Viola
-5 °C
-2 °C

Film készült Galina Brezsnyeváról

2008.09.23. 09:54
A szovjet kommunista párt egykori főtitkárának, Leonyid Brezsnyevnek kalandos, kicsapongó életű lányáról készítettek filmet a Szovjetunió utolsó éveinek legnagyobb botrányával.
Apja, lánya

Galina életéből Alekszej Pimanov és Jurij Glocera producerek készítettek filmet: Pimanov történelmi témájú tévéműsorai során került kapcsolatba "szovjet hercegnő" számos ismerősével. A filmben a főszerepet az ötvenes Ludmilla Nyilszkaja alakítja, aki közel 10 éve az Egyesült Államokban él, s hasonlít Brezsnyevára. Szerepel a filmben Brezsnyeva első férjének fia is, aki imádta és anyjának tekintette mostoháját. Galina lánya, Viktorija Brezsnyeva a film készítésében nem vett részt.

Az 1929-ben született Brezsnyeva fiatal korától dacolt apjával, húszévesen megszökött Jevgenyij Milajevvel, egy nála 20 évvel idősebb cirkuszi artistával. Tíz évig járta vele és a cirkusszal a világot, közben szült egy lányt. Az apja vonásait viselő, telt Galina 32 évesen megismerkedett Kio, a világhírű illuzionista Igor nevű, 18 éves fiával, s hozzáment feleségül, de Brezsnyev érvényteleníttette a házasságot. Harmadik férje a karrierista Jurij Csurbanov rendőralezredes lett, de nyíltan szeretőt tartott Borisz Burjace cigány színész és énekes személyében, akivel legendásan fényűzően élt, majd 64 évesen újra férjhez akart menni egy 29 éves üzletemberhez. Apja 1982-ben bekövetkezett halála után szinte remeteként élt dácsáján súlyos alkoholistaként, s magányosan, elborultan halt meg 1998-ban egy idegklinikán.

Milajev és Csurbanov a vele való kapcsolatnak köszönhetően hatalmas karriert futott be: előbbi az egyik moszkvai cirkusz igazgatója, a másik belügyminiszter-helyettes lett, de Burjacét is a Nagyszínház szerződtette, bár szerepet nemigen kapott.

Brezsnyeva szerette a brilliánsokat, barátnőjével, Nyikolaj Scsolokov belügyminiszter feleségével minden áremelés előtt hatalmas összegekért vett brilleket, sokszor adóslevéllel fizetve értük, aztán eladta. Amikor 1981-ben egy híres állatidomárnő brillgyűjteményét elrabolták, Burjacéra is gyanú terelődött. Az ügyben sorozatosan merült fel Brezsnyeva és barátai neve. A nyomozást vezető Szergej Cvigun, Brezsnyev sógora öngyilkos lett. Brezsnyev 1982-ben bekövetkezett halála után Jurij Andropov pártfőtitkár lezárta az ügyeket: Jurij Szokolovot, a híres Jeliszejev élelmiszerbolt vezetőjét, Galina és Burjace barátját halálra ítélték, Nyikolaj Scsolokov belügyminiszter leváltották, felesége öngyilkos lett, többen hosszú börtönbüntetéseket kaptak, köztük Burjacéra öt évet szabtak ki. Andropov alig 15 hónappal későbbi halála után Mihail Csernyenko, az új pártfőtitkár visszaengedte a szereplőket a közéletbe, de hatalma fogytával újrakezdődött a nyomozás. Scsolokov szintén öngyilkos lett, Brezsnyev Jurij nevű fiával együtt Csurbanov elvesztette pártfunkcióit, s őrizetbe vették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!