban). A Madagaszkár 2 7,8 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont csak 60 százalékot kapott, a Screen International szerint azért, mert "az első részhez képest több benne az állat, de kevesebb a humor". Az eredeti változatban Ben Stiller kölcsönzi Alex hangját, de a fia is szerepelt a rajzfilmben: a hangmérnökök hároméves Quinlan sírását vették fel egy nyavalygó farkaskölyökhöz. "A fiam már most Oscar-esélyes alakítást nyújtott - dicsekedett Stiller, aki a rajzfilm Los Angeles-i díszbemutatóján összeveszett David Scwimmerrel (Melman hangja), hol játszódjon a harmadik rész. Stiller szerint az Antarktiszon a pingvinek miatt, Schwimmer viszont Indiára szavazna. Eric Darnell rendező Tahitire vinné az állatokat, mert ő is ott szokott nyaralni.

Márió, a varázsló

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Almási Tamás, a dokumentumfilmek mestere 1980 óta nem forgatott játékfilmet, igaz első filmjét, a fiatal Szulák Andreával forgatott Ballagást egymillióan látták a mozikban, köztük a régi Művészben: az Új Tükörben.  A Márió, a varázsló című második játékfilmjében Franco Nero alakítja saját magát: a karrierjének zenitjén túljutott olaszt (csak épp nem a Honfoglalás főszerepét alakította VHS-en, hanem cipőkonszernje van). A filmben Nero karakterének a mássága okoz relevációt az abaújvári környezetben. A női főszereplő Nyakó Juli egy csoda volt a rendező szerint, és a stábba Szirtes Ágin és Monori Lilin kívül csupa ismeretlen színészt választott, olyanokat, "akiknek az arca belesimul a falusi környezetbe". A 350 milliós költségvetésből 188,5 millió az állami támogatás, a főszereplő pedig az olasz forgalmazási jogokért cserébe ingyen vállalta a forgatást, vagyis a film társproducere is lett. Róma legjobb filmszínházában, az Embassyben lesz az olasz díszbemutató november 24-én. A magyar mozik most csütörtöktől vetítik, emellett a Filmklik.hu-n on-line is kikölcsönözhető HD-n. A film lassan került mozikba: Franco Nero az egy évvel ezelőtti forgatás óta például újabb négy filmben szerepelt, a rendező pedig a Puskás Hungary című dokumentumfilmjével végez lassan. Nyakó Júlia filmszerepeket továbbra sem halmoz, színházi premiere volt a Stúdió K-ban Skalpoljuk meg szegény Józsit! címmel. A Márió jelenleg a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel Omar Sherif zsűrielnökletével. Kritikánk itt olvasható.

Anna bekattanva

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A 2007-es spanyol dráma főszereplője a tizennyolc éves Manuela Vellés, a szőke hippi festőlány, akinek a melleit már a trailerben is többször megcsodálhatjuk. A fiatal lány zárt kis világából a nagyvárosba kerül, ahol az élete felpörög, elkezdik ijesztő látomások gyötörni, ezért felkeres egy hipnotizőrt. Kiderül, hogy Anna bekattanásának oka a különös képessége: korábbi életeiből villannak be a képek. A filmet Julio Medem rendezte, aki ezelőtt hat évig nem csinált filmet. Neki eddig 2001-es A szex és Lucia vagy az 98-as Északi-sarkkör szerelmesei című filmjeit láthatják. Feltűnik benne a még idősen is gyönyörű angol színésznő, Charlotte Rampling is. Az Anna bekattanvát Medem halott lánytestvére emlékére ajánlja, és legalább olyan kaotikus, mint ahogy az a címéből kitűnik. Aki vevő egy szép embereket és tájakat mutogató, érzelmi tripre, annak lehet, hogy tetszeni fog.

