Keanu Reeves ma elpusztítja a világot

2008.12.11. 10:24
Keanu Reeves latexruhás félisten helyett űrlény-félistent alakít az Amikor megállt a föld című sci-fiben. A héten láthatjuk a nácivá változott Aragornt (Viggo Mortensen) is, aki itt volt Budapesten, a Good a díszbemutatóján. Amerikai szépség- és Sírhant művek-rajongóknak az Érzékeny pontot ajánljuk.

Amikor megállt a Föld

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Keanu Reeves latexreverendás félisten helyett most földönkívüli félisten az 1951-es Amikor megállt a Föld remake-jében. Az eredeti változatot az Ördögűzés Emily Rose üdvéért rendezője, Scott Derrickson ültette át modern környezetbe, David Scarpa forgatókönyve alapján. Klaatu, a csillagközi békenagykövet (Reeves) egy jó és egy rossz hírrel landol a Central Pakban: újra lakhatóvá változtatja a bolygót, de előtte kinyírja a komplett emberiséget, minden baj okozóját. A rendcsinálásban Gort segít neki, a retró sci-fik kötelező óriásrobotja, aki halálsugarakat lő a szeméből. Az 51-es verzió a hidegháborús idők egyik kedvenc ufóinváziós filmje volt: 183. az IMDb Top250-es listáján. Az új rész itt még nem kapott pontszámot, de a Rottentomatoeson csak 25 százalékot adtak rá. "A régi változnak örökérvényű anti-nukleáris üzenete volt. Itt épp csak megemlítik a globális felmelegedést, és ennyi" - írja a Cinemablend. Az Orlando Sentinel még a látványt is kevesli: "Ez csak egy félgőzzel összerakott Függetlenség napja". Keanu Reeves amúgy imádta a kanadai forgatást, de már nagyon várta, hogy túl lehessen rajta: "Minden nap ötször kellett borotválkoznom, hogy megkönnyítsem a sminkesek dolgát. A film után azonnal szakállat növesztettem."

Good

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A csíkos pizsamás fiú után ismét Magyarországon forgattak egy második világháborús filmet, Aragornnal (Viggo Mortensen) és a Harry Potter-széria gonosz varázslójával, Lucius Malfoy-jal (Jason Isaacs). A két színész a hétvégén a budapesti díszbemutatóra is eljött, bár Viggo csak 3 órás késéssel futott be. A címben szereplő "jó" az eutanázia kérdéskörét boncolgató egyetemi professzor (Mortensen), akit a náci vezetők a fajelmélet-ideológia kidolgozására kérnek fel, és még SS-egyenruhát is adnak neki. Az elismertségtől megrészegült tanár fokozatosan elhidegül addigi legjobb barátjától, a zsidó származású Maurice-tól (Isaacs). A 15 millió dolláros költségvetésből készült film jelenleg 7,4 ponton áll az IMDb-n, a Cinemablend viszont közepesre értékelte: "Viggo Mortensen jó, mint mindig, ő és Jason Isaacs nagyszerű párost alakítanak, de a Good ennek ellenére csak egy átlagos holokausztfilm." A Harmadik Birodalom épületeit a Nyugati pályaudvar és az Elektrotechnikai Múzeum idézik fel, a koncentrációs táborokat pedig a Sorstalanság barakk-díszletei, amit már A csíkos pizsamás fiúban is újrahasznosítottak. Viggo Mortensen a Gyilkos ígéretek előtt Oroszországot utazta be, a Good előtt pedig Európát, hogy jobban tudjon azonosulni a szerepével. A lengyelországi, németországi és magyarországi élményei alapján néhány dalt is írt, amik 2007 novemberében jelentek meg a Time Waits for Everyone albumon, amin végig ő énekel és zongorázik.

