Retrovita és tapintat a filmszemlén

2005.02.08. 13:46
Az ismeretlen Ónodi Esztert elsöpri a Barátok közt. A szemérmes zsűri végtelen körmondatokba bonyolódik. Tudósítónkat leteríti a nyilvános értékelés.
Egy nappal az eredményhirdetés előtt, egy hetvenes évekbeli, tévés kerekasztalbeszélgetés visszafogott hangulatában zajlott a 36. magyar filmszemle játékfilmes zsűrijének nyilvános értékelése. A hétfő esti rendezvényen kiderült, hogy a magyar filmekben a gyenge forgatókönyv okozza a legtöbb gondot, és sajnos tért hódít a kommersz multikultúra.

Több konkrétum azonban a beszélgetés másfél órája alatt sem derült ki, és a hallgatóság csak találgathatott: ennek oka az volt, hogy a zsűri - Gazdag Gyula, Medvigy Gábor, Szilágyi Ákos, Kéri Ádám és Hutlassa Tamás - vagy olyan dolgokkal szembesült a vetítőtermekben, amiket megrázkódtatás nélkül nem tudott volna megosztani velünk, vagy egyszerűen csak nem gondoltak az egészről semmit.

Tűz van babám

Medvigy Gábor, Kéri Ádám, Gazdag Gyula
Medvigy Gábor, Kéri Ádám, Gazdag Gyula

Ez utóbbira enged következtetni, hogy a zsűri elnöke, Gazdag Gyula kellemes meglepetésnek nevezte Ónodi Eszter játékát, különösen, hogy más filmben még nem látta őt. Tudnivaló, Ónodi az utóbbi években minden harmadik magyar filmben szerepelt, és tavalyelőtt a legjobb női szereplő díját kapta a szemlén.

Másrészről az összejövetel hetvenes évek-hangulatát erősítette, hogy a zsűri a véleménynyilvánítás kényszerében olyan végeláthatatlan, semmitmondó körmondatokba bonyolódott, mintha egy korai Milos Forman-filmben kellene a pina szót kimondaniuk.

Annyit azért megtudtunk, hogy leginkább a forgatókönyvekkel voltak problémák. Szembe néztünk a ténnyel, hogy egyre több a kommersz közönségfilm, a tévében a Barátok köztöt például többen nézik, mint Lars von Triertől a Hullámtörést, de a fiatalok lendülete azért jó dolog. A zsűri producer tagja, Hutlassa Tamás pedig elmondta, a magyar filmekben nagyobb hangsúlyt kaphatnának a progyuszerek, akik viszont elláthatnák feladatukat.

Több sarkos vélemény azonban nem hangozhatott el. Miközben a képi világról szólva az egyik, homályba burkolózó zsűritag kijelentette, egyes filmeknél voltak hibák, de konkrétumokat nem akar mondani, mi, még az All you need is love első taktusai előtt, elhagytuk a termet.