A csíkos pizsamás fiú

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Náci lett a Harry Potter-filmek Remus Lupinjából, David Thewlisből: a 45 éves brit színész egy Auschwitzban szolgálatot teljesítő SS tisztet alakít Mark Herman drámájában. A rezsimhű katona nyolcéves, zárkózott fia (Asa Butterfield) nem talál barátokat a környéken, így a címbéli rabruhás, zsidó Shmuellel (Jack Scanlon) barátkozik össze a koncentrációs tábor drótkerítésén keresztül. Az 54 éves brit rendező, Mark Herman pont az ilyen jelenetekért vállalta el a filmet: családi mozit forgatott a holokausztról, amit szerinte a gyerekek is megnézhetnek. A csíkos pizsamás fiú 7,5 ponton áll az IMDB-n, 76 százalékot kapott a Rottentomatoeson. A Miramax és a BBC gyártásában készült filmet tavaly itt forgatták Magyarországon, és a 14 millió dolláros költségvetésből 4-5 milliót költöttek el nálunk. A Sorstalanság koncentrációs táborát is újrahasznosították a filmhez, de barátságosabbra alakították át a meglévő barakkokat. "Ez hatalmas segítség volt, és Budapest nemcsak Prágánál, de Berlinnél is jobb helyszín a berlini jelenetekhez, mivel a németeknél sokkal kevesebb régi épület maradt meg" - mondta a díszbemutatón a film angol producere. A háttérszereplők között számos magyar színészt láthatunk: Nádasi László és Harsai Gábor zsidó rabokat alakítanak, Verebély Iván katonát, Quitt László, Szabolcs Mihály és Kovács Sáfár Zsolt lágerőröket, mások náci tisztként nézik David Thewlisszel a koncentrációs táborról készült hazug propagandafilmet. A magyaroknak eredetileg valamivel nagyobb szerepet szántak, de aztán a film tempója úgy diktálta, hogy ezek nagy részét kivágták.

A szerelem határai

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A film a híres walesi költő, Dylan Thomas életének azt az epizódját mutatja be, amikor egyszerre két nőbe volt szerelmes. Hogy pont Keira Knightleyba és Sienna Millerbe zúgott bele a főhős, az csak a rendező rossz ízlését bizonyítja, bár a filmben elég jól kisminkelték őket. Dylan Thomas már házas volt egy temperamentumos, iszákos nővel (Miller), mikor találkozik régi szerelmével, Verával (Knightley). A költői szövegével női szíveket rabló Dylan szerelmei összebarátkoznak, de a második világháború úgyis mindkettőjük mellől elszólítja a főszereplőt, akit a sármos walesi színész, Matthew Rhys játszik. A lebiggyedt ajkú Cillian Murphy pedig Vera férjét alakítja. John Maybury, a rendező Az ördögi szerelem című korábbi filmjében Francis Bacon brit festővel foglalkozott, de a Guardian kritikusa szerint az egy nagyszerű portré volt, míg A szerelem határai inkább egy csak egy háborús szerelmi történet. A film egyik érdekessége, hogy a forgatókönyvet Sharman Macdonald, Keira Knightley anyja írta. A film tetszett a kritikusoknak, még a Rotten Tomatoeson is jól szerepelt (91 piros paradicsom), és A szerelem határait a két főszereplő színésznő legjobb alakításai közt tartják számon.

Jules és Jim

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Szindbád helyén nyílt KINO mozi a héten levetíti a francia újhullám legendás klasszikusát, François Truffaut 1962-es Jules és Jimjét. Hátha valaki még nem látta, ahogy az álbajszos bombázó, Jeanne Moreau két fickóval (Oskar Werner, Henri Serre) is kavar. A Jules és Jim 7,8 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 97 százalékot kapott. Érdekes még, hogy amikor Jeanne Moreau megjelenik az 1961-es A nő, az nő című Godard-filmben, Belmondo megkérdezi tőle: "Mi van a Jules és Jimmel?", pedig azt csak egy évvel később mutatták be a mozik.  • Hírek
  • Személyi kölcsön