A zsaruk becsülete

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Áprilisban, a mozifanatikusok éjszakáján láthattunk utoljára korrupt rendőrös akciófilmet, Az utca királyait, amiből a kritikusok szerint elég sokat nyúlt A zsaruk becsületét író-rendező Gavin O'Connor, bár ő a saját bevallása szerint inkább a rendőr apja életéből merített. A Tierney családban apáról fiúra öröklődik a rendőrhivatás, de Ray-nek (Edward Norton) és az idősebb Tierney-nek (Jon Voight) el kell döntenie, mi a fontosabb: elkapni a rosszfiúkat, vagy összetartani a családot. Egy korrupciós ügy szálai ugyanis Ray testvéréhez (Noah Emmerich), és a sógorához (Colin Farrell) vezetnek. A jól hangzó történet ellenére A zsaruk becsülete mindössze 6,26 millió dollárral nyitott október 24-én az amerikai mozikban, és azóta is csak 15,7 milliót tudott összeszedni. 7,3 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont mindössze 34 százalékot kapott. "Edward Norton, Colin Farrell és Jon Voight életük alakítását nyújtják" - írja a Hollywood Reporter, a Globe and Mail munkatársa viszont többet várt ennél: "Jó a szereplőgárda, és sok az erőszak, de a sztori sajnos unalmas, és előre kiszámítható." Gavin O'Connor egyébként már 2001-ben el akarta készíteni A zsaruk becsületét, Mark Wahlberggel és Hugh Jackmannel a főszerepben, de a szeptember 11-i terrortámadás után a New Line stúdió jegelte az ötletet, mivel nem akarták a mentésben segédkező New York-i rendőröket korruptnak beállítani a filmvásznon.

Nők

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A tévék világából a New Line stúdióba keveredő Diane English filmjében csak nők szerepelnek. Ami nem baj, mert a dögös Eva Mendes és Jada Pinkett Smith miatt a férfiak is szívesen járnak moziba, na meg Annette Bening és Meg Ryan is jól néznek ki, pedig már 50-hez közelítenek. A 16,5 millióból forgatott Nők Amerikában eddig 26,9 milliót szedett össze, valami gond viszont mégiscsak van a sztorival (ami kábé ez: a drága parfümök a legmélyebb barátságot is képesek megmérgezni, ha nőkről van szó), mert még a nézők is csak 4,5 pontosra osztályozták az IMDb-n. A Rottentomatoeson 13 százalékot kapott a film, ki sem látszik a negatív kritikát jelölő zöld trutyi alól: "Totális katasztrófa" (New York Post), "A vígjáték műfaj megcsúfolása" (Minneapolis
Star Tribune), "George Cukor eredeti, 1939-es filmje akárhányszor újranézhető. Ez nem." (At the Movies). Érdekesség, hogy a Nők producerei között Mick Jagger neve is szerepel.

Érzékeny pont

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Alan Ball, aki Oscart kapott az Amerikai szépség forgatókönyvéért, és 63 részt jegyez íróként a zseniális Sírhant művek sorozatból, ismét visszatért a kertvárosi idill mélyén rejlő szörnyűségekhez. Bár Az érzékeny pont az első rendezése, rutinosan vonultatja fel a defektes kertesház-lakókat: a félig libanoni, félig amerikai Jasira (Summer Bishil) a kamaszkori énkeresés mellett az iskolai beilleszkedés nehézségei miatt is szenved. A szomszéd családból pedig csak az anya (Carrie Preston) áll mellé, az apa (Aaron Eckhart) inkább melléfeküdne. Az érzékeny pont 7,5 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont 48 százalékot kapott. Pedig a Washington Post kritikusa szerint ez egy "okos és eredeti film, kiválós színészekkel", a Globe and Mail pedig azt írja, "a szereplők játéka nagyon hiteles és emberi, különösen igaz ez a fiatal sztárra, Summer Bishiltre" (a 20 éves színésznőt egyébként jelölték a 2009-es Independent Spirit Awardra is). Sorozatfüggőknek jó hír hogy a filmben felbukkan a Sírhant művek néhány mellékszereplője: Chris Messina, Peter Macdissi, Robert Baker és Cleo King is.