Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb filmtörvény-javaslat Brüsszelben

2008.04.28. 13:53
A magyar filmtörvény 20 százalékos adókedvezményének brüsszeli megkérdőjelezése az első félévben visszavetette a külföldi produkciók magyar forgatását.

A filmgyártáshoz kapcsolódó 20 százalékos adóvisszatérítéssel kapcsolatos újabb magyar javaslatokat a múlt héten juttatta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Brüsszelbe - közölte Sámuel Balázs, a szaktárca főosztályvezető-helyettese. A javaslatról konkrétumokat még nem árult el, csak annyit, hogy a vonatkozó kormány-előterjesztés előkészítése és a szakminisztériumon belüli egyeztetés is folyamatban van.

Az EU már tavaly jelezte, hogy szeretné, ha Magyarország "finomítaná" filmtámogatási rendszerét, így például az adóvisszatérítésben a kulturális tartalom meghatározását pontosítsák.

A 2004-ben elfogadott filmtörvény értelmében a gyártási költség 20 százalékát a következő évben visszatérítik. Az Európai Bizottság abból a szempontból vizsgálta a magyar filmtörvényt és a végrehajtási jogszabályokat, hogy azok mennyire egyeztethetők össze az uniós alapelvekkel.

Taba Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságának vezetője a magyar tárgyalófél által kidolgozott filmtámogatási rendszert illetően "nagyon optimista", ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg kevesebb külföldi produkciót forgatnak Magyarországon, mint a tavalyi év hasonló periódusában. Tavaly mintegy 57,4 milliárd forint értékben vettek nyilvántartásba készülő alkotásokat.

Kézdi-Kovács Zsolt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) külügyi kapcsolatokért felelős vezetője kiemelte: ha a magyarok által most kidolgozott támogatási rendszert elfogadják Brüsszelben, módosítani kell a magyar filmtörvényt. Úgy látja egyébként, hogy a magyar félnek hamarosan sikerül megállapodnia az Európai Unióval. Kulturális kritériumként említette, hogy az adott film milyen mértékben kötődik az európai kultúrához, nyelvhez, és hogy mekkora az európai részvétel a gyártásban.

Kálomista Gábor, a Producerek Szövetségének elnöke ugyanakkor úgy vélte: a bizonytalan időszak kissé visszavetette a magyar filmgyártást, különösen a koprodukciós munkákat és a bérmunkát. Úgy fogalmazott, "az idei év lyukas év lesz": akadtak olyan produkciók, amelyek készítői érdeklődtek Magyarország iránt, de a támogatás bizonytalansága miatt nem jöttek.