Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Forgács Péter a legjobb dokumentumfilmes New Yorkban

2005.05.02. 12:42
A legjobb dokumentumfilmesnek járó díjat kapta meg április 30-án a New York-i Tribeca filmfesztiválon Forgács Péter magyar-holland koprodukcióban készült A fekete kutya című filmje.
A rendező El Perro Negro (Fekete kutya) című művéért 25 ezer dollárt és Matthew Barney szobrászművész alkotását kapta szombaton a legjobb dokumentumfilmesnek járó elismerés mellett a Tribeca filmfesztiválon.

El Perro Negro - A fekete kutya
A Privát történelem-sorozatával ismertté vált Forgács amúgy ezúttal is hű maradt korábbi módszeréhez: egykori, házi mozi számára készült filmeken keresztül mutat be emberi sorsokat az 1936-39-es spanyol polgárháborúból.

A legjobb film díját a kínai Li Sao-hong (LI Shaohong) kapta meg Elrabolt élet című művéért a zsűritől, amelynek tagjai között van Sheryl Crow, Whoopi Goldberg és Michael Imperioli színész.

A legjobb dokumentum-játékfilm, A favela ébredése című brazil-amerikai produkció lett. Jeff Zimbalist és Matt Mochary főhőse egy a Rio de Janeiró-i nyomornegyedekből felemelkedett zenész. A legjobb színésznő az amerikai Felicity Huffman lett a Transamericában nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő pedig a holland Cees Geel a Simon című filmért. Huffman egy transzszexuális nőt, míg Geel egy meleg férfit személyesít meg. A legjobb első film díját a chilei Alicia Scherson vihette haza a Játssz című munkájáért, amely magányról, szerelemről, barátságról szól.

A fesztivált 2002-ben hozták létre a független mozi tehetséges alkotóinak támogatására, valamint Manhattan déli részének a 2001. szeptember 11-i merényletek utáni újraélesztésére. A gálaesten megjelentek a fesztivál alapítói, Robert De Niro, Jane Rosenthal és Craig Hatkoff, valamint olyan filmes hírességek, mint Tim Robbins és Rosie Pérez.

A magyar film, ami külföldi
Az El Perro Negro (Fekete kutya) - Történetek a spanyol polgárháborúból című film a Titanic április 8-ai bemutatójával egyidőben debütált 7 ország (Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Németország, Anglia, Ausztria és Szlovákia) mozijaiban. A fesztivál egyetlen magyar filmjeként említett mű azonban finanszírozását tekintve teljesen külföldi: a VPRO, a holland közszolgálati adó támogatásából készült. A csatorna biztosította az anyagi hátteret Forgács Péter rendező és stábja 1999 óta folyó kutatásaihoz és a film elkészítéséhez. Magyar pénz egyáltalán nincs a filmben: Forgács szerint itthon jelenleg nincsenek meg a minőségi dokumentumfilmek készítéséhez szükséges feltételek. Az eddigi életművével világszerte jelentős fesztivál- és közönségsikereket elért rendező például 7 éve nem kapott semmilyen támogatást filmjeihez a Magyar Mozgókép Közalapítványtól. "Igaz, nem is pályáztam minden évben, kétszer kihagytam. Nem szeretek helybe menni a pofonért" - mondja sommásan. A rendező ennek ellenére szinte folyamatosan dolgozik, de csak mert - mint mondja - szerencséje van: állandó alkotótársai - a zeneszerző Szemző Tibor és a vágó Juhász Katalin - mellett ugyanis rendelkezik egy olyan producerrel, aki külföldi források bevonásával lehetővé teszi számukra a filmkészítést.