Lehúzták az alkesz szuperhőst

2008.07.03. 11:47
Végre hozzánk is megérkezett Kung Fu Panda, aki a második legnépszerűbb dagi rajzfilmhős Shrek után. Will Smith meg a szuperhősöket alázza a Hancockban, és magyar mozikban az új bukott Wong Kar Wai-film is.

Hancock

Mivel friss világpremier, nem tudjuk, mennyit kaszál a borostás, alkoholista világmegmentő mozi, de az biztos, hogy a kritika nem fogadta jól: csak 35 százalékot kapott a Rottentomatoes gyűjtőoldalon. "A Hancock nem hozta el a változást a szuperhős-filmek műfajába. Ez csak egy másfél órás butaság" - írja a tekintélyes Newsweek. A Houston Chronicle szerzője azért látott benne pozitívumot: "A rendező, Peter Berg jó arányérzékkel találta el, mennyi akciójelenet, érzelem, és szuperhős-lélektan kell a filmbe." Csak Los Angeles-i helyszíneken forgott a film, és az ajánlók szerint azért vicces, mert a főszereplő nem úgy viselkedik, mint egy szuperhős: ápolatlan és káromkodik. Megmenti ugyan az embereket, de közben krátereket robbant az aszfaltba. És amikor a pr-os haverja (Jason Bateman) nevelési célzattal elé rak egy képregényt egy maskarás szuperhőssel, akkor csak annyit kérdez: "Ki ez a melírozott köcsög?" A 150 millióból forgatott Hancock bemutatja a szuperhős-lét árnyoldalát (szűk ruha, perek az összetört épületek miatt), és ez a képregényrajongóknak bejött: 6,5 ponton áll az IMDb-n. Érdekesség, hogy abban a jelenetben, ahol csúcsmenedzserekkel tárgyalnak, a két producer, Michael Mann és Akiva Goldsman is ott ül az öltönyös szereplők között.

Kung Fu Panda

A Jack Blackről mintázott harcművész mackó, Po a cannes-i bemutatkozás után végre hozzánk is megérkezett, hogy az öt állatmester technikáját eltanulva szétrúgja a gonosz hópárduc hátsóját. A Shrekbe oltott Részeges karatemestert minden korosztály imádja: a DreamWorks animációs filmje jelenleg 8,1 ponton áll az IMDb-n, és 88 százalékot kapott a Rottentoamtoeson. A kritikusok főleg a látványos animációt és a humort emelték ki pozitívumként. "Elsősorban a fiataloknak szól, de a poénokon jól szórakozhat mindenki, életkortól és nemzetiségtől függetlenül" - írja a Hollywood Reporter. Az USA Today kritikusa viszont fanyalgott: szerinte a Kung Fu Panda "nem annyira eredeti, mint a L'ecsó, és közel sem annyira vicces, mint a Shrek." A DreamWorks animációs filmje júniusban 60,2 millió dolláros nyitóbevétellel került az amerikai toplista élére, és azóta már 280 millió dollárt szedett össze világszerte, így egyértelmű, hogy lesz folytatás. "Rengeteg ötlet van még a tarsolyunkban" - nyilatkozta Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks főnöke, aki összesen öt Kung Fu Panda-rajzfilmet tervez a következő néhány évre.

My Blueberry Nights - A távolság íze

Natalie Portman és Jude Law a Közelebb után ismét együtt játszanak egy romantikus filmben, bár A távolság ízének igazi főszereplője az énekesből lett színésznő, Norah Jones. Wong Kar Wai hongkongi rendező első angol nyelven forgatott munkája 10 millió dollárból készült, de eddig csak 857 ezer dollárt szedett össze a pénztáraknál tavaly 2007 májusa óta, pedig tavaly ez volt a nyitófilm Cannes-ban. A távolság íze egy kifordított Amelie élete:a hősnő itt is beutazza a világot, de sohasem írja le a lakcímét a volt szerelmének (Jude Law) küldözgetett levelekben. A nézők vevők voltak a romantikára (7-es IMDb átlag), de a kritikusokat nem hatotta meg sem Jude Law tekintete, sem Natalie Portman szépsége (az isteni Rachel Weiszről nem is beszélve), így a film csak 30 százalékot kapott a Rottentomatoeson). "Katasztrófa" - írta a Toronto Star kritikusa. A New York Post és a Globe and Mail is elhibázott lépésnek tartja, hogy Norah Jone lett a főszereplő. Az USA Today kritikusa szerint "szörnyen irritáló film, amiben egyedül Jude Law játéka ér valamit".