Förmedvény a Galaxis útikalauz stopposoknak filmváltozata?

2005.04.28. 12:31
"Irgalmatlanul készül az egész estés filmváltozat is, most már akármelyik évtizedben bemutathatják" - olvasható Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak kötetének belső borítóján. A sci-fi film amerikai bemutatójának időpontját azóta már pontosították: 2005. április 29-e. Az amerikai bemutatót baharangozó írások, nyilatkozatok azonnal azzal foglalkoztak, valóban forog-e Douglas Adams a sírjában.
A sokszor átírt forgatókönyvön maga Douglas Adams is dolgozott egészen haláláig (2001 május). A Galaxis útikalauz stopposoknak-rajongók öröme az Associated Press összeállítása szerint mégsem lehet teljes.

Már a beharangozó írások is vegyesek. "Pontos, szemtelen, vicces és semmiképpen nem az a tiszteletlen celluloid pazarlás, amitől a rajongók rettegtek" jellemezte a filmet Scott Adrews az angol FilmFocus honlapon, ahol 70 százalékosnak ítélték a filmet. A vélemények másik végletét M. J. Simpson, Adams nem hivatalos életrajzírója képviseli, aki "förmedvényként" jellemezte a mozit 10 000 szavas maró kritikájában, ami igen gyorsan elterjedt a rajongók között az interneten.

Adams forog a sírjában


Mos Def, Martin Freeman (II), Sam Rockwell
Tekintse meg képeinket!
"Mindenki ismerte az elvárásokat - boncolgatta a kérdést az Arthur Dentet alakító Martin Freeman, - és mivel Douglas már nincs közöttünk, várható volt, hogy minden eltérésre úgy reagálnak az emberek, hogy biztos forog a sírjában. Pedig a változtatások jelentős részét maga Douglas akarta. Nem úgy tekintett a filmre, mint egy kőtáblára, ami sose változhat. Fejlődő, örökké változó valaminek fogta fel."

"Douglas Adams humora, hasonlóan a Monty Python csoporthoz, kifinomultan vulgáris - mondta el a Zaphod Beeblebroxot alakító Sam Rockwell. - "Komoly problémákkal foglalkozik - vallással, világpolitikával, szociális bürökráciával, az élet értelmével - de közben tele van idétlen viccekkel is. Szerintem éppen ettől működik."

Mottó: "Ne ess pánikba!"

A forgatókönyvet a világhírű író az 1978-as eredeti rádiójáték és a későbbi regény alapján, egyes részeit megváltoztatva alkotta meg. Míg sok motívum átkerült a könyvből, köztük maga az intergalaktikus Lonely Planteként funkcionáló Útikalauz, a bürokrata vogonok és elviselhetetlen költészetük, és a riadt és teljesen valószínűtlen ámbráscet, addig Adams egy új figurát is létrehozott a mozi számára, Humma Kavulát, egy nazális fixációval megáldott kultusz vezért, akit John Malkovich alakít, és - ebben megegyeznek a kritikák - remekül.

Az írónak alaposan meggyűlt a baja, az epizodikus történet forgatókönyvesítésével, állítása szerint a pikareszk stílus ellenállt az adaptálásnak. Halála után Karey Kirkpatrick forgatókönyvíró feladata volt, hogy tegye feszesebbé a szerkezetet, a szerelmi szál megerősítésével és a cselekmény felújításával.

Douglas Adams orra is szerepel

Galaxis útikalauz stopposoknak
A film az első rész eseményeit dolgozza fel, amikor a Földet elpusztítják a vogonok egy űrsztráda építése miatt, és a földlakó Arthur Dentet (Martin Freeman) megmenti űrstoppos, idegen világból származó barátja, Ford Prefect. Prefectet az afroamerikai Mos Def alakítja. A galaxis hatalom nélküli elnöke, Zaphod Beeblebrox (Sam Rockwell) ellopja a valószínűtlenségi hajtóművel rendelkező szuperűrhajót, amely véletlenül felszedi a világűrbe kihajított Dentet és Prefectet. A cél megtalálni az egykor bolygókat gyártó, hipergazdag planétát, miközben a birodalmi rendőrség és holmi értelmes egerek veszik üldözőbe hőseinket.
"Nem akartunk 'egyik örült dolog a másik után' típusú filmet mert az fél óra után már nagyon fárasztó" - mondta erről Garth Jennings rendező, aki korábban többek között a Blur és az R.E.M. számára készített videóklipeket. "Azon igyekeztünk, hogy vicces maradjon a film, hiszen végső soron mégiscsak egy vígjátékról van szó. Semmiképpen nem akartunk versenyezni a nagy speciális effektekkel telepakolt filmekkel."

Az alkotók elmondásuk szerint mindent megtettek, hogy hűek maradjanak Adams emlékéhez. A filmet az írónak ajánlják és arcképe több alkalommal is feltűnik a vásznon. Még egy 30-láb hosszú másolat is készült az orráról. Jennings kedvenc víziója, hogy az ateista Adams föntről követi a film sorsának alakulását - talán a Vendéglőből, a Világ Végén. "Ott ül a bárban, kezében egy itallal, miközben a világegyetem a szeme előtt robban fel. Gyönyörű kép."